Народжена вільною

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народжена вільною
Born Free
Жанр сімейний
драма
пригоди
Режисер Джеймс Гілл
Продюсер Сем Джаффе
Пол Радін
Сценарист Лестер Коул
На основі «Народжена вільною» Джой Адамсон
У головних
ролях
Вірджинія Маккенна
Білл Траверс
Оператор Кеннет Талбот
Композитор Джон Баррі
Монтаж Дон Дікон
Кінокомпанія Shepperton Studios
Дистриб'ютор Columbia Pictures
Тривалість 95 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1966
Дата виходу 14 березня 1966 (Велика Британія)
Кошторис $ 2 млн[1]
Касові збори $ 3,6 млн[2]
IMDb ID 0060182
CMNS: Народжена вільною у Вікісховищі

«Народжена вільною» (англ. Born Free) — британський драматичний фільм 1966 року з Вірджинією Маккенною та Біллом Траверсом у головних ролях Джой та Джорджа Адамсонів відповідно. Фільм, оснований на реальних подіях, розповідає про подружжя, яке виростило осиротілу левицю Ельзу та випустило в пустелю в Кенії. Виробництвом стрічки займалися Open Road Films Ltd. і Columbia Pictures. Сценарій написав Лестер Коул, який був у чорному списку Голлівуду, під псевдонімом Джеральд Ел Сі Коплі, це була адаптація однойменної книги Джой Адамсон 1960 року. Фільм був поставлений Джеймсом Гіллом, продюсери — Сем Джафф і Пол Радін. Стрічка та музика Джона Баррі здобули численні нагороди.

Сюжет[ред. | ред. код]

У селі в північній провінції Кенії людину вбив і з'їв лев. Старший єгер, Джордж Адамсон (Білл Траверс), вирушає на полювання лева та його левиці, яка захищає трьох дитинчат. Джордж приносить трьох левенят дружині Джой (Вірджинія Мак-Кенна). Найбільшу любов у подружжя викликало найменше дитинча Ельза. Згодом вони залишають її собі, а інших відправляють до Роттердамського зоопарку.

Через кілька років Джої та Джордж їдуть до Кіунги, щоб вбити лева, який їв кіз у місцевому селі. Знешкодження лева пройшло вдало, і вони з Джой діляться особливим святом з Ельзою, знайомлять її з Індійським океаном. Повернувшись в Північну провінцію, Адамсони дізнаються, що Ельза викликала масову втечу слонів. Бос Джорджа, Кендалл (Джеффрі Кін), заявляє, що подружжя більше не може утримувати Ельзу, тому вони повинні знайти для неї зоопарк. Натомість Джой хоче навчити Ельзу жити в дикій природі, на що Кендалл неохоче погоджується.

Джой і Джордж подорожують до національного парку Меру, щоб звільнити Ельзу. Спочатку вони намагаються познайомити Ельзу з левом, це проходить не за планом — вони залишають її на ніч зі щойно вбитою зеброю, але на ранок знаходять її саму. Полювання Ельзі також не вдається. Зрештою Адамсони вирішують залишити Ельзу хоча б на тиждень і перемістити свій табір, щоб левиця змогла стати незалежнішою. Однак вони знаходять її важко поранену (можливо, дикими левами). Але Джой не полишає надію, що Ельза навчиться виживати. Невдовзі Ельза починає залишати Адамсонів і робить кілька вбивств. Ельзі вдається спроба приєднатися до дикого прайду, побившись з дикою левицею. Джой і Джордж радіють успіху, але обіцяють побачити свого дорогого друга знову, коли повернуться в Кенію.

За рік Адамсони повертаються до Кенії. Вони радіють, побачивши, що Ельза досягла успіху як дика левиця і тепер є мамою трьох дитинчат. Однак Джой і Джордж погоджуються, що вони не будуть спілкуватися з левенятами, дозволяючи їм виживати як диким левам.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Вірджинія Маккенна Джой Адамсон Джой Адамсон
Білл Траверс Джордж Адамсон Джордж Адамсон
Джеффрі Кін Джон Кендалл Джон Кендалл
Пітер Лукой Нуру Нуру
Сурія Патель лікар лікар
Джеффрі Бест Вотсон Вотсон
Білл Годден Сем Сем

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільм об'єднав Білла Траверса та Вірджинію Маккенну як пару, яку вперше побачили разом у «Найменшому шоу на Землі» в 1957 році.

Джордж Адамсон був головним технічним радником та обговорював участь у створенні першої автобіографії «Гра Бвана» (назва у Великій Британії, 1968), у США знана як «Життя з левами»[3]. За словами Бена Манкевича, який представляв фільм від Turner Classic Movies, у виробничому процесі переважно використовували диких левів. Знімання фільму стало переломним моментом для акторів Вірджинії Мак-Кенни та її чоловіка Білла Траверса, які стали активістами з права тварин і зіграли ключову роль у створенні Born Free Foundation.

