Національне управління кібербезпеки США

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Печатка міністерства внутрішньої безпеки США

Національне управління кібербезпеки (англ. National Cyber Security Division, NCSD) — підрозділ управління кібербезпеки і комунікацій Директорату національної безпеки і програм[en] міністерства внутрішньої безпеки США[1]. Сформовано 6 червня 2003 року на базі Управління захисту найважливіших об'єктів інфраструктури, Національного Центру захисту інфраструктури, Федерального Центру комп'ютерних інцидентів і Національної системи комунікацій[en]. Місією NCSD є співпраця з приватним сектором, урядом, військовими та розвідувальними органами для оцінки ризиків і зниження вразливостей і загроз у сфері інформаційних технологій і пристроїв, що впливають на функціонування критично важливих ІТ-інфраструктур уряду США і приватного сектора. NCSD також здійснює аналіз вразливостей, раннє попередження та допомогу в реагуванні на комп'ютерні інциденти для державного і приватного секторів. NCSD виконує більшість завдань міністерства, покладених на нього в рамках комплексної національної ініціативи з кібербезпеки. Бюджет NCSD в 2011 фінансовому році склав $378 млн. Нинішній директор NCSD Джон Стрейферт, колишній головний офіцер інформаційної безпеки Держдепартаменту США[2][3], вступив на посаду в січні 2012 року.

Аудит першого року роботи Управління, який провів інспектор міністерства Кларк Ервін[en], містила різку критику результатів його діяльності. У доповіді інспектора було відзначено, як досягнення, створення Комп'ютерної групи реагування на надзвичайні ситуації та Комп'ютерної команди екстреної готовності (US-CERT), але в цілому Управління було піддано критиці за провали в досягненні пріоритетів, розробці стратегічних планів та забезпечення ефективного керівництва[4][5].

Стратегічні цілі та пріоритети діяльності Управління[ред. | ред. код]

Стратегічні цілі[ред. | ред. код]

  • Створення та підтримання ефективної національної системи реагування на інциденти в кіберпросторі[6];
  • Реалізація програми управління ризиками для захисту критичної інфраструктури.

Пріоритети[ред. | ред. код]

  • Продовження реалізації програми «Ейнштейн» як важливого інструменту кібернетичного захисту цивільних відомств і установ федеральної виконавчої влади;
  • Розробка Національного плану реагування на комп'ютерні інциденти (англ. National Cyber Incident Response Plan, NCIRP) при взаємодії з приватним сектором та іншими зацікавленими сторонами;
  • Підвищення безпеки систем управління, які є елементами критично важливої національної інфраструктури.

Організація та фінансування[ред. | ред. код]

NCSD фінансується за рахунок наступних трьох програм, проектів і заходів, затверджених Конгресом: Комп'ютерна команда екстреної готовності США (US-CERT), Стратегічні ініціативи, і Пропагандистська програма:

  • US-CERT використовує компетенції аналітичних центрів для формування бази знань і практик у сфері кібербезпеки. US-CERT являє собою єдиний центр підтримки федеральної влади у сфері підготовки рішень по забезпеченню захисту цивільних комп'ютерних мереж федеральної виконавчої влади. US-CERT здійснює аналіз загроз і вразливостей, поширює інформацію про можливі кіберзагрози, координує свою діяльність з партнерами і клієнтами для досягнення загальної поінформованості про стан кіберінфраструктури країни. US-CERT в рамках свого бюджету також реалізує національну систему кібербезпеки, відому як програми «Ейнштейн». Програма «Ейнштейн» являє собою автоматизовану систему збору, аналізу та обміну інформацією в області комп'ютерної безпеки федерального уряду з метою підвищення обізнаності в загальнонаціональному масштабі. Міністерство внутрішньої безпеки розгортає системи «Ейнштейн-1» і «Ейнштейн-2» в поєднанні з федеральної ініціативою, яка оптимізує можливості мережевої безпеки для федеральної виконавчої влади. Станом на березень 2012 року, у ряді федеральних агентств США розгортається система «Ейнштейн-3».
    • Національний центр кібербезпеки (NCSC) фінансується за рахунок бюджету US-CERT. Як зазначено в Директиві з національної безпеки Президента №54/Президентській директиві з Національної безпеки №23[7], NCSC виконує свій президентський мандат, для того щоб федеральні органи могли отримати доступ до інформації, необхідної для виконання своїх місій з кібербезпеки. NCSC вирішує цю задачу в наступних сферах: інтеграція, співпраця і координація, ситуаційна обізнаність і реагування на комп'ютерні інциденти, аналіз та звітність, управління знаннями, і технології розвитку і управління.
  • Стратегічні ініціативи дозволяють Управлінню створити механізми для федеральних партнерів для оптимізації витрат на ІТ-інфраструктуру та формування середовища для спільної діяльності, який дозволяє здійснювати обміну передовим досвідом. Крім того, Стратегічні ініціативи дозволяють розробити і публікувати кращі практики для розробників програмного забезпечення, фахівців з ІТ-безпеки та інших зацікавлених учасників критичної інфраструктури і ключових ресурсів (англ. Critical Infrastructure and Key Resources), а також забезпечують спільну роботу з державним і приватним секторами, щоб оцінити і знизити ризики.
  • Інформаційно-пропагандистська програма сприяє залученню для вирішення питань кібербезпеки інвестицій державних і приватних партнерів. Вона сприяє Управлінню і надає допомогу у виробленні його політики та вимог до ресурсів для складних видів діяльності.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. DHS | National Cyber Security Division. Dhs.gov. 3 жовтня 2010. Архів оригіналу за 15 травня 2012. Процитовано 12 травня 2012.
  2. Exclusive: State's Streufert moving to DHS. FederalNewsRadio.com. 13 січня 2012. Процитовано 12 травня 2012.
  3. Noland, Katelyn (13 січня 2012). Report: DHS Names Cybersecurity Director. Executivegov.com. Процитовано 12 травня 2012.
  4. DHS puts Zitz in charge of cybersecurity division. Searchsecurity.techtarget.com. 27 липня 2006. Архів оригіналу за 30 листопада 2007. Процитовано 12 травня 2012.
  5. O'Harrow Jr, Robert; McCarthy, Ellen (2 жовтня 2004). Top U.S. Cyber-Security Official Resigns. washingtonpost.com. Процитовано 12 травня 2012.
  6. DHS: Testimony of Deputy Under Secretary Philip Reitinger and Deputy Assistant Secretary RADM Michael Brown, National Protection and Programs Directorate, before the House Appropriations Committee, on the Department of Homeland Security Fiscal Year 2011 Cybersecurity Budget Request. Dhs.gov. Процитовано 12 травня 2012.
  7. The Comprehensive National Cybersecurity Initiative | The White House. Whitehouse.gov. Архів оригіналу за 28 липня 2013. Процитовано 12 травня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]