Науково-технічна бібліотека Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наукова бібліотека Українського державного університету науки і технологій (НБ)
Країна:  Україна
Тип: вузівська
Адреса Україна Україна 49010, Дніпро, вул. Лазаряна, 2
Заснована 1930 р.
Читачів: >12 тис.чол.
Директор: Колесникова Т. О., кандидат наук із соціальних комунікацій
Сайт: library.diit.edu.ua

Науково-технічна бібліотека Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна (НБ[1])) — одна з найбільших бібліотек вищих навчальних закладів м. Дніпро.

Загальна інформація[ред. | ред. код]

Головна характерна риса діяльності Бібліотеки — це визначення інтелектуальних інформаційних технологій стратегічним вектором її функціонування, ідеологемою її розвитку та неодмінною умовою існування.

Місія Бібліотеки — максимально якісне задоволення інформаційних потреб університетської спільноти у навчанні, наукових дослідженнях, педагогічній та адміністративній практиках шляхом надання ресурсів і послуг та створення інформаційних продуктів.

Візія Бібліотеки — мультиресурсний та мультисервісний центр інтегрованого інформаційного високоякісного забезпечення навчального і наукового процесів університету та науково-експериментальна лабораторія із цифрових ініціатив науково-освітніх комунікацій.

Бібліотека розташована на площі — 2 816 м2 (у тому числі: для зберігання фондів — 1 943 м2; для обслуговування користувачів — 837 м2). Вона обслуговує за єдиним читацьким квитком більше 12 тисяч читачів.

Вона є центром інтегрованого інформаційного забезпечення навчального та наукового процесів, культурологічної діяльності університету, а також регіональним науковим центром із соціальних комунікацій (реалізація цифрових ініціатив в бібліотеках ВНЗ).

НБ є основним ініціатором і виконавцем впровадження нових цифрових моделей наукової комунікації (інституційний репозитарій, електронні журнали, електронна бібліотека і т. д.).

Структурні підрозділи[ред. | ред. код]

НБ в своєму складі має 7 відділів, 6 абонементів, 5 читальних залів на 450 посадкових місць.

1. Відділ комплектування.

2. Відділ наукової обробки літератури та организації каталогів.
3. Інформаційно-бібліографічний відділ з сектором:

  • сектор інформаційного та бібліотечно-бібліографічного навчання користувачів.

4. Відділ бібліотечно-інформаційних технологій з секторами:

  • сектор інформаційної аналітики;
  • сектор комп'ютерного забезпечення.

5. Відділ обслуговування навчальною литературою з секторами:

  • абонемент для студентів 1 — 6 курсів;
  • читальний зал;
  • книгосховище.

6. Відділ обслуговування науковою літературою із секторами:

  • абонемент наукової літератури;
  • абонемент іноземної літератури;
  • читальний зал;
  • медіа — зал;
  • книгосховище.

7. Відділ обслуговування гуманітарною та економічною літературою:

  • абонемент художньої літератури;
  • читальний зал економічної та гуманітарної літератури.

8. Філія бібліотеки у м. Львів з абонементом і читальним залом.

Історія[ред. | ред. код]

Науково-технічна бібліотека Дніпровського інституту інженерів залізничного транспорту (ДІІТ) була створена разом із навчальним закладом у 1930 році. В основу колекції лягли книжкові зібрання навчальної та наукової літератури Київського політехнічного інституту та політехнікуму міста Дніпра. Обслуговування читачів, обробка літератури та фондосховище знаходились у 2-х невеликих кімнатах. Але вже через 10 років НТБ перетворилася на одну з провідних вузівських бібліотек СРСР, яка мала окрему двоповерхову будівлю. Розвиток бібліотеки безпосередньо пов'язаний з її керівниками, фахівцями та ентузіастами бібліотечної справи — Р. А. Киреєвою, С. В. Буковською, П. Д. Блохіним, М. П. Кацалухою, К. Я. Корневим, які свій життєвий і професійний марафон присвятили служінню Книзі. З 2007 року директором бібліотеки є Тетяна Олександрівна Колесникова[2], кандидат наук із соціальних комунікацій.

Фонди[ред. | ред. код]

Загальний фонд бібліотеки становить майже мільйон томів політематичних друкованих видань та більше 400 тис. назв е-ресурсів (електронних журналів, книг, баз даних тощо). Щодня до бібліотеки звертаються реально або віртуально понад 3000 користувачів. НБ щорічно поповнює фонди друкованою літературою — це 20-25 тис. примірників книг та майже 200 найменувань періодичних видань.

Електронні видання[2] представлені як інформаційними ресурсами власної генерації, так і ліцензійними мережевими ресурсами навчальної та наукової літератури. Серед них: ресурси компанії Elsevier (наукометрична БД Scopus і повнотекстова БД ScienceDirect, нідерл.), «Ліга — Закон» (укр.), «Будстандарт» (укр.), БД «Офіційний вісник України» (укр.), БД «Машиностроение. Локомотивостроение и вагоностроение» (рос.), БД «Транспорт. Автоматика, телемеханика и связь на железных дорогах»(рос.), БД «Транспорт. Управление перевозочным процессом на железных дорогах» (рос.), БД «Энергетика. Генераторы прямого преобразования тепловой и химической энергии в электрическую» (рос.) та ін.