Одного з левів у фільмі зіграв колишній талісман шотландської гвардії, який мав залишитися, коли вони поїхали з Кенії[4]. Продюсери також відзначили допомогу імператора Ефіопії Хайле Селассіє та Відділу мисливського господарства Уганди.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав визнання у критиків. На сайті Rotten Tomatoes стрічка має рейтинг 92 %,12 кінокритиків дали фільм позитивний відгук, середній рейтинг становить 7 із 10[5].

Вінсент Кенбі з захопленням висловився про фільм, написавши в «Нью-Йорк таймс»: «Майже з першого кадру — величезні простори кукурудзяного кольору африканської рівнини, де леви харчуються тушею щойно вбитої зебри — ми знаємо, що бестселер Джой Адамсон „Народжена вільною“ був довірений чесним, розумним режисерам. Не применшуючи фактів про життя тварин або надмірно сентименталізуючи їх, фільм зачаровує, і перед цим неможливо встояти»[6].

У Великій Британії фільм був одним з найпопулярніших у прокаті протягом 1966 року[7].

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Народжена вільною»[8]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
1967 «Оскар» Найкраща музика до фільму Джон Баррі Перемога
Найкраща пісня до фільму Джон Баррі, Дон Блек Перемога
«Золотий глобус» Найкращий фільм — драма «Народжена вільною» Номінація
Найкраща пісня до фільму Джон Баррі, Дон Блек Номінація
Найкраща жіноча роль — драма Вірджинія Маккенна Номінація
Гільдія режисерів Америки Видатні досягнення режисера в художньому фільмі Джеймс Гілл Номінація
«Греммі» Найкращий саундтрек до фільму або телешоу Джон Баррі Номінація
Національна рада кінокритиків США Найкращі десять фільмів «Народжена вільною» Перемога
1990 «Генезіс» Художній фільм — Класика «Народжена вільною» Перемога

Сиквели та спінофи[ред. | ред. код]

Після книги «Народжена вільною» (1960) вийшли ще дві: «Жити вільно» (1961) та «Навіки вільні» (1963). 1972 року було випущено продовження фільму під назвою «Жити вільно». Хоча назва фільму збігається з назвою другої книги, стрічка була знята за третьою в серії. У ньому ролі Джой і Джорджа Адамсонів зіграли Сьюзен Гемпшир і Найджел Давенпорт.

Документальне продовження стрічки «Народжена вільною» під назвою «Леви — вільні» було випущено у 1969 році. Фільм розповідає про актора Білла Траверса, який вирушає у віддалений район Кенії, щоб відвідати Джорджа Адамсона та кількох його друзів-левів.

У 1974 році на NBC вийшов 13-серійний однойменний американський телевізійний серіал з Діаною Малдур і Гері Коллінзом у головних ролях. 1996 року вийшов телефільм «Народжена вільною: Нові пригоди» з Ліндою Перл і Крісом Нотом. Джой і Джордж Адамсони не виступають головними героями історії.

«Прогулянка з левами» (1999) зображує останні роки життя Джорджа Адамсона, які показані очима його помічника Тоні Фіцджона. Джорджа зіграв Річард Гарріс, а Гонор Блекмен коротко з'являється як Джой.

Документальний фільм "Спадок Ельзи: Історія «Народженої вільною» вийшов на PBS у січні 2011 року. В ньому містяться колекції архівних кадрів та досліджень життя Джой та Джорджа Адамсонів після виходу фільму[9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Champlin, C. (10 жовтня 1966). Foreman hopes to reverse runaway. Los Angeles Times (1923-Current File) Retrieved from http://search.proquest.com/docview/155553672 [Архівовано 18 вересня 2019 у Wayback Machine.]
  2. «Big Rental Pictures of 1966», Variety, 4 січня 1967 с. 8
  3. Bibliography — BooksFilmsMovies. Архів оригіналу за 26 червня 2019. Процитовано 24 грудня 2019.
  4. LIFE – Google Books. 28 листопада 1969. Процитовано 4 січня 2012.
  5. Born Free. Flixster. Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 22 лютого 2013. Процитовано 18 грудня 2012.
  6. Canby, Vincent (23 червня 1966). The Screen: Honesty and Humor Make 'Born Free' a Fresh and Moving Film:Biography of Lion Has Documentary Flavor. The New York Times. Архів оригіналу за 7 жовтня 2012. Процитовано 18 грудня 2012.
  7. «Most popular star for third time.» Times [London, England] 31 грудня 1966: 5. The Times Digital Archive. Web. 16 вер. 2013.
  8. Нагороди та номінації фільму Народжена вільною на сайті IMDb (англ.)
  9. Ray, Rachel (7 січня 2011). Elsa's Legacy: The Born Free Story, Nature on PBS – US TV review. The Daily Telegraph. Архів оригіналу за 24 грудня 2019. Процитовано 18 грудня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Born Free на сайті IMDb (англ.) 7.2/10 stars (станом на 24.12.2019)
  2. Born Free на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 7.2/10 stars (станом на 24.12.2019)