Нева Чіфтчіоглу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нева Чіфтчіоглу
тур. Neva Çiftçioğlu
Ім'я при народженні тур. Neva Çiftçioğlu
Народилася 24 лютого 1963(1963-02-24) (61 рік)
Ерзурум, Туреччина
Країна  Туреччина
Діяльність біолог
Alma mater Університет Анкари
Знання мов турецька
Заклад Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору

Нева Чіфтчіоглу Бейнс (нар. 1963 року, Ерзурум) — турецька та американська астробіолог, доктор наук і перша громадянка Туреччини, яка працює у НАСА.[1] Чіфтчіоглу є першою турецькою жінкою, яка була номінована на лауреата Нобелівської премії в медицині. Немає доказів того, що її номінували на Нобелівську премію.

Освіта[ред. | ред. код]

Нева навчалась в державній школі. У 1985 році закінчила біологічний факультет університету Хаджеттепе[en]. Того ж року вона захистила ступінь магістра з мікробіології в університеті Тіппа, штат Анкара, і отримала ступінь доктора.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

У 1991 році їй було присвоєно державну стипендію і вона розпочала свою кар'єру з галузі біотехнології в університеті Куопіо у Фінляндії та стала доцентом цього ж університету.[2] Доктор Олаві Каяндер допоміг Нева Чіфтчіоглу виділити, новий мікроорганізм, який вони назвали нанобактеріями, який спричиняє кальцифікацію в організмі.[3][4] Згідно з теорією Чіфтчіоглу і Каяндер, патологічні кальцифікати у 25 % невідомих захворювань людини ініціюються нанобактеріями.[5] До таких захворювань, що спричинюють кальцифікацію належать: камені у нирках, камені в жовчному міхурі, зубні камені, вогнища вапна, що спостерігаються при раку, Альцгеймера бляшки і атеросклероз. Пізніше наукове співтовариство сфальсифікувало теорію нанобактерій. Сьогодні доведено, що нанобактерій не існує, а спостережувані частинки були неорганічними мінералами.[6]

Нева Чіфтчіоглу брала участь у наукових дослідженнях багатьох університетів світу. Зараз вона співпрацює з 5 європейськими країнами, Канадою та Америкою.

Олаві Каяндер і Нева Чіфтчіоглу в 2000 році заснували в Фінляндії компанію Nanobac Oy[7] для розробки медичних діагностичних комплектів ідентифікації нанобактерій і розробки способів лікування хвороб затвердіння. Компанія була підпорядкована в 2003 році компанії Nanobac Pharmaceuticals, Inc.[8]

В 1998 році Її діяльність привернула увагу Американського космічного агентства НАСА і вона була прийнята в якості повноправного члена Інституту Астробіології НАСА.[9] У 2001 році вона переїхала до космічного центру НАСА. Зараз вона працює науковим радником в НАСА. На даний час не працює в жодній установі.

Під час вручення Наукової премії Ротарі, вчені з різних країн світу, були прив'язані до церемонії методом телеконференції та вітали Неву Чіфтчіоглу. У своєму виступі Нева Шифтчіоглу з великою смиренністю сказала:

Я дуже пишаюся тим, що є дочкою Ататюрка. Я хотіла би підкреслити, що я застосовую такий принцип свого життя: я поважаю людей... Замість того, щоб конкурувати з ними, я змагаюсь із собою, із собою постійно.

Нева Чіфтчіоглу отримала стипендії від багатьох університетів по всьому світу.[10] Їй присуджено десять міжнародних нагород.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Скандинавська наукова премія

Нобелівська премія з медицина[11] Нобелівську премію вона не отримала і на премії також не висувалася.

Наукова премія Ротарі Клубу Золота Корона

Дивись також[ред. | ред. код]

НанобактеріїНАСА

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. O, NASA'nın ilk Türk bilim insanı! Hikayesini ilk kez anlattı Вона перша турецька вчена НАСА! Вона розповіла історію вперше. Архів оригіналу за 2 квітня 2019. Процитовано 19 березня 2022.
  2. Bir Türk'ten NASA'ya Mars yardımı Допомога на Марсі від турків НАСА. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2019.
  3. NASA'da çalışan bir Türk bilim kadını…Neva Çiftçioğlu Banes HT Pazar'a konuştu Турецький курсант, що працює в НАСА… Нева Чіфтчіоглу Бейнс. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2019.
  4. Türk olmam kadın olmamdan daha çok sorun oldu. Finlandiya beni hep Finli diye tanıttı. 'NASA'ya giren ilk Finli' diye manşet attılar Це було навіть складніше, ніж бути турецькою жінкою. Фінляндія представила фінську країну. «Перший фінський вступ до НАСА». Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2019.
  5. Tersine beyin göçü için komite kurulacak Інвертований церебральний параліч встановиться в мозку. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2019.
  6. Rest in peace nanobacteria, you were not alive after all. Science News (амер.). 24 квітня 2008. Процитовано 6 липня 2022.
  7. Нанобак Oy. Архів оригіналу за 19 листопада 2012. Процитовано 26 листопада 2019.
  8. Business Wire, Inc., Nanobac Pharmaceuticals, Inc. Concludes Acquisition of Nanobac OY Фармацевтичні препарати Нанобак, Inc. робить висновок про придбання Нанобак OY
  9. L'Oréal Türkiye Altı Genç Bilim Kadınını Ödüllendird. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2019.
  10. Sağlık ve tıp alanı Здоров'я та медична область. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2019.
  11. Uzaklardaki gururumuz. Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 7 листопада 2019.