Для студентів, викладачів і науковців через сайт бібліотеки організовано цілодобові доступи до електронного каталогу та колекцій повнотекстових документів електронної бібліотеки, репозитарію «eaDNURT»[3], системи сайтів е-журналів ДНУЗТ та предметно орієнтованих баз наукових журналів світу тощо. До послуг читачів — рідкісні та цінні видання бібліотеки (1870—1930 рр.) зі становлення й розвитку залізничного транспорту, які переведено в цифровий формат та представлено на сайті у вільному доступі в колекції «Залізнична україніка».

Автоматизація бібліотечної діяльності — створення електронного каталогу, повне переведення на електронний облік та електронне наукове опрацювання нових надходжень документів, штрих-кодування фонду, створення електронних читацьких квитків та формулярів користувачів, інформування е-поштою, надання електронних довідок, упорядкування бібліографічних покажчиків[4] та ін. — це свідоцтво нового рівня обслуговування.

Науково-технічна бібліотека університету бере активну участь у процесах створення національного інформаційного науково-освітнього простору. Так, вона є учасником державного проекту «Наукова періодика України на УРАН» зі створення українського індексу наукового цитування, поповнює реферативну БД «Україніка наукова», співпрацює в міжнародному проекті «ІРБІС-корпорація» та міжрегіональному корпоративному проекті з аналітичного розпису статей «Придніпровський корпоративний каталог». НТБ є членом Міжнародної асоціації університетських наукових бібліотек — IATUL, а також членом Української бібліотечної асоціації (УБА). Вона має договори про співпрацю в напрямку обміну науковими електронними інформаційними ресурсами з бібліотеками ВНЗ України, Польщі, Росії, Молдови, Білорусі, Казахстану.

Видавнича діяльність[ред. | ред. код]

Результатом впровадження нових цифрових ініціатив наукової комунікації є організація електронного бібліотечного видавництва (Library Publishing[en]). Бібліотека є співвидавцем наукових журналів «Наука та прогрес транспорту» та «Антропологічні виміри філософських досліджень».

Журнал «Наука та прогрес транспорту. Вісник Дніпровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна»[5] має за мету висвітлення актуальних питань наукового супроводження транспорту, рухомого складу, транспортної інфраструктури, інформаційних й інтелектуальних систем на транспорті та оприлюднення результатів фундаментальних і прикладних досліджень, сучасних наукових підходів до розробки технологій, аналізу управлінських, економічних й екологічних аспектів роботи підприємств транспорту та транспортного будівництва, а також питань удосконалення діяльності вищої школи.

У збірнику «Антропологічні виміри філософських досліджень»[6] представлені наукові статті, що висвітлюють та осмислюють нові грані людського існування на початку нового тисячоліття. Окрема увага зосереджується на формах їх оприявнення та рефлексії у філософії науки, культури, техніки, мови. Збірник призначено для співробітників науково-дослідних організацій, наукових, науково-педагогічних та інженерних працівників, докторантів, аспірантів, студентів вищих навчальних закладів.

Адреса[ред. | ред. код]

49010, Україна, Дніпро, вул. Академіка Лазаряна, 2

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Науково-технічна бібліотека ДНУЗТ (PDF).
  2. Наукова періодика ДНУЗТ
  3. Доступ до репозитарію
  4. Науково-допоміжний анотований бібліографічний покажчик «Дисертації, захищені в Дніпропетровському національному університеті залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна (1952—2015)»
  5. Сайт журналу «Наука та прогрес транспорту»
  6. Сайт журналу «Антропологічні виміри філософських досліджень»

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Колесникова, Т. О. Бібліотека ВНЗ: відповідальність за поширення результатів наукових досліджень / Т. О. Колесникова // Вища школа. — 2014. — № 4. — С. 7-26.
  2. Колесникова, Т. А. Реализация научно-издательской модели в научно-технической библиотеке ДНУЖТ / Т. А. Колесникова, А. И. Миргородская // Сучасні видавництва вищих навчальних закладів: Матер. І Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 23-26 вересня 2014 р.) — Одеса: ОНУ, 2014. — С. 167—185.
  3. Дисертації, захищені в Дніпровському національному університеті залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна (1952—2015): науково-допоміжний анотований бібліографічний покажчик.
  4. Науково-технічна бібліотека / Дніпропетр. нац. ун-т залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна. — Київ: Логос, 2015. — С. 205—207.
  5. Дніпровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна / ред. О. М. Пшінько. — Київ: ТОВ «Логос Київ», 2015. — 344 с.

Посилання[ред. | ред. код]