Нейрореабілітація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нейрореабілітація — галузь медичної реабілітації, яка має на меті сприяти одужанню після захворювання чи травми нервової системи, а також мінімізувати або компенсувати будь-які функціональні зміни внаслідок цього.[1][2][3]

Нейрореабілітація поєднує в собі принципи нейронауки та клінічної допомоги, і відіграє вирішальну роль у відновленні та покращенні якості життя людей, які борються з неврологічними розладами та травмами. Цей міждисциплінарний підхід поєднує в собі знання нейробіології, фізіотерапії, терапії та інших медичних дисциплін, щоб використовувати здатність людського мозку до адаптації та реорганізації, відому як нейропластичність.

Концепція нейропластичності, наріжного каменю нейрореабілітації, підкреслює динамічну здатність мозку змінювати свої нейронні зв’язки (синапси) у відповідь на зміни середовища та досвіду. Явище нейропластичності є основою для реабілітації різних неврологічних захворювань, таких як інсульт, черепно-мозкова травма, травма спинного мозку, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона та багато інших.

Дослідники з’ясували широкий спектр механізмів, що лежать в основі нейропластичності, виявивши надзвичайну адаптивність мозку навіть після пошкодження чи травми. Це розуміння проклало шлях до інноваційних стратегій і методів у нейрореабілітації, спрямованих на максимізацію ефективності реабілітації та відновлення втрачених функцій.

Нейропластичність: основа нейрореабілітації[ред. | ред. код]

Нейропластичність, яку часто називають здатністю мозку до «перебудови», є фундаментальним принципом успіху нейрореабілітації. Дослідження показали, що пластичність мозку та нервової системи не обмежується ранніми стадіями розвитку, а зберігається протягом усього життя, пропонуючи можливість для перенавчання та відновлення, навіть при серйозних неврологічних проблемах.[4][5][6][7] Здатність мозку адаптуватися включає складні молекулярні та клітинні процеси, включаючи зміни синаптичної сили (див. Синаптична пластичність), розгалуження дендритів і навіть, частково, нейрогенез.

Розуміння механізмів нейропластичності має далекосяжні наслідки для розробки ефективних реабілітаційних заходів. Використовуючи цю здатність мозку створювати нові зв’язки та адаптувати існуючі, можливо розробити індивідуальні програми реабілітації, спрямовані на конкретні порушення та сприяння функціональним покращенням.[8][9][10][11]

Особливості та сфера застосування[ред. | ред. код]

У разі серйозної втрати працездатності, яка викликана важкою хворобою або травмою хребта чи пошкодженням мозку, можливості пацієнта та його сім`ї різко знижуються, спосіб життя змінюється, а плани раптово руйнуються. Для того, щоби впоратися з цією ситуацією, пацієнт та його родина повинні домовитись про "новий спосіб життя", як зі зміненим тілом, так і як із зміненим всередині спільноти статусом особи.

Таким чином, нейрореабілітація працює з навичками та стосунками інвалідів та їхніх родини і друзів. Це сприяє створенню та вдосконаленню навичок життя й роботи на якнайвищому для хворого рівні самостійності. Це також заохочує його відновити самооцінку та позитивний настрій. Таким чином, він може адаптуватися до нової ситуації та набути снаги для успішної та якнайповнішої реінтеграції в громаді.

Нейрореабілітація повинна бути:

  • Цілісною й охоплювати фізичні, когнітивні, психологічні, соціальні та культурні виміри особистості, стадії прогресу та способу життя як пацієнта, так і його сім'ї.
  • Пацієнт-орієнтованою стратегією, розробленою, орієнтованою й налаштованою на пацієнта та його сім`ю.
  • Інклюзивною: плани догляду повинні бути розроблені та впроваджені мультидисциплінарними бригадами, що складаються з висококваліфікованих та мотивованих практиків із досвідом багатопрофільної колективної роботи.
  • Відкритою до співпраці: активна співпраця з пацієнтом та родиною досить важлива. Пацієнт та родина повинні бути добре поінформовані, й добре налагоджені стосунки між ними та мультидисциплінарною бригадою.
  • Раціональною: лікування повинно бути спрямоване на надання пацієнту максимальної незалежності, а також на якнайбільше зменшення фізичних порушень .
  • Довготривалою: необхідно забезпечувати різні потреби пацієнта протягом усього життя чи періоду реабілітації, надаючи безперервну допомогу на шляху від настання травми до найвищого можливого рівня відновлення функції. Це може включати усунення медичних ускладнень травми або хвороби в подальшому житті.
  • Гнучкою: лікування повинно включати адекватні людські та матеріальні ресурси для ефективного вирішення проблем кожного пацієнта в процесі їх виникнення.
  • Суспільно орієнтованою: необхідно шукати рішення, які найкраще адаптовані до конкретних особливостей громади, та спрямоване на подальше створення громадських ресурсів задля найкращої суспільної реінтеграції інваліда .

