На яскравому сонці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
На яскравому сонці
(фр. Plein Soleil)
Жанр трилер
Режисер Рене Клеман
Продюсер Раймон Акім,
Робер Акім
Сценарист Рене Клеман
Поль Жегоф
На основі твору Патриції Гайсміт
У головних
ролях
Ален Делон,
Моріс Роне[fr],
Марі Лафоре
Оператор Анрі Декае
Композитор Ніно Рота
Кінокомпанія Titanus Distribuzione S.p.a.
Дистриб'ютор Titanus[d] і Netflix
Тривалість 118 хв.
Мова французька, італійська
англійська
Країна Франція Франція
Італія Італія
Рік 1960
Дата виходу 10 березня 1962 (Франція)
IMDb ID 0054189
CMNS: На яскравому сонці у Вікісховищі

«На яскра́вому со́нці»[1] також «На осо́нні»[2] (фр. Plein Soleil) — французький фільм режисера Рене Клемана, перша екранізація роману Патриції Гайсміт «Талановитий містер Ріплі». Англомовна версія відома під назвою «Багряний полудень» (англ. Purple Noon).

Сюжет[ред. | ред. код]

Філіп Грінліф (Моріс Роне), син американського мільйонера, марнує життя зі своєю подружкою Мардж (Марі Лафоре) в Італії. За ним тягається його співвітчизник Том Ріплі (Ален Делон), якого батько Філіпа за п'ять тисяч доларів найняв щоб повернути свого сина до Сан-Франциско. Філіп, що сприймає і Мардж, і Тома як своїх іграшок, не бажає повертатися додому. Ріплі переймається способом життя Філіпа і вирішує його убити, щоб зайняти його місце в житті. Він підлаштовує сварку між Філіпом і Мардж під час прогулянки на яхті, і скривджена Мардж залишає їх на яхті удвох. Том вбиває Філіпа, кидає труп в море, прив'язавши до нього якір, і починає життя під ім'ям Філіпа. Від Мардж він позбавляється листом, написаним на машинці Філіпа, в якому той повідомляє їй про розірвання стосунків. Незабаром Фреді Майлз, що розшукує свого зниклого друга Філіпа, випадково розкриває махінацію Тома, і Томові доводиться позбавитися і від нього. У вбивстві Фреді поліція підозрює Філіпа Грінліфа, тому Том вирішує повернути собі своє ім'я. Він інсценує самогубство Філіпа і підробляє заповіт, згідно з яким спадкоємицею спадку Філіпа стає Мардж. Батько Філіпа визнає останню волю сина. Том Ріплі спокушає Мардж, щоб і далі користуватися грошима Філіпа. Він майже досягає своєї мети, але при продажі яхти Філіпа несподівано знаходиться тіло її хазяїна, що зачепилося канатом за гвинт судна. Ріплі викрито.

В ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Ален Делон Том Ріплі Том Ріплі
Моріс Роне[fr] Філіп Грінліф Філіп Грінліф
Марі Лафоре Мардж Дюваль Мардж Дюваль
Біллі Кірнс друг Філіпа друг Філіпа
Френк Латімор
Ромі Шнайдер епізод[3] епізод[3]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ольга Ямборко. Ален Делон: грані екранного образу // Кіно-Театр. — 2010. — № 1.
  2. Нашим зв'язкам міцніти (До Днів України у Франції та Днів культури Франції в Українській РСР) // Всесвіт. — 1966. — № 11 (101) (листопад). — С. 85.
  3. На початку фільму: одна з двох дівчат, що супроводжують друга Філіпа Фреді Майлза вулицею Риму

Посилання[ред. | ред. код]