Національний день кота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національний день кота

День кота (День кішок) — неофіційне свято на честь кішок, яке відзначається по всьому світу. У День кішки люди віддають данину вдячності цим тваринам за їх заслуги, демонструють їм своє шанування і любов.

Святкування Дня котів[ред. | ред. код]

Міжнародним Днем кішок є 8 серпня. Його ініціатором став у 2002 році Міжнародний фонд Animal Welfare, щоб привернути увагу до жорстокого поводження із котами й розповісти, як їх захистити та забезпечити комфортне життя.[1] У деяких країнах це свято відзначається в інші дні:

  • У США Днем кішки є 29 жовтня. За твердженням сайту Національного дня кішки[2], свято відзначається з 2005 року за підтримки Американського товариства з запобігання жорстокого поводження з тваринами.
  • В Японії День кішки відзначається 22 лютого. Це пов'язано з тим, що японською мовою нявкання кішки передається як «нян-нян-нян». «Нян» також може означати «два», а «два-два-два» можна розцінити як 22 лютого. В цей день в Токіо проводиться фестиваль дня котів, де кішки виграють призи за найунікальнішу поведінку. Свято проводиться з 1987 року, коли його вперше організував виконавчий комітет дня котів спільно з організацією з виробництва кормів за результатами опитування[3].
  • У Польщі день кота святкується 17 лютого. Учасники свята грають з вовняними клубками та в кульмінації всі опиняються обмотані різноколірними нитками[4].
  • В Італії 17 листопада святкується День чорного кота. У середні віки чорні коти винищувалися інквізицією, позаяк їх вважали помічниками диявола. Зараз італійці намагаються загладити провину перед ними й нагадати всім, що кішки друзі людей і ні в чому не винні.
  • Кожні три роки у другу неділю травня в Бельгії, в місті Іпр, проводиться котячий парад.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Всесвітній день котів 2022: історія свята та цікаві факти про домашніх улюбленців. 24 Канал (укр.). Процитовано 8 серпня 2022.
  2. NationalCatDay.com. Архів оригіналу за 3 червня 2019. Процитовано 6 березня 2021.
  3. 22 февраля. Архів оригіналу за 6 січня 2015. Процитовано 6 березня 2021.
  4. Когда празднуется день кошек в разных странах?. Кошки: заметки от опытного ветеринара (рос.). 17 березня 2016. Процитовано 8 серпня 2023.