Національне радіо Чувашії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національне радіо Чувашії
Чăваш наци радиовĕ
Національне радіо Чувашії Чăваш наци радиовĕ
Національне радіо Чувашії
Чăваш наци радиовĕ
Країна  Росія
Територія Чуваська Республіка
Частота105,0 МГц, 72,41 МГц
Мовачуваська, російська
Вперше в ефірі25 квітня 2009 (14 років)
Форматінформаційно-розмовна
Головний редакторО.I.Прокопьев
КерівникиО.I.Прокоп'єв
ОнлайнСлухати
ВебсторінкаЧăваш наци радиовĕ

Національне радіо Чувашії (чув. Чăваш наци радиовĕ)  - перша в Чувашії Чуваська радіостанція, що віщає чуваською, російською і татарською мовами на території Чуваської Республіки і через Інтернет.

Директор-головний редактор О.I.Прокоп'єв.

Історія[ред. | ред. код]

Національне радіо Чувашії почало тестове мовлення 25 квітня 2009 року. Для учасників святкового мітингу, присвяченого Дню чуваської мови, який щороку проводиться 25 квітня в Чебоксарах у сквері ім. І. Я. Яковлева перед Національною бібліотекою, було організовано пряме включення радіостанції.

У коментарі Мінкультури Чувашії з приводу відкриття нової радіостанції говорилося, що метою створення радіо «з нуля» є розвиток системи інформаційного забезпечення населення Чувашії, забезпечення конституційного права на отримання соціально значущої інформації кожним громадянином республіки, а також вирішення питання про сповіщення жителів Чувашії в разі надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру[1].

Концепція мовлення[ред. | ред. код]

Національне радіо Чувашії не є вузькоформатною і одномовною радіостанцією. 60% мовлення проводиться чуваському мовою, 35% - російською і 5% - на мовах інших народів, що населяють Чуваську Республіку. При цьому 30% програм становлять інформаційно-аналітичні, 30% — освітні та по 20% — літературно-драматичні і музичні. Інформаційно-аналітичні програми транслюються 5 годин на день.

Мовлення[ред. | ред. код]

Ефірні частоти[ред. | ред. код]

На базі передавального обладнання філії ФГУП «Радіотелевізійний передавальний центр» Національному радіо Чувашії надані два частотних ресурси у діапазонах ультракоротких хвиль: 71,41 МГц (передавач в п. Ібресі) і 105,0 МГц (передавач у м. Цивільськ). За допомогою цих передавачів охоплено 80% території Чуваської Республіки, за винятком рр.. Чебоксари і Новочебоксарськ. Згідно з федеральним законом ефірне мовлення у містах з населенням понад 100 000 осіб дозволено тільки на підставі ліцензії. Її, у свою чергу, видають по проведенні федерального конкурсу. Тому в 2009 році в Чебоксарах і Новочебоксарську передачі Національного радіо Чувашії можна слухати тільки на «третій кнопці» проводового мовлення.

Онлайн-мовлення[ред. | ред. код]

Передача потокових аудіоданих здійснюється також через мережу Інтернет: Аудіопотік у форматі MMS

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Национальному радио Чувашии выбрали директора — «Ваше радио» закрылось[недоступне посилання з квітня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]