Наслідки (фільм, 2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наслідки
The Fallout
Жанр Драма
Режисер Меган Парк[en]
Продюсер
  • Шон Санґані[en]
  • Девід Браун
  • Джулія Пренна
  • Джоанні Бурштейн
  • Ребекка Міллер
  • Кара Шайн
  • Тодд Лундбом
Сценарист Меган Парк
У головних
ролях
Оператор Крістен Коррелл
Композитор Фіннеас О'Коннелл
Монтаж Дженніфер Лі
Кінокомпанія
  • New Line Cinema
  • Clear Horizon
  • SSS Entertainment
  • The Burstein Company
  • 828 Media Capital
  • Clear Media Finance
Дистриб'ютор Warner Bros. Pictures
Тривалість 92 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2021
Дата виходу
  • США 17 березня 2021 (SXSW)
  • США 27 січня 2022
(HBO Max)
Кошторис 12 млн $
IMDb ID 11847410
Рейтинг R

«Наслідки» (англ. The Fallout) — американський драматичний фільм 2021 року, написаний і знятий Меган Парк[en] як її повнометражний режисерський дебют. Дженна Ортеґа виконує роль старшокласниці Вади Кавелл, яка переживає глибоку емоційну травму після шкільної стрілянини. У фільмі також зіграли Медді Зіґлер, Найлс Фітч[en], Вілл Ропп[en], Люмі Поллак, Джон Ортіс, Джулі Бовен та Шейлін Вудлі. Саундтрек було написано Фіннеасом О'Коннелом.

Прем'єра картини відбулася 17 березня 2021 року на фестивалі South by Southwest. Компанія Warner Bros. випустила фільм у своєму інтернет-сервісі HBO Max у січні 2022 року. Він отримав визнання критиків, які похвалили режисуру і сценарій, а також виконання Ортеґи та музику О'Коннелла.

Сюжет[ред. | ред. код]

Старшокласниця Вада йде у вбиральню посеред уроку після того, як її молодша сестра Амелія дзвонить їй і повідомляє про те, що в неї почалися перші місячні. Поки Вада перебуває у вбиральні відбувається шкільна стрілянина і вона ховається в туалетній кабінці зі своїми однокласниками — танцівницею Мією та Квінтоном, чий брат убитий під час події. Упродовж кількох тижнів після інциденту емоційна травма Вади призводить до того, що вона впадає в депресію та ізолюється від своєї родини. Вона також віддаляється від свого найкращого друга Ніка, адже не зацікавлена в його активізмі щодо контролю над зброєю[en] в школі, а натомість вважає введені застереження неприємними. Вона не може змусити себе увійти до вбиральні, де ховалася раніше, унаслідок чого мочиться в штани, коли наступає на банку з газованою водою. Щоб впоратися зі стресом вона приймає екстазі, через що Ніку доводиться допомогти їй подолати наркотичне сп'яніння. Після чергового нічного споживання алкоголю Вада та Міа цілуються і займаються сексом. Вона й Нік сперечаються через її погані захисні реакції, а згодом Вада скаржиться Квінтону й намагається поцілувати його. Квінтон м'яко відмовляє їй, кажучи, що емоційно ще не готовий до відносин. Вона більше віддаляється від своєї сім'ї та друзів, включно з Мією.

Пізніше Амелія зізнається Ваді, що, на її думку, Вада образилася на неї за телефонний дзвінок, який піддав її більшій небезпеці. Вада запевняє її, що це не так і вони миряться. Вада емоційно з'єднується з батьками та примиряється з Мією, і вони двоє погоджуються залишитися друзями. До наступного сеансу терапії Вада досягає прогресу в тому, щоб змиритися з тим, що сталося, хоча визнає, що її відносини з Ніком можуть не налагодитися.

Вада чекає на Мію біля її танцювального класу. Вона отримує повідомлення на свій телефон про чергову шкільну стрілянину в іншому місці країни й у неї починається панічна атака.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Дженна Ортеґа Вада Кавелл Вада Кавелл
Медді Зіґлер Міа Рід Міа Рід
Найлс Фітч[en] Квінтон Гасленд Квінтон Гасленд
Вілл Ропп[en] Нік Фейнстейн Нік Фейнстейн
Люмі Поллак Амелія Кавелл Амелія Кавелл
Джон Ортіс Карлос Кавелл Карлос Кавелл
Джулі Бовен Патріція Кавелл Патріція Кавелл
Шейлін Вудлі Анна Анна
Крістін Горн Віктор пані Віктор
Остін Заджур[en] Ден Бонавур Ден Бонавур
Індра Зайас Меган Меган
Елліотт Рока соціальний працівник
Малколм Сантос Джастін Драґонас Джастін Драґонас

Виробництво[ред. | ред. код]

У лютому 2020 року було повідомлено, що Дженна Ортеґа зіграє у фільмі Меган Парк[en], яка також написала його[1]. У квітні та травні до акторського складу фільму приєдналися Медді Зіґлер та Вілл Ропп[en] відповідно[2][3]. У серпні свої ролі отримали Найлс Фітч[en], Шейлін Вудлі, Джулі Бовен та Джон Ортіс[4][5].

