Нафта в Пенсільванії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нафтовидобуток в Пенсільванії

Нафта в Пенсільванії, 1862
Місто Тайтусвіль — центр нафтової промисловості в Західній Пенсільванії (1896 р.)

Нафтовий пік почався в Тітусвіллі, штат Пенсільванія, в долині Оіл-Крік, коли Едвін Л. Дрейк відкрив там «нафтову породу». Тітусвіль та інші міста в околиці швидко розширилися, оскільки нафтові свердловини та нафтопереробні заводи розвернулися по всьому регіону. Нафта швидко стала одним з найцінніших товарів у Сполучених Штатах, а залізниця розширилася до Західної Пенсільванії, щоб переправити нафту до решти країни.

До середини 1870-х років нафтовидобувна промисловість добре зарекомендувала себе. Видобуток нафти у Пенсільванії досяг піку в 1891 році, а пізніше перевершений західними штатами, такими як Техас і Каліфорнія, але деякі нафтові промисловості залишаються в Пенсільванії.

Вже 1860 р. вздовж Ойл-Крік утворився Нафтовий район де діяло 75 свердловин і 15 установок для переробки сирої нафти на гас, загальний видобуток у цьому році склав 450 тис. барелів. У 1861 р. бурильники вперше натрапили на геологічні умови нафтових «фонтанів» (фонтануючих свердловин), що різко збільшило масштаби видобутку. У 1862 р. він досяг 3 млн барелів.

У 1861 році буріння свердловин через Нафтову долину примусило знизити ціну на нафту з 10 доларів за барель до 10 центів за барель. У відповідь, виробники в регіоні сформували асоціацію Oil Creek, щоб обмежити випуск і підтримувати мінімальну ціну в 4 долари за барель.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Гайко Г. І., Білецький В. С. Історія гірництва: Підручник. — Київ-Алчевськ: Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», видавництво «ЛАДО» ДонДТУ, 2013. — 542 с.
  • John D. Rockefeller The Heroic Age Of American Enterprise/ by Allan Nevins
  • Білецький В. С., Гайко Г. І., Орловський В. М.;Історія та перспективи нафтогазовидобування: Навчальний посібник / В. С. Білецький та ін. — Харків, НТУ «ХПІ»; Київ, НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського»; Полтава, ПІБ МНТУ ім. академіка Ю. Бугая. — Київ: ФОП Халіков Р. Х., 2019.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hildegarde, Dolson (1959). The Great Oildorado: The Gaudy and Turbulent Years of the First Oil Rush: Pennsylvania, 1859–1880. New York: Random. с. 80.