Нагорний Володимир Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Нагорний
Золота дзиґа, 2018 рік
Ім'я при народженні Володимир Володимирович Нагорний
Дата народження 18 квітня 1978(1978-04-18) (45 років)
Місце народження Владивосток, РРФСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Професія кінопродюсер, режисер, сценарист
IMDb ID 2829180

Володимир Володимирович Нагорний (нар. 18 квітня 1978, Владивосток, СРСР) — український продюсер, режисер та сценарист. Найбільш відомий за стрічками «DZIDZIO Контрабас» (2017), «Джентельмени, удачі!» (2012) «Трудності виживання» (2018) (зняв своє ім'я з титрів через зйомки в окупованому Криму.) в якості автора сценарію, та «За вікном». Українські історії (2021) в якості продюсера.

Як генеральний продюсер у 2016 році відкрив «Сценарне КБ», а в 2018 став засновником та керівником компанії «ФанФілмз». В 2021 році компанія заснувала мережу пересувних кінотеатрів КіноТабор [Архівовано 31 серпня 2021 у Wayback Machine.][1][2].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у м. Владивосток у 1978 р. в родині українського військового, виріс у м. Севастополь. У 1993 р. навчався акторській майстерності при театрі Луначарського (філія ДІТМ (ГИТИС), майстерня Л. Шестакової). З 1995 по 2000 рік під час навчання в Національній юридичній академії України ім. Я. Мудрого — захопився КВК, в ролі капітана збірної писав, режисував і виступав в Українській і Слобожанській лігах КВК. Одночасно з участю в КВК, заснував при НЮАУ театр «Прем'єр», де понад п'ять років був режисером і драматургом.

У 2003 р. переїхав до США, де навчався на відділеннях продюсерської справи і режисури кіно, спочатку в кіношколі при College of Southern Nevada (CSN, Las Vegas), а потім в University of Southern California (UCLA, Los Angeles).

У 2004 р. за короткометражний фільм Self-Expression отримав дві головні нагороди кінофестивалю UNLV Film Fest, за кращу режисуру і кращий короткометражний фільм, а за свою операторську роботу у фільмі Dark Soul отримав спеціальну премію на фестивалі Underground Vegas Film.

З 2005 р. мешкав у Лос-Анджелесі, де працював режисером монтажу, лінійним продюсером і помічником режисера на проектах для VH1, Sony Digital, HBO і NBC.

У 2011 р. очолював виробництво політичної реклами у креативному агентстві FD Element у Ванкувері (Канада).

З 2010 по 2014 рр. працював з російськими кінокомпаніями в ролі сценариста і режисера. Серед більш ніж 15-ти робіт: «Джентльмени, удачі!» (Базелевс, 2012), «Ведмідь» (NYFA, 2013), «Людина-Амфібія» (ТриКита Ентертейнмент, 2014), «Дівчатка зрозуміють» (Телеканал Ю, 2014), «Енський Робінзон» (2Д Целулоїд, 2018) тощо.

В 2015 р. через політичні та творчі погляди переїхав в Україну. У 2016 році, з метою розвитку в Україні сценарної справи та інституту шоуранерства, заснував першу в Україні сценарну компанію «Сценарне КБ». Перший же розроблений з авторами компанії сценарій «Dzidzio. Контрабас» (Солар Медіа спільно з Дзідзьо Фільм, 2017) став рекордсменом прокату, а також отримав премію «Золота Дзиґа» в категорії «Вибір глядача» (2018)[3].

У 2018 р. заснував у Києві кінокомпанію «Фан Філмз», яка спеціалізується на виробництві комедійного, сімейного та дитячого кіно. Є постійним експертом в експертній раді з аудіовізуального мистецтва Українського Культурного Фонду (УКФ)[4]. Входить до складу журі міжнародного кінофестивалю «Бруківка»[5].

У 2021 році як продюсер зняв повнометражний фільм-альманах "За вікном". Українські історії.[6] Перший повний метр в світі, який зняли за допомогою безпілотного літального апарату - дрона.

у 2021 році заснував мережу пересувних кінотеатрів – КіноТабор[2]. Компанія продає франшизу по показам кіно в селах, СМТ, невеликих містах, де немає стаціонарних кінотеатрів.

Автор 20 повнометражних сценаріїв; один з них, «Дзідзьо. Контрабас» (2017), на момент виходу став найприбутковішим у історії України[7]. Премія Української кіноакадемії «Золота Дзиґа 2018» в категорії «Вибір глядача» (за повнометражну стрічку «Дзідзьо. Контрабас»)[3].