Стани й хвороби, що найчастіше потребують нейрореабілітації[ред. | ред. код]

Принципи нейрореабілітації[ред. | ред. код]

Нейрореабілітація ґрунтується на ряді фундаментальних принципів, які керують розробкою та впровадженням ефективних стратегій реабілітації для осіб з неврологічними розладами та травмами. Ці принципи підкреслюють мультидисциплінарний підхід, персоналізовані плани лікування, раннє втручання та постійну оцінку для оптимізації функціонального відновлення та покращення якості життя пацієнтів.

Мультидисциплінарний підхід[ред. | ред. код]

Нейрореабілітація передбачає співпрацю різноманітної команди медичних працівників, кожен з яких має унікальний досвід для вирішення багатогранних проблем, пов’язаних із неврологічними захворюваннями. Ця міждисциплінарна співпраця зазвичай включає неврологів, фізіотерапевтів, ерготерапевтів, логопедів, нейропсихологів і медсестер з реабілітації.[15][16][17]

Колективні знання та навички цієї команди дозволяють комплексно оцінювати, ідентифікувати конкретні порушення та розробляти індивідуальні заходи, спрямовані на фізичні, когнітивні, комунікативні та емоційні аспекти відновлення.[18][19] Цей цілісний підхід гарантує, що пацієнти отримають всебічну допомогу, оптимізуючи потенціал для функціональних переваг.

Індивідуальні плани лікування[ред. | ред. код]

Визнаючи унікальність стану, потреб і цілей кожного пацієнта, нейрореабілітація наголошує на створенні індивідуальних планів лікування. Цей персоналізований підхід враховує характер і тяжкість неврологічного розладу, попередні навички пацієнта, його систему соціальної підтримки та його особисті прагнення до одужання.[20][21][22]

Розробка індивідуальних втручань сприяє залученню та мотивації пацієнта, суттєвим факторам відновлення, керованого нейропластичністю.[22][23] Усуваючи конкретні дефіцити та зосереджуючись на функціональних цілях, пов’язаних із повсякденним життям пацієнта, індивідуальні плани лікування оптимізують ймовірність значного покращення рухових, когнітивних і комунікативних здібностей.

Раннє втручання[ред. | ред. код]

Концепція «золотої години» в нейрореабілітації підкреслює важливість раннього втручання. Початок реабілітації якнайшвидше після початку неврологічної травми або діагностики розладу може значно вплинути на траєкторію одужання. Чим раніше пацієнти розпочнуть нейрореабілітацію, тим кращий їх функціональний результат.[24][25] Раннє втручання використовує підвищену нейропластичність, що спостерігається на ранніх стадіях після травми, забезпечуючи вікно можливостей для прискореного прогресу.[10][26] Рання та інтенсивна реабілітація може призвести до кращих результатів, зменшуючи ступінь інвалідності та збільшуючи функціональні досягнення.[27] Цей принцип підкреслює важливість системи охорони здоров’я, яка забезпечує швидкий доступ до спеціалізованих нейрореабілітаційних послуг.[28]

Постійна оцінка та адаптація[ред. | ред. код]

Нейрореабілітація є динамічним процесом, і постійна оцінка та коригування стратегій лікування є важливими для забезпечення оптимальних результатів.[19] Регулярні оцінки прогресу пацієнта дозволяють реабілітаційній групі контролювати ефективність втручань, визначати області, які потребують додаткової уваги, і відповідно адаптувати план лікування.[29][30]

Удосконалення технологій, таких як переносні датчики, віртуальна реальність[31] і нейровізуалізація[13][32][33], надають цінні інструменти для об’єктивної оцінки функціональних переваг і нейронних змін. Цей підхід, що базується на даних, підвищує точність реабілітації та сприяє розробці найкращих практик нейрореабілітації, що ґрунтуються на доказах.

