Нанні Седеркрейц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нанні Седеркрейц
Ім'я при народженні швед. Ebba Louise Nanny Lagerborg
Народилася 19 березня 1866(1866-03-19)[1]
Канни
Померла 8 грудня 1950(1950-12-08) (84 роки)
Гельсінкі, Фінляндія
Країна  Фінляндія
Діяльність письменниця
Alma mater Паризький університет
Стокгольмський університет
Батько Alexander Wilhelm Lagerborgd
У шлюбі з Emil Waldemar Cedercreutzd

Нанні Седеркрейц, уроджена Ебба Луїза Нанні Лагерборг (Nanny Cedercreutz; 19 березня 1866, Канни — 8 грудня 1950, Гельсінкі) — фінська письменниця і математикиня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ебба Луїза Нанні Лагерборг народилася в Каннах 19 березня 1866 року в родині капітана Олександра Вільгельма Лагерборга і його дружини Нанні Франзен. Лагерборги — старовинний фіно-шведський рід, який протягом століть виявляв себе в державній і військовій галузях[2]. Батьки Нанні проводили зиму в Каннах, оскільки її батько страждав туберкульозом легень і потребував м'якшого клімату. Мати дівчинки померла незабаром після народження дитини[3].

Дитинство Нанні пройшло в Гельсінкі, де вона відвідувала школу. 1885 року вона виоушила в Женеву з метою вивчати французьку мову. В Женеві в неї виник інтерес до математики, і вона почала відвідувати лекції з математики та фізики в Женевському університеті. 1886 року продовжила навчання в Стокгольмському університеті, де її викладачами були Магнус Міттаг-Леффлер і Кнут Юхан Ангстрем[en][3][2]. 1888 року Нанні Лагерборг захистила дисертацію з фізики[3].

Після навчання в Стокгольмі Нанні Лагерборг вирушила в Париж і продовжила вивчення математики та фізики в Сорбонні. У січні 1890 року вона виступила з лекцією у Французькому математичному товаристві, а в лютому її прийнято в члени товариства, і вона стала другою жінкою, після Софії Ковалевської, відзначеною цією честю. Того ж року вона здобула ступінь ліценціата математичних наук[3].

1892 року Нанні Лагерборг вийшла заміж за лікаря, барона Еміля Вальдемара Седеркрейца. Між 1893 і 1906 роками у неї народилося четверо дітей[3]. 1912 року Нанні Седеркрейц дебютувала як письменниця. Серед її літературних творів — збірки оповідань, віршів та історій для юнацтва. Крім того, Седеркрейц писала книги і статті про подорожі і про природу[2].

Баронеса Нанні Седеркрейц померла 8 грудня 1950 року в Гельсінкі[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Agneta Rahikainen. Nanny Cedercreutz. Biografiskt lexikon för Finland (швед.).