Знімання мало розпочатися в березні 2020 року, але було відкладено через пандемію коронавірусної хвороби. Знімальний період[en] почався в серпні та завершився 11 вересня, і проходив у Пасадіні, Шерман-Окс[en] та Беверлі-Гіллз в окрузі Лос-Анджелес[6]. У лютому 2021 року було оголошено, що Фіннеас О'Коннелл стане композитором фільму — уперше у своїй кар'єрі[7].

Маркетинг й випуск[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Трейлер на YouTube

Прем'єра картини відбулася 17 березня 2021 року на фестивалі South by Southwest[8]. У липні 2021 року інтернет-сервіс HBO Max отримав права на розповсюдження фільму, тоді як компанія Warner Bros. Pictures стала дистриб'ютором на територіях, де мовлення HBO Max відсутнє[9]; до цього права на міжнародне розповсюдження належали компанії Universal Pictures, яка придбала їх у грудні 2020-го[10]. 18 січня 2022 року було випущено офіційний трейлер, а 27 січня фільм з'явився в HBO Max[11]. Наступного дня лейбл звукозапису WaterTower Music[en] випустив саундтрек О'Коннелла[12].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Акторська гра Ортеґи та Зіґлер отримала високу оцінку.

На оглядовому агрегаторі Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 93 % на основі 68 відгуків, а середній рейтинг — 7.9/10. У консенсусі агрегатора йдеться: «„Наслідки“ [є] співчутливим і добре зіграним [фільмом], який використовує наслідки травми, щоб впоратися із горем»[a][13]. Metacritic, який використовує середнє зважене, присвоїв фільму 84 зі 100 балів на основі 12 відгуків критиків, які позначені як «загальне визнання»[14]. Кейт Ербланд з IndieWire дала фільму оцінку B+ і написала, що він торкається «реальних емоційних ставок у блиску соціальних мереж, виявляючи в процесі щось потужне»[b][15]. Аманда Сінк із The Hollywood Outsider назвала картину «чудовим фільмом, у якому досліджуються наслідки трагедії для наших дітей та те, як умовна реакція людини не є універсальною»[c][16].

Режисура Парк та виконання Ортеґи отримали високу оцінку[17], тоді як кілька критиків назвали роль Ваді Кавелл «проривною» для Ортеґи[18][19]. Шері Лінден із The Hollywood Reporter назвала фільм «чутливим та пронизливим» і похвалила сценарій та режисуру Парк, акторське виконання, а також музику О'Коннела[17]. Пітер Дебрюге з Variety назвав фільм «зоряним дебютом» Парк і зазначив, що «Ортеґа, зокрема, здається, набула свого голосу»[d][19]. CinemaBlend похвалив хімію між Ортеґою та Зіґлер, заявивши, що «дві дівчини в центрі всього цього також виглядають феноменально, оскільки в процесі втілення цієї історії в життя можна відчути справжній зв'язок»[e][11].

Глядацька аудиторія[ред. | ред. код]

