Національна Асамблея людей з інвалідністю України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна Асамблея людей з інвалідністю України

логотип НАІУ
Абревіатура НАІУ(укр.)
Тип неприбуткова організація
громадська організація
Засновано 22 вересня 2001
Сфера інвалідність
Країна  Україна
Штаб-квартира Київ
01030, м. Київ, вул. Рейтарська, 8/5 А, кімната 110
Офіційні мови українська, російська
Центральний орган Секретаріат
Генеральний секретар Назаренко Вікторія Миколаївна
Голова
Національної асамблеї
Сушкевич Валерій Михайлович
Виконавчий директор Скрипка Наталія Сергіївна
Заступник
виконавчого директора
Заскалета Наталія Сергіївна
Вебсайт: naiu.org.ua

Національна Асамблея людей з інвалідністю України — всеукраїнське громадське добровільне неприбуткове об'єднання всеукраїнських, місцевих та обласних громадських організацій, що об'єднують людей з інвалідністю.

Історія[ред. | ред. код]

Національна Асамблея людей з інвалідністю України (НАІУ) була створена на установчій конференції 22 вересня 2001 року та зареєстрована Міністерством юстиції України 10 січня 2002 року. Свідоцтво про реєстрацію № 1734. Засновниками виступили 15 всеукраїнських та 12 регіональних організацій інвалідів.

Діяльність[ред. | ред. код]

Метою діяльності асамблеї є об'єднання, узгодження дій та консолідація громадських організацій, членами яких є люди з інвалідністю, поліпшення становища в Україні, сприяння захисту конституційних прав, підвищенню їх ролі й соціального статусу в суспільстві, захист спільних інтересів своїх членів.

Завданням асамблеї є представництво і захист конституційних прав та інтересів як окремих людей з інвалідністю, так і їхніх організацій у державних органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, інших громадських організаціях; комунікація з громадськими організаціями людей з інвалідністю України та інших країн; участь у формуванні державної політики з вирішення соціально-економічних, політичних та інших нагальних проблем людей з інвалідністю, створення відповідної законодавчої бази; сприяння інтеграції людей з інвалідністю в суспільство та формуванню свідомості суспільства щодо позитивного ставлення до громадян з фізичними або ментальними порушеннями.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України активно співпрацює з Адміністрацією Президента України, Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, міністерствами та відомствами.

Національну Асамблею людей з інвалідністю України визнано соціальним партнером держави щодо формування політики у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю та забезпечення їх прав, здійснення експертної оцінки та моніторингу національного законодавства (зокрема в Указах Президента, Постановах та Розпорядженнях Уряду).

Соціальне партнерство на центральному та регіональному рівнях:

  • Представники НАІУ є членами профільних комісій та робочих груп центральних, обласних; міських та селищних органів влади;
  • Представники НАІУ є  членами робочих груп з питань вдосконалення законодавчо-нормативної бази профільних міністерств та відомств;
  • Представники НАІУ (люди з інвалідністю) працюють радниками з соціальних питань голів Облдержадміністрацій в більшості областей України.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України постійно проводячи практичну діяльність на всеукраїнському рівні з питань формування соціальної політики щодо людей з інвалідністю досягла визнання цієї діяльності на міжнародному рівні.

Представництво ООН в Україні діючи відповідно до Резолюцій, прийнятих Генеральною Асамблеєю ООН 61/106 та 63/183 підписало Меморандум про співпрацю з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю України у сфері захисту прав людей з інвалідністю, сприяння їх соціальній інтеграції, а також об'єднання зусиль з метою ратифікації та імплементації  Україною Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

За свою діяльність в сфері захисту прав осіб з інвалідністю Національна Асамблея людей з інвалідністю України у 2010 році отримала Спеціальний консультативний статус при Економічній та Соціальній Раді ООН(ЕКОСОР) — єдина  громадська організація в Україні.

Голова Національної Асамблеї людей з інвалідністю України у 2010—2012 роках входив до групи експертів Ради Європи (12 осіб) з розробки міжнародної політики щодо людей з інвалідністю.

Національна Асамблея людей з інвалідністю України співпрацює з багатьма міжнародними організаціями та мережею громадських організацій осіб з інвалідністю більш ніж з 20 країн світу з питань формування цілеспрямованої політики та практики у сфері подолання проблем людей з інвалідністю в Україні, впровадженні положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

Керівництво[ред. | ред. код]

Вищим керівним органом є Генеральна Асамблея. Незмінним головою НАІУ з часу її заснування є Сушкевич Валерій Михайлович — багаторічний депутат Верховної ради, а з 2014 року — Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю. Виконавчі функції покладено на секретаріат асамблеї.[1]

Періодичні видання[ред. | ред. код]

Асамблея видає всеукраїнську газету «Без Бар'єрів» для тих, хто зіткнувся з інвалідністю.[2] Також друкує спеціалізовану літературу.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • naiu.org.ua — офіційний сайт «Національна Асамблея людей з інвалідністю України».