Національний музей римського мистецтва (Мерида, Іспанія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національний музей римського мистецтва (Мерида, Іспанія)
головний фасад музею римського мистецтва
38°55′02″ пн. ш. 6°20′23″ сх. д. / 38.91722° пн. ш. 6.33972° сх. д. / 38.91722; 6.33972Координати: 38°55′02″ пн. ш. 6°20′23″ сх. д. / 38.91722° пн. ш. 6.33972° сх. д. / 38.91722; 6.33972
Тип художня галерея
Статус спадщини частина об'єкта Світової спадщини ЮНЕСКО[d]
Частина від Archaeological Ensemble of Méridad
Країна  Іспанія[1][2]
Розташування Мерида, Іспанія
Адреса building of Museo Nacional de Arte Romanod
Архітектор Рафаель Монео (Rafael Moneo)
Засновано 26 березня 1836 року
Відкрито 19 вересня 1986 року
Фонд 37000
Відвідувачі 191 000 (2014)
Директор Хосе Марія Альварес Мартінес (José María Álvarez Martínez)
Сайт museoarteromano.mcu.es
Національний музей римського мистецтва (Мерида, Іспанія). Карта розташування: Іспанія
Національний музей римського мистецтва (Мерида, Іспанія)
Національний музей римського мистецтва (Мерида, Іспанія) (Іспанія)
Мапа

CMNS: Національний музей римського мистецтва у Вікісховищі

Національний музей римського мистецтва (ісп. Museu Nacional d'Art Romà) — музей у місті Мерида, Іспанія, присвячений мистецтву Римської імперії на матеріалі розкопок у місті.

Передісторія[ред. | ред. код]

Сучасна Мерида в Іспанії розташована на уламках давньоримського міста Августа Емерита. Знахідки артефактів доби давньоримської колонізації і стануть головними експонатами місцевого музею.

Знахідки почались задовго до створення музею. Свідоцтва про перші знахідки датовані 16 століттям, коли дон Фернандо де Вера и Варгас придбав перші уламки римського часу з написами. Ними він прикрасив власний палац. Його син зберіг батьківські колекції і збільшив їх. Частку уламків він використав для декору фасаду власного помешкання (споруда бура знищена у 19 столітті). Відомо, що дві окремі колекції давньоримських артефактів були також ще у двох закладах міста, один з котрих був у монастирі Іісуса з Назареї.

Перший археологічний музей[ред. | ред. код]

1838 року під перший археологічний музей уряд віддав стару церкву св. Клари. Науковий опис давньоримських знахідок, проведений 1910 року і розташованих у церкві, зафіксував наявність п'ятсот п'ятдесяти семи (557) експонатів.

Того ж 1910 року розпочались дослідження на місцевості, котрі проводили місцевий історик Максіміліано Масіас та професор з Мадридського університету Хосе Рамон. Розпочались перші розкопки на територіях давньоримського театру, некрополя того часу тощо. До 1929 року кількість експонатів музею збільшилась до трьох тисяч. Розкопки припинились у роки громадянської війни у Іспанії і відновились пізніше. Прийшло усвідомлення, що стара споруда церкви не відповідає характеру знахідок і замала для їх адекватного експонування.

Нова споруда археологічного музею[ред. | ред. код]

Макет забудови римського міста Емерита Августа

Керівництво музею прийшло до висновку, що місту потрібно нове приміщення для музею. В пригоді став ювілей 1975 року — 2000 років з часу заснування давньоримського міста на цьому місці. Було прийняте рішення про побудову нового археологічного музею, вперше за межами столичного Мадрида, закладу, спеціалізованого на висвітленні давньоримського періоду міста. Проект почали реалізувати з 1979 року. Проект споруди музею створив іспанський архітектор Рафаель Монео.

Архітектор відштовхнувся від вигляду давньоримських руїн і використав як будівельний матеріал червону цеглу. Зазвичай давньоримські архітектори закривали цегляні стіни тиньком. Рафаель Монео на це не пішов, а залишив фасади і інтер'єри музею оголеними. Так монотонні мури, що імітували провінційні споруди у давньоримських колоніях, стали нагадуванням про провінційну і невиразну давньоримську архітектуру, позбавлену зовнішнього декору. Гра з давньоримською будівельною технологією зменшена лише на головному фасаді нового музею, де у ніші встановили уламок давньоримської скульптури, та на фасадах допоміжних споруд, де розмістили також зали для виставок, приміщення для конференцій, лекцій тощо.

Урочистості з нагоди відкриття нової споруди музею відбулись 19 вересня 1986 року. Заклад отримав назву Національний музей римського мистецтва. Згодом споруда і музеєфіковані руїни давньоримського міста були взяті під охорону ЮНЕСКО.

Споруда музею[ред. | ред. код]

Галерея обраних експонатів музею[ред. | ред. код]

Римський скульптурний портрет[ред. | ред. код]

Архітектурні уламки[ред. | ред. код]

Мозаїка, скульптури, побутові речі[ред. | ред. код]

Богиня Церера

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Wiki Loves Monuments monuments database — 2017.
  2. archINFORM — 1994.