Наташа Шнайдер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наташа Шнайдер
рос. Наталия Михайловна Шнайдерман
Основна інформація
Дата народження 22 травня 1956(1956-05-22)[1][2][…]
Місце народження Рига, Латвійська РСР
Дата смерті 2 липня 2008(2008-07-02)[4][1][…] (52 роки)
Місце смерті Лос-Анджелес, Каліфорнія
Причина смерті злоякісна пухлина
Поховання Голлівуд-Форевер
Роки активності 19782 липня 2008
Громадянство США і СРСР
Професії акторка, піаністка, клавішниця, співачка, композиторка
Інструменти фортепіано, клавішні музичні інструменти, бас-гітара, вокал[d][5] і musical keyboard[5]
Мова англійська
Жанри рок-музика, альтернативний рок[6], хардрок, поп і важкий метал[5]
Псевдоніми Наташа Шнайдер і Natasha Shneider
Лейбли Мелодія, Motown Records, MCA Records, A&M Records, Sire Records, Ipecac Recordingsd, Rekords Rekordsd і Interscope Records

Наташа Шнайдер (англ. Natasha Shneider), справжнє ім'я Наталія Михайлівна Шнайдерман, в заміжжі Капустіна, Наташа Капустін (англ. Natasha Kapustin); (нар. 22 травня 1956, Рига — пом. 2 липня 2008, Лос-Анджелес) — радянська і американська музикантка (співачка, клавішниця, композиторка), актриса. В СРСР отримала неперсонофікуєму популярність (ім'я було вилучено з альбому цензурою у зв'язку з еміграцією до США) після запису пісні «З Сафо» для концептуального альбому Давида Тухманова «По волне моей памяти» (1976). У США брала участь у багатьох музичних проектах, в тому числі в групах Black Russian (з першим чоловіком Сергієм Капустіним і братом Володимиром Шнайдером, які емігрували разом із нею), Eleven (з другим чоловіком Аланом Йоханнесом та екс-барабанщиком групи Red Hot Chili Peppers Джеком Айронсом), Queens of the Stone Age та ін. В 1980-ті роки пробувала себе як актриса; найвідоміша роль — космонавтка Ірина Якуніна у фільмі «Космічна одіссея 2010» (1984). Шнайдер — автор саундтрека who's In Control для фільму-бойовика «Жінка-кішка» (2004) і співавторка (з Аланом Йоханнесом) саундтреку Time for Miracles до фільму-катастрофи «2012» (2009) у виконанні Адама Ламберта.

Життєпис[ред. | ред. код]

Наталія Шнайдерман народилася 22 травня 1956 року в Ризі в родині баяніста Михайла Шнайдермана і співачки романсів та російських народних пісень Лариси Чиркової. Виросла в Москві, де отримала класичну музичну освіту. Брат Наталії Володимир Шнайдерман був клавішником у вокально-інструментальному ансамблі «Співаючі серця». У досить молодому віці Наталія Шнайдерман почала співати у вокальному тріо «Весна» у складі Державного естрадного оркестру «Сучасник» під керуванням Анатолія Кролла, де крім неї працювали її чоловік Сергій Капустін (сама вона виступала вже під прізвищем чоловіка) і сестра чоловіка Віра Капустіна. В цьому ж оркестрі Наталія Капустіна грала на фортепіано, а Сергій Капустін — на гітарі і перкусії[7][8].

Тріо «Весна», або, як його часто називали в професійному середовищі, тріо Капустіних, записувало бек-вокал для різних виконавців. Ігор Іванов, який до цього часу вже працював з «Співаючими серцями», записувався і окремо від ансамблю. З тріо Капустіних як бек-вокаліст він записав свої сольні пісні «Ты со мной» і «Ссора» авторства Анатолія Дніпрова[9].

Давид Тухманов. 2007

У 1976 році, завдяки збігу обставин, дев'ятнадцятирічна Наталія Капустіна записала для концептуального альбому Давида Тухманова «По волен моей памяті» пісню «Из Сафо». Дружина Тухманова і фактичний продюсер альбому Тетяна Сашко спочатку планувала записати пісню з солістом вокально-інструментального ансамблю «Акварелі» Мариною Райковою[K 1], яка дружила сім'ями з Наталією Капустіною. Але у Райкової були тривалі гастролі, і часу на запис не було. Тоді Сашко запросила Капустіну[8].

Гітарист В'ячеслав Семенов, який працював разом з Капустіним в «Современнике», згадував, що після того, як вони подали документи на виїзд до США, у них був «важка і довга розмова з Анатолієм Кроллом»[10].

Перед самим від'їздом Наталія Капустіна (вокал), Сергій Капустін (бек-вокал), Віра Капустіна (бек-вокал) та Володимир Шнайдерман (клавішні) з допомогою Віктора Харакідзяна (бас-гітара), Олександра Ольцмана (гітара) і запрошених скрипалів і барабанщика записали в Будинку звукозапису (ДЗЗ) пісню Get Somebody[K 2] авторства Наталії Капустіної — для показу в США[11].

