Нахічевань (еялет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еялет Нахічевань

Герб

Еялет Нахічевань  — адміністративно-територіальна одиниця Османської імперії. Існував у 15911603 роках. Утворився з частини еялету Єреван. Припинив існування внаслідок поразки Османської імперії від Персії.

Історія[ред. | ред. код]

У 1584 році під час війни з Персією було захоплено нахічеванську область, яку перетворено на санджак у складі Єреванського бейлербейства (згодом еялету). З метою зміцнення контролю та покращання управління на кавказьких землях у 1591 році з Єреванського еялету утворено самостійний еялет Нахічевань. З початком нової війни проти Персії у 1603 році його знову об'єднано з еялетом Єреван.

У 1724 році під час другого захоплення цих земель Нахічевань отримала статус санджака у складі відновленого Єреванського еялету. Втім, адміністративний центр останнього розташовувався в місті Нахічевань. У 1736 році за Стамбульським договором Нахічевань повернуто Персії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • D. E. Pitcher (1972). An Historical Geography of the Ottoman Empire: From Earliest Times to the End of the Sixteenth Century. Brill Archive. p. 129
  • Colin Imber. The Ottoman Empire, 1300—1650: The structure of Power. (Houndmills, Basingstoke, Hampshire, UK: Palgrave Macmillan, 2002.)