Натюрморт із квітками яблуні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Натюрморт із квітками яблуні», 1635, 22 × 39 см
англ. Still-Life with Apple Blossoms
Творець: Балтазар ван дер Аст
Час створення: 1635
Розміри: 22 × 39 см
Висота: 22 см
Ширина: 38,3 см
Матеріал: олійні фарби на дубовій дошці
Жанр: натюрморт
Зберігається: Берлін, Німеччина
Музей: Державні музеї Берліна

Натюрморт із квітками яблуні(англ. Still-Life with Apple Blossoms) — один з найреалістичніших натюрмортів, який створив голландський художник Балтазар ван дер Аст (1593-1657).

Голландські натюрморти 17 століття[ред. | ред. код]

Зображення квітів спершу ортимало більший розвиток у Південних Нідерландах. Серед перших натюрмортів з квітами — композиція художника Ганса Мемлінга ( 1435-1494 ). Сприяли цьому і композиції з біблійними персонажами в оточенні квіткових гірлянд, поширені в католицьких землях Фландрії і Брабанту. З розвитком стилю бароко сакральне зображення могло бути заміненим на рельєф, але в тому ж оточенні квітів.

Трагічні події в Південних Нідерландах наприкінці 16 століття, коли під владу Іспанії відійшли ці землі, сприяли зовсім іншим тенденціям. За роки панування імператора-католика Карла V - було винищено 150.000 єретиків, бо і Південних Нідерландах мав поширення протестантизм. У Франдрії не вщухали спалення єретиків, яких карали іспанські католики. За один рік панування імператора Філіпа ІІ було знищено вже 50.000. Якщо іспанці захоплювали фламандське місто, мешканці мали перейти у католицізм за два роки. Або емігрувати. Після 1584 року до Голландських провінцій емігрувало близько 600.000 фламандців.

Ян Венікс. Натюрморт з білим павичем, Відень

Разом з майстерними ремісниками і човнобудівниками прибули і художники. В північних провінціях теж розпочався розквіт квіткових натюрмортів. Цей розквіт підігрівали економічне піднесення на цих землях, далекі подорожі голландців, значний розвиток ботаніки, садівництва і ботанічних колекцій, епідемічне захоплення вирощуванням тюльпанів та інших екзотичних рослин (так, ботанічний сад у місті Лейден заснували у 1587 році).

Прогрес наук і ботанічних знань сприяв як розведенню незвичних рослин і квітів, так і замовам на їх зображення від садівників та ботаніків. В Голландії натюрморт з квітами швидко став окремим жанром національного живопису. Майстри квіткових натюрмортів працювали в містах Утрехт, Амстердам, Гаага,Делфт, Дордрехт, Мідделбург, Харлем, а їх твори вплинули на митців, що працювали в німецькому Франкфурті на Майні, пов'язаному культурою з Голландією. Серед відомих майстрів голландського натюрморту, не завжди з квітами -

Опис твору[ред. | ред. код]

Центральний фрагмент твору

На невеличкій дубовій дошці у розмір учнівського зошиту створено простий за мотивом натюрморт. На мармуровий стіл покладено дві гілочки з квітами яблуні, дві екзотичні мушлі з тропічних морів. З гілок на мармур сповзла гусінь, а художник додав метелика та ящірку, яка частий гість на його картинах. Зазвичай він звертався до зображення інших квітів - троянд, півників, фріттілярій. Заради збагачення декоративного враження поєднував квіти з різним терміном зацвітання.

В натюрморті з квітами яблуні - екзотичні лише мушлі, привезені з тропічних морів. А дві білі квітки яблуні, реалістичні і неекзотичні, сперечаються красою з кольоровим метеликом, що сидить на одній з них.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гос. Эрмитаж. «Западноевропейская живопись», каталог № 2, Л, «Искусство», 1981, с. 96
  • Линник И.В. «Голландская живопись 17 века и проблемы атрибуции картин», Л, «Аврора», 1980
  • Die Welt der Malerei. — Köln, 1990.

Див. також[ред. | ред. код]