Одружений. Має двух синів.

Освіта[ред. | ред. код]

Університет Каліфорнії, Лос-Анджелес (UCLA) — сертифікат за спеціальністю Бізнес та менеджмент кіноіндустрії (2006—2010)

Коледж Південної Невади, Лас-Вегас (CSN) — спеціальність Кіно, телебачення та цифрові медіа (2002—2005)

Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого (НЮАУ) — спеціальність юрист, диплом з відзнакою (1995—2000)

Загальноосвітня середня школа № 4, приватна школа «Новація», м. Севастополь

Музична школа № 8, Клас фортепіано, м. Севастополь

Нагороди та відзнаки[ред. | ред. код]

  • Премія Української кіноакадемії «Золота Дзиґа» в категорії «Вибір глядача» за повнометражну стрічку «Дзідзьо. Контрабас» (2018), автор сценарію.
  • Премія Молодіжного центру Спілки кінематографістів Росії за короткометражний фільм «Ведмідь» (2013)
  • Нагорода за найкращий монтаж, повнометражна комедія «Стати Поні-Боєм» (2008 Indie Fest Merit Award, Becoming Pony Boi)
  • Приз за найкращу режисуру, короткометражний фільм «Останній дзвінок» (Best Director, Dead Ringer, 48hr Film Project, 2005)
  • Спеціальна премія фестивалю Underground Vegas Film за операторську роботу у фільмі Dark Soul (2004)
  • Премія за найкращу режисуру/найкращий короткометражний фільм за короткометражний фільм «Самовираження» (Best Director/Best Short, Self-Expression, UNLV Film Festival, (2004)

Фільмографія[ред. | ред. код]

  • 2021 — повнометражний фільм-альманах "За вікном". Українські історії[6][8]. - продюсер, шоуранер.
  • 2020 — вебсеріал «За вікном» [Архівовано 26 травня 2020 у Wayback Machine.]
  • 2018 — повнометражний фільм «Труднощі виживання» — сценарист
  • 2017 — повнометражний фільм «Дзідзьо. Контрабас» — сценарист
  • 2014 — телесеріал «Дівчатка зрозуміють» — режисер
  • 2013 — короткометражний фільм «Ведмідь» — режисер
  • 2012 — повнометражний фільм «Джентльмени, удачі!» — сценарист
  • 2008 — повнометражний фільм «Стати Поні-Боєм» (Becoming Pony Boi) — режисер монтажу
  • 2005 — короткометражний фільм «Останній дзвінок» (Dead Ringer) — режисер
  • 2004 — короткометражний фільм «Самовираження» (Self-Expression) — режисер

Відеографія[ред. | ред. код]

  • 2021 - За вікном - музичний трек створено для фільму "За вікном. Українські історії". Володимир Нагорний виступив продюсером пісні та кліпу. 2021 р.
  • 2022 - Грай! 122 ТрО [9][10]- музичний кліп створено бійцями 122-ї окремої бригади ТРО ЗСУ, щоб підняти дух всіх українських захисників.. Володимир Нагорний, виступив як музичний продюсер, режиссер та оператор кліпу. 2022 рік.
  • 2022 - BO BRO "Звідки ти бро? Я з ТрО"[11] - музичний кліп створений для підтримки бойового духу військових ТрО. Володимир Нагорний виступив в якості режисера кліпу.

Сценарне КБ[12][ред. | ред. код]

У квітні 2016 року Володимир Нагорний вирішив стати першим шоураннером в Києві та створювати українські серіали та фільми за американськими технологіями. Тому створив та очолив організацію «Сценарне КБ», ставши його генеральним продюсером. У чорно-білому open space на Подолі він зібрав команду з 16 сценаристів, які п'ять днів на тиждень з 10 до 18 спільно створюють сценарії серіалів та фільмів для українського кіновиробництва.

«До цього часу в Україні вся кіноіндустрія трималася на фрілансерах, але співпрацювати з організацією замовникам значно вигідніше» - впевнений Володимир Нагорний.

Володимир організував дві великі зустрічі продюсерів телеканалів з членами «Сценарне КБ». У кожного автора було 15 хвилин на презентацію своєї ідеї і особисте спілкування з замовниками. «Раніше сценаристи відправляли заявки молодшому редактору каналу, який в залежності від настрою пропускав їх вище або відправляв в утиль. А я хочу, щоб автори заражали продюсерів своїм ентузіазмом», — ділиться ідеями Володимир Нагорний з «Великим Києвом». Обидві зустрічі, проведені в такому новому для українського ринку форматі, закінчилися тим, що вибір припав на ідеї п'яти проектів.

