Шотландська незалежність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Незалежність Шотландії)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шотландська незалежність (англ. Scottish independence; шотл. гел. Neo-eisimeileachd na h-Alba) — політична мета деяких політичних та громадських рухів за відновлення суверенітету Шотландії та її виходу зі складу Сполученого Королівства.

З правила, в залежності від політичних поглядів на цю мету, називається або відновленням шотландської незалежності, або шотландським сепаратизмом.

Шотландський уряд провів референдум про незалежність Шотландії 18 вересня 2014 року і мав намір у випадку його успіху проголосити незалежність у березні-квітні 2016 року. З цією метою Шотландський уряд склав детальний план дій із готування й переходу до незалежності. Після виходу Великої Британії зі складу Європейського Союзу шотландський уряд говорить про ще один можливий референдум про незалежність Шотландії, звісно британський уряд не підтримує цю ідею.

Історія[ред. | ред. код]

Картина Вальтера Томаса Моннінгтона «Об'єднання парламентів Англії та Шотландії 1707 року»

Шотландія була незалежною державою з 843 по 1707 рік. Візит короля Георга IV в Шотландію 1822 року (перший візит правлячого монарха з 1650) з одного боку приніс деяку стабілізацію в Шотландії, з іншого боку надихнув прихильників незалежності на створення Шотландського уряду[1].

До середини XIX століття в Шотландії все більш виразно висловлювалася думка про створення свого самоврядного уряду. Уперше питання про самостійність шотландської асамблеї було порушене 1853 року, але розуміння знайшло, як не дивно, лише в консервативних колах, де помічали, що Ірландія отримала більше самоврядування, ніж Шотландія. 1885 року було відновлено міністерство у справах Шотландії та посаду секретаря в справах Шотландії при Уряді Великої Британії[2][3].

На початку XX століття рух за незалежність Шотландії набирав дедалі більшу силу. 1921 року утворилася Шотландська національна ліга. Спочатку вона не підтримувала повної незалежності Шотландії, а лише прагнула розширити її самоврядування. Під той час повна незалежність уважалася за малоймовірну[4][5].

1970-ті[ред. | ред. код]

Відкриття родовищ в Північному морі біля східного узбережжя Шотландії зактивізувало дебати про повний суверенітет Шотландії. Шотландська національна партія запустила програму «Це шотландська нафта», вважаючи, що відкриття родовищ нафти може послугувати незалежності Шотландії, і кошти виручені за нафту можуть піти на користь однієї Шотландії, а не всьому Сполученому Королівству[6].

1978 року відбувся референдум про створення спеціального законодавчого органу в Шотландії. Утім, повноваження нового органу державної влади були серйозно обмежені. За створення шотландської асамблеї проголосувало 51,62 % виборців, проти 48,38 %[6]. Незважаючи на перемогу, лейбористський уряд Великої Британії відмовився визнати результати референдуму, вважаючи, що така мала перевага не відображає повноти думки жителів Шотландії. До того ж за умовами референдуму для створення парламенту потрібні були голоси 40 % жителів Шотландії. При загальній явці в 63,6 %, виявилося, що лише 32,9 % проголосували ствердно. Відмова уряду в створенні шотландської асамблеї призвела до політичної кризи, частина депутатів від Шотландії висловила вотум недовіри Уряду Великої Британії. Яко вислід уряд було відправлено у відставку. На виборах, що відбулися травневих виборах 1979 року впевнену перемогу здобула Консервативна партія на чолі з Маргарет Тетчер. Питання про створення Шотландського парламенту було відкладено на довгі 20 років[7].

Передача повноважень[ред. | ред. код]

Зал засідань шотландського парламенту
Націоналістичний напис в Единбурзі Покінчимо з правлінням Лондона

Провал референдуму 1979 року не привів на початку до консолідації політичних сил шотландських прихильників незалежності. Погляди шотландських політиків серйозно різнилися. Частина продовжувала виступати за повну незалежність Шотландії, помірні націоналісти вимагали часткового суверенітету.

1988 року в Шотландії був створений Шотландський Конституційний конвент, який об'єднав представників різних партій, громадських рухів та церков. 1989 року Шотландський Конституційний конвент прийняв заяву про повну незалежність Шотландії, цей документ не мав жодної юридичної сили, але зміг консолідувати багатьох прихильників незалежності, що призвело в кінцевому підсумку до виборів 1998 року.

