Невизначений час

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Невизначений час
фр. Le Temps incertain
Жанр наукова фантастика
Автор Мішель Жері
Мова французька
Опубліковано 1973
Країна  Франція

«Невизначений час» (фр. Le Temps incertain) — науково-фантастичний роман французького письменника Мішеля Жері, написаний у 1973 році. Опублікований видавництвом Robert Laffont.

Сюжет[ред. | ред. код]

Доктор Роберт Гольцах (Robert Holtzach) працює у лікарні Гарішанкар на початку XXI ст. Він «психронавт» — проводить досліди методом «хронолізу». Хроноліз — техніка переміщень у часі за допомогою спеціальних препаратів, які, порушуючи сприйняття часу, уможливлюють доступ до Невизначеності чи Невизначеного Часу. Даніель Дерсан — людина з 1960-х, яка має проти свої волі зануритися у Невизначений Час і опинитися втрученим у боротьбу між лікарнею і загадковою істотою, яка називається «HKH».

Хронолітична трилогія[ред. | ред. код]

У 1974 році вийшло продовження роману — «Мавпи часу» (Les Singes du temps), а в 1976 — його приквел «Гаряче Сонце, риба глибин» (Soleil chaud, poisson des profondeurs), які теж опублікувало видавництво Robert Laffont у серії «Ailleurs et Demain». Всі три твори відомі під неофіційною загальною назвою «Хронолітичної трилогії» (Trilogie Chronolytique), втім, перевидання їх у 2009 і 2011 роках вийшло під назвою «Цикл про хроноліз» (Cycle de la Chronolyse).

Інше[ред. | ред. код]

Жері розпочав свій роман у Флорансаку (комуна Фальгера) й закінчив у Ла-Грез (комуна Ейранвіль, зараз Плезанс). Роман знаменує вихід письменника на авансцену французької наукової фантастики 1970-х. За літературними достоїнствами, стилем і побудовою критика часто прилічує його до жанру так званого «Нового роману». Тема невизначеного, розпливчастого, нечіткого часу, на думку критики й редактора, зближує твір Жері з книжками Філіпа Діка (зокрема, з «Убіком»). Цитата з Діка на початку книжки віддає належне його популярності у Франції. Жерар Клайн видав «Невизначений час» у серії «Ailleurs et Demain», не бувши знайомий з автором і не внісши правок у рукопис. Знайомство Жері з Клайном відбулося на першому зльоті з наукової фантастики у Клермон-Феррані, де Жьорі отримав свою першу «Велику премію уявного» за «Невизначений час», а Клайн — за своє оповідання. Цьому роману, як і всьому творчому здобутку Мішеля Жьорі, має завдячувати появою і поняття «суспільство контролю» (Société de contrôle), впроваджене Жілем Делезом у 1990 році.

Французькі видання[ред. | ред. код]

  • Michel Jeury, Le Temps incertain, Robert Laffont, серія «Ailleurs et Demain», 1973 (перевидання 1978 і 2008);
  • Michel Jeury, Le Temps incertain, Edito-Service, серія «Les Chefs-d'œuvre de la science-fiction», 1975;
  • Michel Jeury, Le Temps incertain, Pocket, серія «Science-fiction», n°5042, 1979;
  • Michel Jeury, Le Temps incertain, Le Livre de poche, серія «Science-fiction», n°7118, 1989.

Примітки[ред. | ред. код]