З середини 2016 — початку 2017років, силами «Сценарного КБ», був створений сценарій фільму «Дзідзьо. Контрабас», який вийшов восени 2017 та став касовим хітом в Україні.

КіноТабор[ред. | ред. код]

В 2021 році за підтримки Українського культурного фонду була створена мережа пересувних кінотеатрів КіноТабор. Компанія показує кіно в селах, СМТ, у невеликих містах, де немає стаціонарних кінотеатрів. КіноТабор – це те, чого чекали глядачі в невеликих населених пунктах. В Україні кількість кіноекранів на душу населення становить найнижчий відсоток у Європі, тому поява такого проекту важлива для України.

Створення КіноТабору підтримав Український культурний фонд в рамках програми “Культура плюс” – як соціально важливий і перспективний культурний проект. Серед головних переваг КіноТабору експертами УКФ були відзначені популяризація українського кіно, розширення культурного дозвілля мешканців сільських районів, довгостроковість і стійкість проекту, залучення підприємців в сферу креативних індустрій і сприятливий економічний ефект.

Організація показів кіно в сільській місцевості є частиною програми Міністерства культури щодо розвитку Українського кінематографа на 2021-2026 роки.

Важливим елементом франшизи КіноТабор є його “Амбасадори” – це незалежні підприємці, які за договором з кінокомпанією «ФанФілмз» отримують в своє розпорядження унікальну територію (область), необхідний комплект обладнання для показу і фільм, який спеціально створили для таких івентів.

Компанія продає франшизу пересувних кінотеатрів на постійній основі по всім регіонам України.

За вікном. Українські історії.[ред. | ред. код]

В 2021 році Володомир Нагорний як продюсер та шоуранер зняв перший в світі повнометражний фільм за допомогою безпілотника.

Фільм-альманах “За Вікном: Українські історії” - це унікальний проект, над яким працювали режисери і сценаристи з усієї країни. Це перший повний метр в світі, який зняли за допомогою безпілотного літального апарату.

Центральною ідеєю фільму є продемонструвати, як живуть, чим думають та відрізняються звичайні люди в різних куточках нашої країни. Для цього безпілотник підіймався до вікон однієї з квартир і знімав, чим живуть мешканці конкретного регіону в цей момент.

Зйомки фільму проходили в Одесі, Києві, Львові, Харкові, Миколаєві, Івано-Франківську, Житомирі, Вінниці, Ужгороді та Дніпрі.

На кожну кіноісторію припадає близько десяти хвилин. Разом вони і утворюють цілісний альманах. Більшість новел створили в комедійному жанрі, але є і глибоко драматичні історії. Жанри новел різняться від сентиментальної драми до комедійних жахів, а позбавлена цензури мова і ризиковані теми відправили фільм в категорію 16+.

Персонажі кіноновел говорять на діалектах своїх міст, жартують на близькі їм теми, розкривають хвилюючі їх проблеми, тим самим перетворюючи фільм в культурний обмін між регіонами України.

Серед відомих артистів у фільмі взяли участь художній керівник театру "Маски" Георгій Делієв, режисери Валерій Шалига, Петро Авраменко, Роман Гапачило, актори з "Жіночого кварталу" і знамениті львівські "Колеги".

Продюсером кінокартини виступив Володимир Нагорний, автор фільму "Дзідзьо.Контрабас", який встановив п'ять рекордів за касовими зборами а також отримав "український Оскар", престижну премію Української Кіноакадемії "Золота Дзиґа 2018" в категорії "Кращий фільм року. Вибір глядача".

Фільм зняли за підтримки Українського Культурного фонду в рамках проекту "КіноТабор". Це франшиза пересувних надувних кінотеатрів, яка показує кіно по селах і СМТ, в невеликих містах, де немає стаціонарних кінотеатрів.

Розробкою фільму "За вікном: Українські історії" займалася кінокомпанія "ФанФілмз", яка виробляє ігрове кіно для масового глядача, в комедійному і сімейному жанрах, а також серіали для стрімінгових платформ.

