Ньярлатхотеп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Н'ярлатотеп

Ньярлатхотеп (англ. Nyarlathotep) — вигаданий персонаж з творів Говарда Лавкрафта, втілення хаосу, посланець богів Міфів Ктулху. Не має чіткої форми, проте зазвичай постає як щось дуже огидне, мінливе чи вируюче («Ньярлатхотеп... Повзучий Хаос»[1]) ... Зі слів самого Ньярлатхотепа, він має тисячі облич. Як "аватари Ньярлатхотепа" згадується об'єкт поклоніння містичного культу "Зоряна Мудрість", що потребує кривавих жертв та здатен перебувати лише в пітьмі [2].

Вперше з'являється в поемі «Ньярлатхотеп»: він приходить з Єгипту в образі смаглявої худорлявої людини, що нагадує фараона давнини, і мандрує світом, пророкуючи загибель людства. Пізніше Г. Лавкрафт виклав загальний зміст поеми у ХХІ сонеті циклу "Гриби з Юґґоту".

А потім з Єгипту прийшов Ньярлатхотеп. Ким він був, ніхто не міг сказати, але мав він древню кров у жилах та зовнішність Фараона. Чернь вклонялася, лише побачивши його, не знаючи чому. Він проголосив себе повсталим з пітьми двадцяти семи століть; знання його походили не з цієї планети. В землі цивілізовані ввійшов Ньярлатхотеп, ця струнка та смуглява потвора [1]

У творі «Сомнамбулічний пошук незвіданого Кадату» він з'являється в людському образі та намагається обдурити головного героя і не дати йому знайти місто з його сну.

... Між двома колонами чорношкірих невільників з'явилася самотня фігура — високий стрункий чоловік з юним обличчям античного фараона, одягнений у переливчастий хітон і увінчаний золотим вінцем, від якого йшло сяйво. Прямо до Картера йшов величний чоловік, чия горда статура та приємні риси обличчя були повними чарівності смаглявого бога або занепалого ангела і в чиїх очах грали потаємні іскорки вибагливої вдачі.

Ньярлатхотеп, відповідно до загальної міфологічної системи Г. Лавкрафта, є посланцем божевільного бога Азатота, і таким чином, серед усіх богів Лавкрафтівського пантеону лише Ньярлатхотеп здатен спілкуватися з людьми безпосередньо, у світі "простору", "часу" та "причинності" [3]. Окремі деталі творів, в яких згадується Ньярлатхотеп (окрім вже зазначених, можна особливо виділити "Сни у Відьомському Домі" чи "Той, що в Пітьмі Сидить") дозволяють припустити, що Ньярлатхотеп виступає уособленням постіндустріальної доби з її культом прогресу та технічними засобами, що дозволяють нівелювати простір і таким чином, за Лавкрафтом, трансформувати класичний Всесвіт у незрозумілий та жахливий Хаос [4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Лавкрафт Г. Ф. Ньярлатхотеп
  2. Лавкрафт Г. Ф. Той, що в Пітьмі Сидить
  3. Лавкрафт Г. Ф. Азатот
  4. Артамонов О. Образ Ньярлатхотепа як символ постіндустріальної епохи Збірник тез доповідей учасників наукової конференції Філософського факультету ЛНУ ім. І. Франка "Дні Науки-2014".