Натовп тіней

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Натовп тіней
англ. A Crowd of Shadows
Обкладинка журналу з першим виданням твору
Жанр наукова фантастика
Форма оповідання
Автор Чарльз Ґрантd
Мова англійська
Опубліковано 1976
Країна  США
Нагороди

«Натовп тіней» (англ. A Crowd of Shadows) — оповідання Чарльза Ґранта[en] видане в 1976 році. Твір отримав премію «Неб'юла» в 1977 році. Оповідь розглядає відносини між людьми і андроїдами, і досліджує нераціональність людства.[1] «Ен-Бі-Сі» мало плани екранізувати твір, але контракт розірвали при зміні керівництва.[2]

Сюжет[ред. | ред. код]

Оповідач відпочиває в поселенні Старбарст біля моря. Одного дня на пляжі він бачить хлопчика з витатуюваним номером на руці та його батьків. В описаному світі, такі тату роблять андроїдам, бо на вигляд їх ніяк не відрізнити від людей. Герой думає що батьки не можуть мати дітей і тому завели андроїда як сина.

Андроїди в суспільстві стали найновішою меншиною, на яку всі могли дивитись зверхньо. Наступного ранку в готелі виявляють тіло чоловіка, з вирваним горлом, який напередодні обізвав хлопчика в ресторані. Вдень знаходять ще одне тіло людини з вм'ятиною в голові. Герой роздумує що це не міг зробити андроїд, так як вони можуть тільки виконувати накази власника, а батьки не зробили б такого через звичайну образу. Ввечері оповідач помічає з вікна натовп тіней на пляжі, і занепокоєний вибігає щоб зупинити їх. Але натовп, який бив хлопчика, розбігається побачивши що він стікає справжньою кров'ю.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Barron, N. and Reginald, R. (2009). Science Fiction and Fantasy Book Review. Wildside Press, LLC. ISBN 9780893706098. LCCN 78002211.(англ.)
  2. Schweitzer, D. (1994). Speaking of Horror: Interviews with Writers of the Supernatural. Wildside Press. ISBN 9781880448816.(англ.)