Набу-апла-іддіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Набу-апла-іддіна
mdNábû-ápla-iddinana
Набу-апла-іддіна (праворуч)
Народився невідомо
Помер бл. 855 до н. е.
Країна Вавилон
Діяльність політик
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 888—855 до н. е.
Попередник Набу-шум-укін I
Наступник Мардук-закір-шумі I
Рід Династія «Е»
Батько Набу-шум-укін I
Діти Мардук-закір-шумі
Мардук-бел-усаті
Мардук-балассу-ікбі

Набу-апла-іддіна (д/н — бл. 855 до н. е.) — цар Вавилону близько 888—855 до н. е. Ім'я перекладається як «Набу дарував спадкоємця».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії «Е» (VIII Вавилонської династії). Син царя Набу-шум-укіна I. Після смерті останнього близько 888 року до н. е. посів трон.

Вступив у протистояння з новим ассирійським царем Ашшур-назір-апалом II. Спочатку 878 року до н. е. підтримав Шадуду, правителя області суху, васала Ассирії. Проти останньої вавилонський цар відправив 3-тисячне військо на чолі із братом Забданну. Проте той зазнав поразки й потрапив у полон. Хоча Ашшур-назір-апал II стверджував у власних написах, що завоював прикордонні фортеці Хірімму та Харуту, на думку дослідників це твердження є повтором дій його попередників. Також вважається малоймовірним, що Вавилон визнав зверхність Ассирії. Ймовірно Набу-апла-іддіна відправив до ассирійського царя подарунки на знак примирення, як розглядалися як данина.

Напевне Набу-апла-іддіна не наважився на тривалу війну з Fссирією з огляду на небезпеrу кочових племен, які значаться як «сутії» (до якого народу вони належали невідомо, оскільки початкове значення сутіїв як арамеїв зникло). Вавилоняни завдали їм поразки й змусили залишити межі свого царства. Слідом за цим здійснив похід проти халдеїв, що осіли в Шумері. Ймовірно ті визнали владу вавилонського царя.

Набу-апла-іддіна загалом продовжив політику попередника зі зміцнення господарства та військової потуги. Було відновлено та прикрашенозаново численні храми Вавилону, Сіппару, Ніппуру, Урука і Борсіппи. Насамперед храми Есагіла в Вавилоні, бога Еанна в Урукі, Шамаша в Сіппарі (останньому присвячена літературна пам'ятка «Табличка Шамаша»).

Водночас в цей час касситська знать остаточно поступається своїми позиціями. Набу-апла-іддіна замінив вінець з пір"ям на конусоподібну (прообраз тіари). При цьому цар підтримував відродження мистецтва і літератури.

Наприкінці життя уклав мирний договір з ассирійським царем Шульману-ашаредом III, що зміцнило міжнародне становище Вавилонського царства. Помер близько 855 року до н. е. Йому спадкував старший син Мардук-закір-шумі I.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. A. Brinkman (2001). «Nabû-apla-iddina». In Erich Ebeling; Bruno Meissner; Dietz Otto Edzard (eds.). Reallexikon der Assyriologie und vorderasiatischen Archäologie: Nab-Nuzi. Walter de Gruyter. pp. 29–30.
  • Michael Jursa (2009). «Die Kralle des Meeres und andere Aramota». Philologisches und Historisches zwischen Anatolien und Sokotra. Otto Harrassowitz. pp. 147—177.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Набу-апла-іддіна