Національна об'єднана партія Вірменії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна об'єднана партія Вірменії

вірм. Ազգային Միացյալ Կուսակցություն
Країна  СРСР
Голова партії Паруйр Айрікян
Засновник Айказ Хачатрян, Шаген Арутюнян і Степан Затикян
Дата заснування 1966
Дата розпуску 1987
Штаб-квартира Єреван, Вірменія
Ідеологія націоналізм

Національна об'єднана партія (вірм. Ազգային Միացյալ Կուսակցություն — підпільна партія, заснована 24 квітня 1966 р. у Вірменській РСР. Засновники — Айказ Хачатрян, Шаген Арутюнян і Степан Затикян.

Після арешту і ув'язнення засновників партії у 1968 р. Паруйр Айрікян стає лідером партії. Основні цілі НОП — незалежність Вірменії від СРСР, подолання наслідків геноциду вірмен. Програма визначала НОП як «національно-демократичну партію», загальновірменську організацію, членом якої може стати кожен вірменин незалежно від його політичних та релігійних переконань і навіть партійної приналежності[1]. З 1973 р. переобраний голова НОП Паруйр Айрікян запропонував стратегію незалежність шляхом референдуму.

Серію терактів у Москві (1977) радянський суд пов'язав з діяльністю НОП, був приведений у виконання смертний вирок трьом молодим вірменам, включаючи Затикяна. 1 лютого 1979 р. був оприлюднений документ N81 Московської групи «Гельсінкі», в якому говорилося: "Відсутність гласності та вся обстановка секретності дають підставу сумніватися в обґрунтованості обвинувачення, в об'єктивності та неупередженості суду. Ряд осіб, наприклад, стверджує, що С. Затикян взагалі не був у Москві в момент вибуху "[2].

Партія діяла до 1987 року, після чого була перейменована в партію «Національне самовизначення», яка стала першою демократичною партією в СРСР.

Як писала правозахисниця Людмила Алексєєва, "Вірменія — єдина в СРСР республіка, де існує партія, яка ставить собі за мету відділення від СРСР, і ідея ця викликає співчуття народу. Протягом 15 років КДБ мав можливість переконатися в незнищенності НОП — після кожної серії арештів з'являлися нові й нові прихильники "[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. АРМЯНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ РУХ. Архів оригіналу за 7 січня 2017. Процитовано 6 березня 2019.
  2. Справа про вибух в метро, memo.ru. Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 6 березня 2019.
  3. Л. Алексєєва Історія інакодумства в СРСР[недоступне посилання]

Посилання[ред. | ред. код]