Вибух бомби в Ансбаху

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Червоне маркування: місце вибуху.
Фіолетовий квадрат: площа події.
Запис контрольної точки / квиток на Pfarrstrasse.
Пункт прийому в Йоганн-Себастьян-Бах-Платц.

Вибух бомби в Ансбаху 24 липня 2016 року — терористичний акт ісламістів в старому місті Ансбах. Виконавцем був 27-річний сирієць, раніше просив притулок, Мохаммед Даліл (араб. محمد دليل‎). Він підірвав рюкзак-бомбу у винному барі, поранивши 15 осіб і наклав на себе руки на місці вибуху. Вбивця прожив у Німеччині загалом два роки і безпосередньо був пов'язаний із терористичним ополченням «Ісламська держава» (ІД). За першою інформацією після вибуху було заявлено, що загинула одна особа, а 10 отримали різні поранення[1].

Послідовність подій[ред. | ред. код]

Місце перед винним баром, де стався вибух.
Ворота служили доступом до відкритого фестивалю Ансбах, який проходив у районі на задньому плані. Атака була здійснена на площі на передньому плані, з цього боку проходу.

У неділю, в останній день щорічного триденного музичного фестивалю Ansbach Open, який проводиться в столиці Центрально-Франконского округу Ансбаху, вбивця спробував дістатися до місця проведення фестивалю (назва вулиці Reitbahn) в Ансбаху з рюкзаком, у якому була бомба. У зв'язку з попереднім нападом у Мюнхені у 2016 був посилений контроль. На вході у Винний бар Юджина йому відмовили, тому що у нього не було квитка. У другого входу близько квиткової каси співробітники служби безпеки обшукували кишені всіх відвідувачів[2].

Як пізніше з'ясувалося, злочинець постійно підтримував контакт у чаті з якимось чоловіком із Близького Сходу. Деякі розділи цього незашифрованого чату відомі (конкретно):

Даліл:

— Охоронці стоять перед входом. Я не можу так легко потрапити всередину.

Контактна особа:

— Ти повинен знайти лазівку.

Даліл:

— Я не можу її знайти.

Контактна особа:

— Тоді просто проривайся.

Контактна особа продовжує:

— Сфотографуй вибух[3].

Дії та розслідування[ред. | ред. код]

За погодженням з організаторами фестиваль Ансбаха був скасований, і близько 2500 відвідувачів покинули його. Була сформована кризова бригада в складі понад 200 поліцейських і близько 350 пожежників і рятувальників.

Винуватець[ред. | ред. код]

У момент смерті Мохаммеду Даліл було 27 років. Сирійці проживав в Ансбаху в готелі «Крістл», який був спеціально перетворений на притулок для біженців[2].

Реакції[ред. | ред. код]

Терористична організація «Ісламська держава» взяла на себе напад 27 липня і повідомила про це через своє джерело «Амак». Вона також заявила, що Даліл був одним із її «солдатів», і опублікувала коротку біографію вбивці. Федеральна прокуратура заявила, що їм відомо про цей документ і вони перевіряють цю інформацію[4].

Контекст[ред. | ред. код]

У Німеччині та у Франції, в сукупності з вибухом бомби в Ансбаху, за 12 днів липня було скоєно п'ять терористичних атак, які привернули велику увагу громадськості:

Щоразу після цих подій, крім нападу в Мюнхені, терористична організація «Ісламська держава» заявляла, що нападники були близькі до ІД, або що вони були її «солдатами»[6]. Теракт у Мюнхені не мав ісламістського підгрунтя.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Загиблий від вибуху у німецькому Ансбаху і був його винуватцем - поліція. ТСН.ua (укр.). 25 липня 2016. Процитовано 1 травня 2021.
  2. а б Welle (www.dw.com), Deutsche. Глава МВС Баварії: Вибух у Ансбаху має ісламістське підґрунтя | DW | 25.07.2016. DW.COM (uk-UA) . Процитовано 1 травня 2021.
  3. «Сфотографуйте вибух». www.genios.de (нім.). Процитовано 1 травня 2021.
  4. Сирієць, що вчинив вибух у Баварії, присягнув ІДІЛ. eurointegration.com.ua. Эвропейська Правда.
  5. Вокзал і ТЦ в Мюнхені евакуйовані через загрозу вибуху. world.segodnya.ua (укр.). Процитовано 1 травня 2021.
  6. Welle (www.dw.com), Deutsche. Хронологія спроб ісламістських атак у Німеччині | DW | 20.12.2016. DW.COM (uk-UA) . Процитовано 1 травня 2021.