Беррі Горді. 2010

У травні 1976 року Наталія Капустіна, Сергій Капустін і Володимир Шнайдерман приїхали до Нью-Йорк без грошей і зв'язків. Вони знайшли денну роботу, а по вечорах виступали по всьому місту. В 1978 році вони приїхали до Голлівуду, де зустрілися з керівником motown's Studio Operations Гаєм Костою, який, у свою чергу, представив їх засновнику Motown Records Беррі Горді[12]. Результатом зустрічі з Горді стало підписання контракту з лейблом, і це був перший випадок підписання контракту радянського гурту з таким великим лейблом у США. У червні 1980 року група, що отримала назву Black Russian, випустила однойменний альбом в стилі ритм-н-блюз. Наталія Капустіна в групі і на альбомі отримала ім'я Наташа Капустін, а її брат Володимир Шнайдерман — Володимир Шнайдер. Альбом був добре прийнятий журналом Billboard, особливо виділивши пісні Mystified, Leave Me Now (пізніше була випущена у вигляді синглу), Emptiness, New York City і love's Enough[13]. Альбом не мав комерційного успіху, і група Black Russian не отримала продовження. Наташа Капустін та Сергій Капустін, у яких в США народився син Робін, розлучилися, і Наташа, слідом за братом, взяла собі псевдонім, утворений від дівочого прізвища Шнайдерман — Наташа Шнайдер.

У 1980-ті роки Наташа Шнайдер пробувала себе як актриса; найбільш відомі її ролі — Ірина Якуніна у фільмі «Космічна одіссея 2010» (1984) і Ванда Якубовська у фільмі Spiker (1986). У 1985 році зіграла в епізоді серіалу «Поліція Маямі: Відділ моралі» (2-й сезон, серія 8) перебіжчицю Лауру Волоськи, колишню актрису й агента КДБ; її маленький син зіграв дитину героїні від агента ЦРУ.

Алан Йоханнес. 2010

У 1987 році Наташа Шнайдер та її другий чоловік Алан Йоханнес випустили сольний альбом Walk the Moon під лейблом MCA Records. У 1990 році до них приєднався барабанщик Джек Айронс (екс-Red Hot Chili Peppers). Новостворена група отримала назву Eleven («Одинадцять») і в тому ж році випустила дебютний альбом" Awake in a Dream. Всього Eleven випустила п'ять альбомів. Запис третього альбому Thunk в 1998 році проходила без Айронса, який став грати з групою Pearl Jam, але до четвертого альбому 2000 року Avantgardedog він повернувся.

Шнайдер і Йоханнес брали участь разом з Джошем Хомме та іншими музикантами в сьомому і восьмому випусках The Desert Sessions. У 1999 році вони з Крісом Корнеллом записували і продюсували перший сольний альбом Корнелла Euphoria Morning. Альбом виявився комерційно неуспішним, хоча сингл Can't Change Me був номінований на Best Male Rock Vocal Performance в 2000 році на Grammy Awards. У 2002 році Шнайдер і Йоханнес брали участь у записі альбому Songs for the Deaf групи Queens of the Stone Age, а в 2005 році приєдналися до гастрольного туру групи на підтримку альбому Lullabies to Paralyze (Йоханнес також брав участь у написанні декількох пісень для цього альбому).

Наташа Шнайдер — автор саундтрека who's In Control для фільму-бойовика «Жінка-кішка» (2004) і співавтор (з Аланом Йоханнесом) фінального саундтреку Time for Miracles для фільму-катастрофи «2012» (2009) у виконанні Адама Ламберта.

Наташа Шнайдер померла від раку 2 липня 2008 року в Лос-Анджелесі[14].

Родина[ред. | ред. код]

  • Батько — Михайло Шнайдерман (нар. 1924), баяніст.
  • Мати — Лариса Чиркова (1924—2003), співачка романсів і російських народних пісень.
  • Брат — Володимир Шнайдер (англ.  Vladimir Shneider), справжнє ім'я Володимир Михайлович Шнайдерман (1951—2012), радянський і американський музикант, піаніст. Клавішник вокально-інструментального ансамблю «Співаючі серця», групи Black Russian, працював в оркестрі Тома Джонса[11].
  • Перший чоловік — Сергій Капустін (англ.  Serge Kapustin) (нар. 1949), радянський і американський музикант.
    • Син — Робін Капустін (англ.  Robin Kapustin) (нар. 1976).
  • Другий чоловік — Алан Йоханнес (англ.  Alain Johannes) (нар. 1962), американський музикант.