Також важливим є час відведений на програми реабілітації. Чим більше часу приділяється реабілітаційним програмам, таким як тренування рухів, тим краще результати.[34]

Види та техніки[ред. | ред. код]

Нейрореабілітація охоплює різноманітний набір технік і методів, призначених для оптимізації відновлення та покращення якості життя людей з неврологічними розладами та травмами. Ці втручання використовують принципи нейропластичності для сприяння функціональним перевагам і посиленню нейронної реорганізації.

Найважливіші види терапії - це ті, які допомагають людям у повсякденному житті. До них належать фізична терапія, когнітивна терапія, реабілітаційна психологія, трудотерапія, логопедія, а також види терапії, орієнтовані на щоденні функції та реінтеграцію в громаду. Особлива увага приділяється покращенню мобільності та сили, оскільки це є ключовим для незалежності людини.

Фізична терапія включає допомогу пацієнтам у відновленні здатності до фізичних дій, що включає: перепідготовку рівноваги, аналіз ходи та навчання пересуванню, нервово-м’язове переучення, консультації з ортопедії та акватерапію. Трудотерапія допомагає пацієнтам у повсякденній діяльності. Деякі з них включають в себе: управління будинком та навчання безпеці, когнітивні тренування: ппам'яті, уваги тощо. Це також може включати нервово-м’язове зміцнення та тренування, а також розвиток навичок зорового сприйняття. Логопедична та мовна терапія включає допомогу пацієнтам із проблемами спілкування. Реабілітаційна психологія включає допомогу пацієнтам у боротьбі зі своїми драматичними, обставинами, особливо допомагає справлятись зі зміненою внаслідок адаптацій та змін, власною самосвідомістю (наприклад, при травмі мозку).

Фізична терапія[ред. | ред. код]

Фізична терапія є наріжним каменем нейрореабілітації, зосереджуючись на відновленні рухових функцій, покращенні рухливості та покращенні фізичної сили. Ця терапія адаптована до конкретних потреб кожної людини, враховуючи характер неврологічного розладу, ступінь порушення та цілі пацієнта.

Терапія рухами, викликаними обмеженнями[ред. | ред. код]

Терапія рухами, викликаними обмеженнями (Constraint-Induced Movement Therapy, CIMT) — це спеціалізоване втручання, спрямоване на покращення рухової функції в осіб з геміпарезом або геміплегією, часто після інсульту.[35] Терапія передбачає обмеження неураженої кінцівки, щоб заохотити інтенсивне використання ураженої кінцівки, сприяючи переналагодженню нервової системи та функціональному покращенню.

Дослідження показали, що CIMT може призвести до покращеного відновлення моторики (рухів), більшого використання ураженої кінцівки та покращення повсякденної діяльності.[36][37]

Робототехнічна терапія[ред. | ред. код]

Робототехнічні пристрої, такі як екзоскелети та роботизовані кінцівки, пропонують платформу для інтенсивного моторного тренування з урахуванням конкретних завдань. Ці пристрої забезпечують контрольовані моделі рухів, повторювану практику та зворотний зв’язок у реальному часі, сприяючи нейропластичним змінам і функціональним перевагам.[38]

Встановлено, що терапія за допомогою роботів (робото-асистована терапія) покращує руховий контроль, силу м’язів і рухливість суглобів при різних неврологічних станах[39], включаючи інсульт[40][41][42][43][44], хворобу Паркінсона[45] і травму спинного мозку[46][47][48].

Також досліджується ефективність поєднання робото-асистованої терапії з техніками віртуальної реальності[49] та неінвазивною стимуляцією мозку[50].

Функціональна електростимуляція (ФЕС)[ред. | ред. код]

ФЕС передбачає подачу електричного струму до паралізованих або ослаблених м’язів, сприяючи скороченню м’язів і уможливлюючи функціональні рухи. ФЕС може допомогти перенавчити рухові шляхи, запобігти атрофії м’язів і покращити кровообіг.

