Нахімовське військово-морське училище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будівля нахімовського військово-морського училища у Санкт-Петербурзі

Нахімовське військово-морське училище (рос. Нахи́мовское военно-морское учи́лище) — вид військово-морського училища у СРСР і Російській Федерації, названий на честь Павла Нахімова

На відміну від більшості військово-морських училищ, нахімовські військово-морські училища не мали статусу вищих навчальних закладів, а були орієнтованими на підготовку вихованців до навчання у військових вишах, подібно до суворовських військових училищ. В них навчання складається з двох частин: програми середньої загальної освіти за 5—11-ті класи і спеціальної військово-морської підготовки. По закінченню училища його випускники не отримують офіцерського звання. Термін навчання — 7 років. Учнів нахимовських військово-морськи училищ називають нахімовцями (рос. нахи́мовцами)

Станом на 2016 рік єдине[1] діюче Нахимовське військово-морське училище знаходиться у Санкт-Петербурзі. Літня навчальна база училища розташована на західному узбережжі Нахімовського озера[ru].

Історія[ред. | ред. код]

Перше нахимовське військово-морське училище було засноване у 1944 році постановою Ради Народних Комісарів Союзу РСР від 21 червня 1944 р. № 745 і наказом Народного Комісаріату ВМФ СРСР від 23 червня 1944 р. № 280 для влаштування, навчання і виховання синів воїнів військово-морського флоту, червоної армії і партизан Німецько-радянської війни. Початково мова йшла лише про відкриття Тбіліського нахімовського військово-морського училища. Але потім ще були відкриті Ленінградське[ru] та Ризьке нахімовські військово-морські училища.

1953 року припинило своє існування Ризьке нахімовське військово-морське училище, а 1955 року — Тбіліське нахімовське військово-морське училище. Єдиним діючим нахімовським військово-морським училищем у СРСР залишилось Ленінградське нахімовське військово-морське училище.

2016 року Севастопольське президентське кадетське училище[ru] й Владивостоцьке президентське кадетське училище[ru] стали філіями нахімовського училища. У Міністерстві оборони РФ розглядається питання про створення третьої філії училища в Мурманську[2][3].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

До 2009 року до училища приймали тільки осіб чоловічої статі[4], які в школі вивчали як іноземну мову англійську. Але у 2009 році, у зв'язку зі зміною правил відбору[5], до училища почали зараховувати й осіб жіночої статі. У 2014 році було проведено останній випуск дівчат.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. О нахимовских училищах
  2. Выступление на встрече с воспитанниками филиала Нахимовского военно-морского училища во Владивостоке. Сайт «Президент России». 31 августа 2016.
  3. Видеоконференция с руководителями Нахимовского военно-морского училища в Санкт-Петербурге и филиала в Севастополе. Сайт «Президент России». 31 августа 2016.
  4. Инструкция по организации и проведению приёма в суворовские военные, нахимовские военно-морские, военно-музыкальные училища и кадетские (морские кадетские, музыкальные кадетские) корпуса (в ред. Приказов Министра обороны РФ от 05.01.2002 N 13, от 22.09.2003 N 337). Архів оригіналу за 6 вересня 2019. Процитовано 20 грудня 2016. 
  5. Юрий Гаврилов, Сердюков выбирает кадетов «Российская газета», 16.09.2009.

Посилання[ред. | ред. код]