У тиждень свого випуску «Наслідки» був найпопулярнішим оригінальним стримінговим фільмом у США за даними TV Time[en][20].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінант Результат Прим.
2021 South by Southwest Film Festival Премія Великого жюрі у конкурсі повнометражних фільмів «Наслідки» Перемога [21]
Премія «Ілюмінація» від Brightcove[en] Меган Парк[en] Перемога
Премія глядачів у конкурсі повнометражних фільмів «Наслідки» Перемога [22]
2022 Hollywood Critics Association Midseason Film Awards[en] Найкраща акторка Дженна Ортеґа Номінація [23]
Hollywood Critics Association TV Awards[en] Найкращий стримінговий фільм «Наслідки» Номінація [24]
2023 Austin Film Critics Association Awards[en] Премія «Прорив року» Дженна Ортеґа[f] Перемога [25][26]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. англ. Empathetic and well-acted, The Fallout uses the aftermath of teen trauma to grapple with the experience of grief.
  2. англ. [...] real emotional stakes in the gloss of social media, unearthing something powerful in the process.
  3. англ. [...] a remarkable film that explores the ramifications of tragedy on our kids and how the human conditional response is not a one-size-fits-all.
  4. англ. Ortega in particular seems to have found her voice.
  5. англ. [...] two girls at the center of it all also look phenomenal, as a true bond can be sensed in the process of bringing this story to life.
  6. Одночасно номінована за «X», «Крик» та «Студію 666[en]».
Джерела
  1. Wiseman, Andreas (22 лютого 2020). 'You' Star Jenna Ortega To Lead Cast In High-School Drama 'The Fallout' From Writer-Director Megan Park. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 22 лютого 2020. Процитовано 16 січня 2023.
  2. Galuppo, Mia (17 квітня 2020). Maddie Ziegler Joins Jenna Ortega in Teen Drama 'The Fallout'. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 31 травня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  3. Ramos, Dino-Ray (18 травня 2020). Lexy Kolker Joins 'Manifest West', 'The Fallout' Adds Will Ropp. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 25 травня 2020. Процитовано 16 січня 2023.
  4. D'Alessandro, Anthony (14 січня 2020). 'This Is Us' Actor Niles Fitch Joins Jenna Ortega In 'The Fallout'. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 25 вересня 2020. Процитовано 16 січня 2023.
  5. Wiseman, Andreas (31 серпня 2020). 'The Fallout': Shailene Woodley, Julie Bowen & John Ortiz Join Jenna Ortega & Maddie Ziegler In High School Drama Filming In LA. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 1 вересня 2020. Процитовано 16 січня 2023.
  6. Garrison, Anna (27 січня 2022). High School Drama Film 'The Fallout' Was Filmed in a Realistic High School Location. Distractify (англ.). Архів оригіналу за 28 січня 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  7. Hampp, Andrew (10 лютого 2021). Finneas Preps First Film Score With High School Drama 'The Fallout'. Variety (англ.). Архів оригіналу за 10 лютого 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  8. Muir, Nathaniel (13 березня 2021). 'The Fallout' deals with the aftermath of a high school tragedy. AIPT Comics (англ.). Архів оригіналу за 13 березня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  9. Galuppo, Mia (27 липня 2021). Warner Bros Acquires SXSW Winner 'The Fallout' for HBO Max. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 27 липня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  10. Wiseman, Andreas (8 грудня 2020). Universal Taking All International Rights To 'The Fallout' Starring Jenna Ortega, Maddie Ziegler, Shailene Woodley, Niles Fitch & Julie Bowen. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 8 грудня 2020. Процитовано 16 січня 2023.
  11. а б Reyes, Mike (18 березня 2022). Jenna Ortega And Maddie Ziegler Bond Over Shared Trauma In HBO Max's The Fallout Trailer. CinemaBlend (англ.). Архів оригіналу за 19 січня 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  12. 'The Fallout' Soundtrack Album Details. Film Music Reporter (англ.). 27 січня 2022. Архів оригіналу за 27 січня 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  13. The Fallout. Rotten Tomatoes (англ.). Архів оригіналу за 27 грудня 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  14. The Fallout Reviews. Metacritic (англ.). Архів оригіналу за 14 січня 2023. Процитовано 16 січня 2023.
  15. Erbland, Kate (17 березня 2021). 'The Fallout' Review: Heartbreaking School Shooting Drama Reorients Trauma for the Instagram Generation. IndieWire (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  16. Sink, Amanda (24 березня 2021). The Fallout | SXSW 2021 Film Review. The Hollywood Outsider (англ.). Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  17. а б Linden, Sheri (17 березня 2021). 'The Fallout': Film Review | SXSW 2021. The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 6 червня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  18. Lattanzio, Ryan (18 січня 2022). 'The Fallout' Trailer: Jenna Ortega Stars in School Shooting Drama for the Instagram Age. IndieWire (англ.). Архів оригіналу за 18 січня 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  19. а б Debruge, Peter (17 березня 2021). 'The Fallout' Review: Megan Park Takes the Pulse of a Shell-Shocked Generation. Variety (англ.). Архів оригіналу за 17 березня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  20. Prange, Stephanie (1 лютого 2022). 'The Fallout,' 'Ozark' Top Weekly Whip Media Streaming Charts. Media Play News (англ.). Архів оригіналу за 2 лютого 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  21. Ramos, Dino-Ray (19 березня 2021). SXSW Film Festival: 'The Fallout' And Docu 'Lily Topples The World' Among Jury Award Winners. Deadline (англ.). Архів оригіналу за 19 березня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  22. Welk, Brian (23 березня 2021). 'Tom Petty, Somewhere You Feel Free,' 'The Fallout' Win SXSW Audience Awards. TheWrap (англ.). Архів оригіналу за 23 березня 2021. Процитовано 16 січня 2023.
  23. The 5th Annual HCA Midseason Awards Nominations. Асоціація критиків Голлівуду (англ.). 28 червня 2022. Архів оригіналу за 28 червня 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  24. Schneider, Michael (7 липня 2022). 'Severance,' 'Ted Lasso' Lead Streaming Nominees for 2nd Annual HCA TV Awards. Variety (англ.). Архів оригіналу за 7 липня 2022. Процитовано 16 січня 2023.
  25. Partridge, Jon (3 січня 2023). 2022 Austin Film Critics Association Award Nominations. Асоціація кінокритиків Остіна (англ.). Архів оригіналу за 3 січня 2023. Процитовано 16 січня 2023.
  26. Partridge, Jon (11 січня 2023). 2022 Austin Film Critics Association Award Winners. Асоціація кінокритиків Остіна (англ.). Архів оригіналу за 11 січня 2023. Процитовано 16 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]