До повнометражного фільму ввійшли новели зняті в таких містах:

Профсоюз сценаристів[13][ред. | ред. код]

На початку 2018 року українські сценаристи вирішили об'єднати свої зусилля й консолідувати властні сили задля розвитку сценарної професії та індустрії в цілому. З ініціативою створити професійну спілку виступили Володимир Нагорний («Dzidzio Контрабас»), Андрій Бабік («Нюхач», «Ніконов і Ко»), Максим Данкевич («Незламна») і Ярослав Войцешек («Викрадена принцеса»). Вони підготували текст Маніфесту сценаристів України[14], під яким підписалися ще 24 їхніх колеги.

Профспілка сценаристів України визначили свої цілі. Головні з них — відстояти справедливу оплату праці та роялті (авторські відрахування) для сценаристів, юридичну допомогу у трудових відносинах і захист авторських прав, посиленні ролі сценариста в кіно- і телепроцесі, поліпшення законодавства, допомога добрати авторів та проектів.

Профспілка має стати платформою для професійного зростання і спілкування між сценаристами, взаємодії з іншими профспілками та об'єднаннями в галузі кіно. Планується також заснування професійних нагород і премій.

«Труднощі виживання» (2018)[15][ред. | ред. код]

У 2018 на екрани в Росії вийшов фільм «Труднощі виживання», який зфільмований в окупованому Криму. Автором ідеї та сценарію був Володимир Нагорний, що написав його ще до початку війни. Він офіційно зняв своє ім'я з титрів за політичними та творчими мотивами. «Знімаю своє ім'я з російського фільму „Труднощі виживання“ через зйомки в Криму і групового зґвалтування сценарію» — заявив Володимир Нагорний на сторінці сценаристів України у фейсбуці.

Згадування у ЗМІ[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. УНІКАЛЬНА КІНОСТРІЧКА: режисери з дев'яти міст України зняли фільм із дрона (uk-UA). Архів оригіналу за 31 серпня 2021. Процитовано 31 серпня 2021. 
  2. а б У Вінницькій області з'явилися кіно-кочівники. YummyMovie Ukraine. 12 серпня 2021. Архів оригіналу за 31 серпня 2021. Процитовано 31 серпня 2021. 
  3. а б "DZIDZIO Контрабас" стал лучшим фильмом года по мнению зрителей. www.segodnya.ua (рос.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2019. Процитовано 29 вересня 2020. 
  4. Шестакова, Юлія (22 травня 2018). Названо п'ятьох експертів, які увійшли до аудіовізуального сектору Українського культурного фонду. detector.media (укр.). Архів оригіналу за 28 липня 2018. Процитовано 29 вересня 2020. 
  5. TVій гість - (сценарист фільму "DZIDZIO контрабас") Володимир Нагорний - сценарист - UA: ПОДІЛЛЯ. km.suspilne.media. Процитовано 29 вересня 2020. 
  6. а б Українці зняли перший повнометражний фільм за допомогою безпілотника. YummyMovie Ukraine. 12 серпня 2021. Архів оригіналу за 31 серпня 2021. Процитовано 31 серпня 2021. 
  7. Zaxid.net. Вперше Топ-10 касових зборів в Україні очолив український фільм. ZAXID.NET (укр.). Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 29 вересня 2020. 
  8. О фильме "За вікном: Українські історії" | Гость в студии: Владимир Нагорный | Выпуск от 12.08.2021 (uk-UA). Архів оригіналу за 31 серпня 2021. Процитовано 31 серпня 2021. 
  9. Watch. www.facebook.com. Процитовано 8 вересня 2022. 
  10. Грай! - новая песня от 122 бригады ТРО Одессы (uk-UA). Процитовано 7 вересня 2022. 
  11. BO BRO - Звідки ти бро? Я з ТрО! [Прем'єра Official Video] (uk-UA). Процитовано 7 вересня 2022. 
  12. Сценарии для Украины (ru-RU). Большой Киев. 7 жовтня 2016. Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 19 вересня 2019. 
  13. Мар'яна Закусило (12 березня 2018). «Хочется работать в среде сильных и равных», или Зачем сценаристам профсоюз? (укр.). detector.media. Архів оригіналу за 10 червня 2020. Процитовано 19 вересня 2019. 
  14. Мар'яна Закусило (12 березня 2018). Профспілка сценаристів України та її Маніфест: захист прав і розвиток професії (укр.). detector.media. Архів оригіналу за 18 липня 2018. Процитовано 19 вересня 2019. 
  15. Сценаристи України. www.facebook.com (укр.). Процитовано 20 вересня 2019. 

Джерела[ред. | ред. код]