Нала (Король Лев)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нала
Перша поява Король Лев (1994)
Остання поява Король Лев (фільм, 2019)
Автор Ірен Меччі
Джонатан Робертс
Лінда Вулвертон
Виконавець Нікета Калме (дитина)
Мойра Келлі (доросла)
Саллі Дворські (доросла, вокал)
Лаура Вільямс (дитина, вокал)
Арієль Александра Девіс (Disney's Extreme Skate Adventure)
Бейонсе (фільм)
Інформація
Вид левиця
Стать жіноча
Родичі Сарафіна (мати)
Сімба (друг, чоловік)
Кову (зять)
Муфаса (свекор)
Сарабі (свекруха)
Копа, Кіара, Кайрон (діти)
CMNS: Нала у Вікісховищі

На́ла (англ. Nala) — вигадана левиця і персонаж з діснеївського мультфільму «Король Лев» 1994 року. Подруга дитинства Сімби, згодом його дружина і королева Земель Прайду. З'являлась також у продовженнях «Король Лев 2: Гордість Сімби» (1998) та «Король Лев 1½» (2004). В оригінальному фільмі дорослу Налу озвучила Мойра Келлі, вокал виконала Саллі Дворські, дитячий голос і вокал виконали Нікета Калме і Лаура Вільямс відповідно. В мультсеріалі її озвучила Ґабріель Юніон. У фільмі-ремейку дорослу Налу озвучила Бейонсе, молоду — Шахаді Райт Джозеф. Українською мовою Налу дублювали Валентина Лонська (Король Лев, Король Лев 2, Король Лев 1½) та Нейба Траоре (Король Лев, 2019 року).

Прототипом персонажа стала Офелія з трагедії Вільяма Шекспіра «Гамлет».

Розробка[ред. | ред. код]

За словами сценаристки Лінди Вулвертон Нала задумувалась «як частину поступового прогресу... який спонукав недавню публічну дискусію про те, чого молодим дівчатам слід очікувати від своїх кінематографічних зразків»[1]. За раннім сценарієм у Нали повинен був бути молодший брат Мхіту, який мав супроводжувати її та Сімбу в пригодах і якого Сімба мав врятувати від стада антилоп гну, а також друг-лис на ім'я Бхаті[2]. Крім того, її мали вигнати з Земель Прайду за відмову від романтичних залицянь Шрама, однак від цієї ідеї відмовились через різницю у віці між двома левами[3].

Характер[ред. | ред. код]

Акторка Мойра Келлі описала Налу як «розумну і турботливу, але владну героїню», тоді як Ембер Ліб із Bitch Flicks описала її як сильну, незалежну та розумну. У дитинстві Нала показана зухвалою і енергійною, але у той же час більш розсудливою та кмітливою за свого друга Сімбу. Незважаючи на те що вони з ним іноді сварились, вона завжди була добра з Сімбою і сильно сумувала коли Шрам повідомив що той нібито загинув. Подорослішавши, Нала стає більш стриманою та відповідальною, переконуючи Сімбу повернутись у Землі Прайду і вигнати свого дядька Шрама. Ставши королевою Нала показана вже як мудра, спокійна і сильна дружина та мати.

Інше[ред. | ред. код]

  • Ім'я Нала перекладається з суахілі як «подарунок» або «кохана». Також на деяких арабських і африканських мовах воно співзвучне зі словом Nahla — «королева», «лев», «успішна жінка».
  • Офіційний сайт Disney.com помістив Налу на восьме місце в рейтингу «Найрозвинутіших діснеївських котів»[4].
  • Нала не входить до офіційного списку «діснеївських принцес», оскільки вона не людина.
  • Актор Едді Редмейн зізнався що Нала була першою публічною зіркою в яку він закохався[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rothman, Lily (30 травня 2014). The Same Woman Wrote Maleficent and Beauty and the Beast—Here's How They're Linked. Time (англ.). Архів оригіналу за 31 травня 2014. Процитовано 9 грудня 2015.
  2. Baker, Craig S (24 червня 2014). 30 Facts About 'The Lion King'. Mental Floss (англ.). Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 3 листопада 2015.
  3. Roulette, Matthew. 'Be Prepared (Reprise),' 'The Lion King' — Disney Songs You've Never Heard. TheFW (англ.). Архів оригіналу за 29 травня 2014. Процитовано 5 листопада 2015.
  4. A Definitive Ranking of Disney Cats. Official Disney Blogs (англ.). Disney. 2015. Архів оригіналу за 21 січня 2016. Процитовано 17 січня 2016.
  5. Campbell, Tina (23 грудня 2014). Eddie Redmayne admits first crush was Nala from Disney's The Lion King. Metro (англ.). Associated Newspapers Limited. Архів оригіналу за 19 грудня 2015. Процитовано 19 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційний сайт мультсеріалу (англ.)