Рецепція[ред. | ред. код]

Людмила Ларіна в 2014 році згадувала: «З Наташею близько я не була знайома, але бачила на записах, і вона мені подобалася зовні, ну а голос — тим більше. А коли почула її на платівці „По волен моей памяти“, ще більше стала поважати»[15].

Дискографія[ред. | ред. код]

Рік[K 3] Назва Тип носія Лейбл Сингли до альбому Примітки
1 1976 По волнам моей памяти LP Мелодія Концептуальний альбом Давида Тухманова, в якому Наталія Капустіна (вокал) виконала пісню «З Сафо». Бек-вокал — тріо «Весна» (Наталія Капустіна — Сергій Капустін — Віра Капустіна) в складі Державного естрадного оркестру «Сучасник» під керуванням Анатолія Кролла.
2 1980 Black Russian LP Motown Records Leave Me Now Єдиний альбом американської групи Black Russian (Наташа Капустін — Сергій Капустін — Володимир Шнайдер).
3 1987 Walk the Moon LP MCA Records Єдиний альбом дуету Walk the Moon (Алан Йоханнес і Наташа Шнайдер).
4 1991 Awake in a Dream LP Morgan Creek Vowel Movelment (1991),
Rainbow's End (1991)
Перший альбом групи Eleven (Алан Йоханнес — Наташа Шнайдер — Джек Айронс).
5 1993 Eleven LP Hollywood/Third Rail Reach out (1992),
All Together (1993)
Другий альбом групи Eleven.
6 1995 Thunk LP Hollywood Why (1995),
Tomorrow Speaks (1995)
Третій альбом групи Eleven. Єдиний альбом Eleven, записаний без Джека Айронса, який в цей час грав у групі Pearl Jam, але потім повернувся.
7 2000 Avantgardedog LP A&M All Fall Away/You're Not Alone (1999) Четвертий альбом групи Eleven.
8 2003 Howling Book LP Pollen П'ятий і останній альбом групи Eleven.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1983 с Блюз Гілл-стріт
епізод «Росіяни йдуть»
Hill Street Blues
episode The Russians Are Coming
Людмила Мороз
1984 ф Космічна одісея 2010 року 2010: The Year We Make Contact Ірина Якуніна
1985 с Поліція Маямі: Відділ моралі
епізод «Бусідо»[K 4]
Miami Vice
episode Bushido
Лора Грецькі
1986 ф Spiker[en] Ванда Якубовська

Пам'ять[ред. | ред. код]

Бьёт апрель фонтаном,
Чтоб тебя обманом
Вернуть.

В тех краях тебя никто не ждёт,
Новая весна тебя убьёт.

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. За свідченням самої Марини Райкової (Рум'янцевої), яке ні підтверджували, ні спростовували інші учасники цієї події - Давид Тухманов, Тетяна Сашко, Наташа Шнайдер.
  2. Запись песни сохранилась.
  3. Вказані роки виходу альбомів, а не роки їх запису і зведення.
  4. Знімалася разом з сином Робіном Капустіним в ролі Марті Грецькі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. а б Find a Grave — 1996.
  3. Discogs — 2000.
  4. http://www.billboard.com/articles/news/1044912/elevens-natasha-shneider-dies-of-cancer
  5. а б в Montreux Jazz Festival Database
  6. http://www.lastfm.pl/music/Natasha+Shneider
  7. Симонян Георгий. (2011). Три судьбы Игоря Офицерова. Вокально-инструментальная эра (1960—1988). Процитовано 24 грудня 2015.
  8. а б Симонян Георгий. (2010-07). Марина Райкова (Румянцева): Жизнь была яркая и интересная. Вокально-инструментальная эра (1960—1988). Процитовано 23 грудня 2015.
  9. Колпаков Валерий. (2006). Игорь Иванов — голос Советского Союза и «Голос Америки». Часть 2. Голос Советского Союза. Вокально-инструментальная эра (1960—1988). Процитовано 24 грудня 2015.
  10. Симонян Георгий. (2015-11). «Тихая музыка русских полей»: [Интервью с Вячеславом Семёновым]. Вокально-инструментальная эра. Процитовано 2 березня 2017.
  11. а б Колпаков Валерий. (2006). Виктор Харакидзян и неизвестные «Поющие сердца». Часть 2. «Поющие сердца». Вокально-инструментальная эра (1960—1988). Процитовано 23 грудня 2015.
  12. Gritten, David (27 жовтня 1980). Three Soviet Dissidents Fight the Gold War in Music as the Pop Group 'Black Russian'. People Magazine.
  13. Billboard, June 14, 1980
  14. Тесля Наталья. (3 липня 2008). Умерла клавишница QOTSA Наташа Шнайдер. @music. Архів оригіналу за 21 квітня 2017. Процитовано 29 грудня 2015.
  15. Котлячков Сергей. (2014-04). Мне было интересно этим заниматься!: [Интервью с Людмилой Шольц]. Вокально-инструментальная эра. Процитовано 26 січня 2017.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]