Проти створення Шотландського парламенту традиційно виступала Консервативна партія, представники якої побоювалися, що створення Шотландського парламенту може призвести до повного суверенітету Шотландії. На загальних виборах 1997 року Консервативна партія на чолі з Джоном Мейджором[8] програла вибори лейбористам. Після виборів лейборист Дональд Дьюар, секретар у справах Шотландії заявив про можливість проведення нового референдуму про створення Шотландського парламенту.

На референдумі, що відбувся у вересні 1997 року, 74,3 % (44,87 % від загальної кількості виборців) схвалили створення Шотландського парламенту. 1998 року Парламент Великої Британії постановив Акт про Шотландію 1998 року, відповідно до якого в Шотландії створювалися власний парламент та адміністрація — аналог кабінету міністрів[6][9].

Шотландський парламент — це однопалатний законодавчий орган, що складається з 129 депутатів, 73 з яких обираються за мажоритарною системою від різних округів, а 56 обираються за спеціальною додаткової (змішаної) системі. Ще одного члена парламенту призначає своїм указом Королева за поданням депутатів. Призначається член парламенту є лідером партії, що перемогла і стає главою шотландка адміністрації[10].

Першим главою шотландської адміністрації став Дональд Дьюар, лідер шотландських лейбористів. Шотландська національна партія на перших виборах стала опозиційною партією[6].

Референдум про повний суверенітет[ред. | ред. код]

Перший міністр Шотландії Алекс Салмонд та його заступник Нікола Стерджен, 14 серпня 2007 р.

Під час виборчої компанії 2007 року Шотландська національна партія обіцяла в разі перемоги провести референдум про повний суверенітет Шотландії не пізніше 2010 року[11][12]. Після перемоги на виборах націоналісти взяли Білу книгу про майбутнє Шотландії, в якій викладені варіанти майбутнього Шотландії, а також її повний державний суверенітет[13][14]. Ряд британських політиків, у тому числі прем'єр-міністр Великої Британії шотландець Гордон Браун, різко засудили прийнятий документ[15]. Переможені партії об'єдналися проти партії націоналістів, що не дало останнім прийняти важливе рішення про призначення референдуму про суверенітет Шотландії[16][17][18]. Голосування пройшло 25 січня 2010 року, на якому референдум планувалося призначити на 30 листопада (День св. Андрія). Як спочатку очікувалося, рішення так і не було прийнято під час голосування. 2010 року було оголошено про те що призначення референдуму не буде можливим до нових виборів до парламенту 2011 року[19][20].

На вибори 2011 року ШНП йшла з програмою в якій проведення референдуму про незалежність Шотландії було основною метою в разі перемоги[21][22]. Шотландська національна партія отримала абсолютну більшість в парламенті, після чого сформував уряд Шотландії під повністю своїм контролем. Одразу після перемоги Алекс Салмонд заявив про намір провести референдум про незалежність в 2014 або 2015 році[23].

Перемога націоналістів та можливе проведення референдуму викликала суперечки серед британських політиків. Суперечки велися переважно з питання чи має право парламент Шотландії призначати референдум. Багато політиків вважають, що голосування в Шотландії не матиме юридичної сили, оскільки суперечить низці пунктів Акту про Союз 1707 року[24][25][26].

У січні 2012 року прем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон та міністр у справах Шотландії Майкл Мур заявили, що проведення цього референдуму можливо, але вони не згодні з призначеними термінами та складом[27].

Кампанія по незалежності Шотландії була запущена 25 травня 2012 року. Алекс Салмонд закликав мільйон шотландців підписати заяву про підтримку незалежності Шотландії до проведення референдуму. Дана пропозиція була підтримана рядом знаменитостей шотландського походження, серед яких були Шон Коннері та Алан Каммінг[28].

Законність[ред. | ред. код]

Частина британських юристів бачать незаконним рішення Шотландського парламенту про проведення референдуму, оскільки парламент Сполученого Королівства має повним суверенітетом на всій території Великої Британії[29][30][31].

Міжнародна легітимність[ред. | ред. код]

Статут Організації Об'єднаних Націй закріплює право народів на самовизначення, Загальна декларація прав людини також гарантує право народів на зміну громадянства; Велика Британія є учасником обох документів. Політики шотландського та британського парламентів схвалили право шотландського народу на самовизначення[32][33].

