Ндуя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ндує)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ндуя
Походження  Італія
Необхідні компоненти м’ясо і Калабрійський перець чилі
Ндуя з хлібом, частина ковбаси на задньому плані.

Ндуя (італ. 'Nduja вимовляється [ˈnduːja]) — особливо гостра, м'яка м'ясна закуска (італ. salumi) або ковбаса зі свинини. Походить з Італії, з південної частини регіону Калабрія[1][2] з маленького міста Спілінга[3] або околиць.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва «Ндуя» походить від французького різновиду ковбаси — «andouilleis», яка була створена у XIII сторіччі анжуйцями.

Приготування[ред. | ред. код]

Ндуя виготовляється з м'яса з голови свині (за винятком баків, котрі використовуються для приготування щоковини (гуанчале)), обрізків різного м'яса, шкіри, шпику, спецій та печеного гострого ервоного перцю, котрий надає характерного гарячого смаку[4]. Формується у природній оболонці з товстої кишки (рубцю) у циліндричні ковбаси та коптиться. Пропорції м'яса до гострого червоного перцю можуть бути різними — зазвичай 2:1, але може бути також 3:1. Перець повинен надходити також з Калабрії й бути одночасно гострим та солодким. Для копчення звичайно використовують оливкове дерево та дерево акації. Процес дозрівання триває 90-150 днів.

Застосування[ред. | ред. код]

Подається зазвичай зі шматочками хліба або зрілими сирами. За свій унікальний смак, використовується для приготування різних страв. Наприклад, додається до соусів для страв з пасти чи до піци.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lonely Planet (2014), The World's Best Spicy Food Where to Find it & How to Make it (англ.), Lonely Planet, с. 114, ISBN 1-74360-421-1
  2. Michael Ruhlman; Brian Polcyn (27 серпня 2012), Salumi: The Craft of Italian Dry Curing, W. W. Norton & Company, с. 157—158, ISBN 978-0-393-06859-7
  3. Spilinga 'Nduja Festival, nduja.org
  4. The New Bacon: Pancetta, Guanciale and More, San Jose Mercury News, 15 березня 2011

Посилання[ред. | ред. код]