Міша Дефонсека

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міша Дефонсека
Misha Defonseca
Ім'я при народженні нід. Monique Ernestine de Wael
нід. Monica Ernestine Josephine De Wael
Псевдонім Misha Defonseca
Народилася 12 травня 1937(1937-05-12) (86 років)
Еттербек
Країна  США
 Бельгія
Місце проживання Амстердам
Париж
Мілліс
Діяльність письменниця
Заклад Groupe Bulld
Мова творів французька
Magnum opus Misha: A Mémoire of the Holocaust Yearsd


Міша́ Дефонсе́ка (англ. Misha Defonseca справжнє ім'я Монік Леві, уроджена Монік Де Ваель *12 травня 1937(19370512), Еттербек) — бельгійська письменниця, автор літературної містифікації про Голокост «Серед вовків» (в англійському варіанті «Surviving with Wolves» та «Misha, a Memoir of the Holocaust Years» — «Міша, мемуари часів голокосту»), де вона розповідає про долю єврейської дівчинки під час Другої світової війни в Європі, яка від переслідування нацистів ховається в лісах після смерті її батьків[1]. Книгу перекладено 18-а мовами світу, за нею у Франції у 2007 році поставлено не менш популярний фільм «Survivre avec les loups»[2] .

Народилась 12 травня 1937 року в передмісті Брюсселя Еттербек. Її батьки Роберт і Джозефін де Ваель були учасниками Руху Опору в роки окупації Бельгії. Після арешту, батько дав згоду на співробітництво з гестапо і після звільнення, родина переїхала до Німеччини[3].

Деякий час мешкала в Парижі. У 1988 році разом зі своїм чоловіком Морісом Леві переїхала до США. Оселилась в містечку Мілліс, штат Масачусетс. Кілька років була безробітною. В цей час почала писати оповідання про пригоди маленької дівчинки в роки Другої світової війни. У 1997 році вийшла друком книга спогадів під назвою «Міша, мемуари часів голокосту»[3].

Згідно з розповіддю, Міша — маленька єврейська дівчинка, яка жила з мамою і татом у маленькій квартирі в Бельгії. Коли їй було 7 років сім'ю забрали нацисти: щоб зберегти їй життя, Мішу ховала інша сім'я й дала їй нове ім'я. Нудьгуючи за своїми батькам, дівчинка втекла щоб їх розшукати. За 4 роки, дотримуючись вказівок маленького компасу, вона обійшла пішки всю Європу, пристосовуючись до голоду, холоду і смертей, які оточували її. Нарешті, загалом пройшовши воюючою Європою 3000 кілометрів[4], вона знайшла притулок у вовків — і жила з ними на рівних. У книзі розповідається про те, як вона потрапила у Варшавське гетто та зарізала німецького солдата, побачивши як той зґвалтував і застрелив молоду дівчину.

Однак у ході суперечки про гонорари із черговим видавцем, у якого вона хотіла відсудити 22 мільйона доларів, з'ясувалося, що все, написане в книзі було вигадкою[1]. Дефонсека, чиє справжнє ім'я Монік Де Ваель, взагалі не є єврейкою.

Потім, після того, як її впізнали люди, що знали її в той час у Бельгії, Дефонсека особисто зізналася, що все вигадала.[5] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Faked Holocaust memoir: Den of lies. Архів оригіналу за 30 травня 2014. Процитовано 6 березня 2012.
  2. Literary Hoaxes [Архівовано 31 березня 2012 у Wayback Machine.] (англ.)
  3. а б Міша Дефонсека у Книжковому Клубі. Архів оригіналу за 19 травня 2012. Процитовано 7 березня 2012.
  4. 71-річна бельгійська письменниця Міша Дефонсека зізналася, що її перекладена 18 мовами книга «Міша: мемуари про Голокост» є вигаданою. Архів оригіналу за 5 вересня 2015. Процитовано 6 березня 2012.
  5. Author admits Holocaust wolf memoir partly made up. Архів оригіналу за 24 жовтня 2010. Процитовано 6 березня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]