Підтримка незалежності[ред. | ред. код]

Найбільш активно ідею незалежності Шотландії підтримує Шотландська Національна партія, також за незалежність виступають Шотландська партія зелених, Шотландська соціалістична партія та Солідарність.

Серед плюсів незалежності виділяють:

  • Принцип самовизначення — шотландці самі будуть вирішувати всі питання відносно Шотландії[34].
  • Контроль за обороною та зовнішньою політикою — означає, що Шотландія надалі сама буде вибирати вступати, чи не вступати в будь-які міжнародні організації. Можливий вихід з НАТО і не вступ в ЄС[35].
  • Без'ядерний статус.
  • Контроль за видобутком нафти в Північному морі біля кордонів Шотландії, більша частина грошей буде залишатися в Шотландії, а не переходити до бюджету Великої Британії[36].
  • Форма правління — шотландці самі можуть вибрати, залишатися їм монархією або вибрати республіканську форму правління[37].

Супротивники незалежності[ред. | ред. код]

Проти шотландської незалежності виступають усі три великі партії Великої Британії. Також в Шотландському парламенті у націоналістів є серйозна опозиція в особі Шотландської Лейбористської партії, Шотландської Консервативної партії, шотландських ліберал-демократів. Проти незалежності виступають також відомі політики-шотландці, наприклад Джордж Галловей.

Супротивники незалежності виділяють переважно економічні мінуси незалежності. Можливо будуть порушені важливі економічні зв'язки з іншими частинами Великої Британії, також вони вважають що в умовах серйозної конкуренції в глобальній економіці Шотландії вигідно залишатися частиною такої сильної в економічному та політичному сенсі державі як Велика Британія[38][39][40][41].

Громадська думка[ред. | ред. код]

Відносно незалежності в Шотландії було проведено безліч опитувань громадської думки[42][43][44][45][46][47][48]. В середньому за повний суверенітет виступають від 32 % до 38 % населення Шотландії[49]. Після приходу до влади Шотландської Національної партії кількість прихильників незалежності дещо знизилась[49] . Водночас кількість прихильників проведення референдуму коливається від 70 % до 75 %.[50].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Prebble, John (2000). The King's Jaunt: George IV in Scotland, August 1822 'One and Twenty Daft Days'. Birlinn Publishers. ISBN 1-84158-068-6.
  2. Scottish Referendums. BBC. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 11 червня 2007.
  3. Scottish Home Rule. Skyminds.net. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 6 квітня 2009.
  4. History of the Scottish National Party. Scottishindependence.com. Процитовано 6 квітня 2009.
  5. Multiculturalism and Scottish nationalism. Commission for Racial Equality. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 21 червня 2007.
  6. а б в г The Devolution Debate This Century. BBC. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 11 червня 2007.
  7. Regional distribution of seats and percentage vote. psr.keele.ac.uk. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 21 червня 2007.
  8. Politics 97. BBC. September 1997. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 14 жовтня 2006.
  9. Scottish Parliament Factsheet 2003 (PDF). The Electoral Commission. Архів оригіналу (PDF) за 18 січня 2013. Процитовано 16 грудня 2009.
  10. «About Scottish Ministers» [Архівовано 2013-11-19 у Wayback Machine.] Scottish Government. Retrieved 26 September 2007.
  11. At-a-glance: SNP manifesto, BBC News, 12 April 2007.
  12. SNP Manifesto (PDF) (PDF). BBC News. Процитовано 19 січня 2012.
  13. Wintour, Patrick (4 травня 2007). SNP wins historic victory. The Guardian. London. Процитовано 20 червня 2007.
  14. SNP outlines independence plans, BBC News, 14 August 2007
  15. UK | Scots split would harm UK — Brown. BBC News. 25 листопада 2006. Процитовано 6 квітня 2009.
  16. Commission on Scottish Devolution. Commission on Scottish Devolution. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 6 квітня 2009.
  17. Scotland | Devolution body members announced. BBC News. 28 квітня 2008. Процитовано 6 квітня 2009.
  18. Calman devolution commission revealed [Архівовано 20 липня 2008 у Wayback Machine.], The Herald, 28 April 2008.
  19. Referendum Bill. Official website, About > Programme for Government > 2009-10 > Summaries of Bills > Referendum Bill. Scottish Government. 2 вересня 2009. Архів оригіналу за 10 вересня 2009. Процитовано 10 вересня 2009.
  20. Scottish independence plan 'an election issue'. BBC News. 6 вересня 2010.
  21. Scottish election: SNP wins election. BBC News. 6 травня 2011.
  22. Black, Andrew (11 травня 2011). Scotland's 129 MSPs sworn in after SNP win. BBC News. BBC. Процитовано 26 червня 2011.
  23. Gardham, Magnus (2 травня 2011). Holyrood election 2011: Alex Salmond: Referendum on Scottish independence by 2015. The Daily Record. Процитовано 3 серпня 2011.
  24. Scotland Act 1998 (c. 46). Opsi.gov.uk. 19 листопада 1998. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 6 квітня 2009.
  25. Scotland and parliamentary sovereignty[недоступне посилання з травня 2019] Legal Studies, Volume 24, Issue 4, pages 540—567, December 2004.
  26. A Real Scottish Parliament. Scottishpolitics.org. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 6 квітня 2009.
  27. MacDonnel, Hamish (11 листопада 2011). Cameron's plan to take charge of Scottish independence vote. The Independent. Процитовано 12 листопада 2011.
  28. Staff (25 травня 2012). Scottish independence: 'Yes' campaign to be launched. London: BBC News. Процитовано 25 травня 2012.
  29. An introduction to devolution in the UK [Архівовано 10 вересня 2008 у Wayback Machine.] House of Commons Library, Research Paper 03/84, 17 November 2003.
  30. UK Parliament — Parliamentary sovereignty. Parliament.uk. 21 листопада 2007. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 6 квітня 2009.
  31. N. Burrows, «Unfinished Business: The Scotland Act 1998», The Modern Law Review, vol. 62, issue 2, (March 1999), p 249:
  32. Hazell, Robert. Rites of secession, The Guardian, 29 July 2008.
  33. Speech accepting the Scottish Labour leadership. Scottish Labour official website. Glasgow: Colin Smyth, Scottish General Secretary, The Labour Party. 18 грудня 2011. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 11 січня 2012.
  34. Scotland's future will be in Scotland's hands. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 19 березня 2013.
  35. The future of the UK's strategic nuclear deterrent. с. 167.
  36. Negotiating Self-Determination. Lexington Books. 2006. с. 168.
  37. Martin, Lorna (10 жовтня 2004). Holyrood survives birth pains. The Guardian. London. Процитовано 21 червня 2007.
  38. Maddox, David (21 червня 2008). Oil price fuels fresh row on Scots 'deficit'. The Scotsman. Edinburgh. Процитовано 25 червня 2008.
  39. Study finds no benefit in fiscal autonomy as McCrone calls time on Barnett. The Scotsman. Edinburgh. 26 січня 2007. Архів оригіналу за 4 лютого 2007. Процитовано 18 серпня 2007.
  40. 'Billions needed' to boost growth. BBC News. 14 березня 2006. Процитовано 18 серпня 2007.
  41. Public/private sectors in economy need to be rebalanced. The Scotsman. Edinburgh. 15 березня 2006. Процитовано 18 серпня 2007.
  42. Hennessy, Patrick; Kite, Melissa (26 листопада 2006). Britain wants UK break up, poll shows. The Daily Telegraph. London.
  43. Hennessy, Patrick (15 січня 2012). Britain divided over Scottish Independence. The Daily Telegraph. London.
  44. Allardyce, Jason (15 березня 2009). Voters ditch SNP over referendum. The Times. London. Процитовано 16 березня 2009.
  45. Scottish Independence [Архівовано 2010-12-21 у Wayback Machine.] UK Polling Report.
  46. Independence Poll [Архівовано 2012-04-25 у Wayback Machine.] TNS-BMRB, 13 December 2010.
  47. Support for independence growing [Архівовано 2022-05-22 у Wayback Machine.] Herald Scotland, 9 June 2011.
  48. Dinwoodie, Robbie (5 вересня 2011). Yes voters take lead in new independence poll. The Herald. Glasgow. Архів оригіналу за 22 травня 2022. Процитовано 5 вересня 2011.
  49. а б Q&A: Scottish independence row. BBC News. BBC. 17 січня 2012. Процитовано 19 січня 2012.
  50. Polls on support for independence and for a referendum on independence. Independence First. Архів оригіналу за 18 січня 2013. Процитовано 11 червня 2007.

Див. також[ред. | ред. код]