ФЕС продемонстрував свою ефективність у покращенні рухових функцій, рухливості та моделей ходи в осіб із такими захворюваннями, як травма спинного мозку та розсіяний склероз.[51][52][53]

Когнітивна терапія[ред. | ред. код]

Когнітивні втручання призначені для усунення дефіциту пам’яті, уваги, здатності вирішувати проблеми та інших когнітивних функцій, на які часто впливають неврологічні розлади. Ці методи спрямовані на покращення когнітивних навичок і сприяння незалежному життю.

Когнітивний тренінг[ред. | ред. код]

Когнітивне навчання передбачає структуровані вправи та завдання, спрямовані на вдосконалення конкретних когнітивних функцій. Комп’ютерні програми та ігри, головоломки та ігри для пам’яті є прикладами когнітивних тренінгів, які можуть покращити когнітивні здібності та сприяти нейропластичності.[54]

Нейропсихологічна реабілітація[ред. | ред. код]

Нейропсихологічна реабілітація використовує стратегії для компенсації когнітивного дефіциту та максимізації функціональної незалежності. Методи включають використання засобів для пам’яті, організаційних інструментів і поведінкових втручань. Цей підхід виявився ефективним у покращенні повсякденного функціонування та якості життя в осіб із набутими травмами головного мозку, такими як інсульт та черепно-мозкова травма.[55][56]

Ерготерапія[ред. | ред. код]

Ерготерапія (працетерапія) відіграє життєво важливу роль у нейрореабілітації, усуваючи функціональні обмеження та сприяючи незалежності у повсякденній діяльності, та інструментальній діяльності у повсякденному житті. Втручання ерготерапії адаптовані до конкретних потреб людини, зосереджуючись на покращенні фізичних, когнітивних і психосоціальних навичок для покращення загальної якості життя.[57][58][59][60]

Комунікаційні стратегії[ред. | ред. код]

Труднощі спілкування часто супроводжують неврологічні розлади, впливаючи на соціальні взаємодії та загальну якість життя. Методи реабілітації, спрямовані на спілкування, спрямовані на покращення мови та альтернативних методів спілкування.

Логопедія[ред. | ред. код]

Логопедія включає вправи та стратегії для покращення мовлення, артикуляції та розуміння мови. Ця терапія є корисною для осіб з афазією[61][62], дизартрією[63][64] та іншими розладами мовлення.

Логопедичні втручання продемонстрували покращення мовних здібностей, ефективності спілкування та участі в повсякденній діяльності.[65][66][67]

Додаткова та альтернативна комунікація[ред. | ред. код]

Додаткова та альтернативна комунікація (Augmentative and Alternative Communication, AAC) охоплює методи та інструменти, які полегшують спілкування для осіб із серйозними порушеннями мовлення та мови. Це можуть бути комунікаційні плати, пристрої для генерування мови та системи стеження за очима. AAC пропонують людям з обмеженим мовленням засоби для самовираження, взаємодії з іншими та участі в соціальній діяльності.[68][69]

Перспективні технології[ред. | ред. код]

Сфера нейрореабілітації постійно розвивається завдяки інтеграції передових технологій та інноваційних підходів, спрямованих на прискорення відновлення, підвищення залученості та підвищення загальної ефективності реабілітаційних втручань. Нові технології, починаючи від віртуальної реальності та нейрокомп'ютерних інтерфейсів і закінчуючи передовими методами нейровізуалізації, обіцяють революціонізувати спосіб лікування неврологічних розладів і травм.

Віртуальна реальність та ігри в нейрореабілітації[ред. | ред. код]

Технології віртуальної реальності (VR) та ігрові технології останніми роками привернули значну увагу як потужні інструменти нейрореабілітації.[31][70] Ці платформи пропонують динамічне та інтерактивне середовище, яке можна налаштувати для вирішення конкретних рухових і когнітивних проблем, з якими стикаються люди з неврологічними порушеннями. Середовища віртуальної реальності можуть імітувати реальні сценарії, надаючи можливості для повторюваних завдань, відстежуючи прогрес і адаптуючи рівень складності в міру покращення стану пацієнта.[71][72] Зокрема, віртуальна реальність досліджується та використовується в реабілітації пацієнтів після інсульту[73][74][75][76][77][78][79][80][81] (що також релевантно і для травм), травм головного мозку[82][83][84][85], хвороби Паркінсона[86][87][88][89][90][91], розсіяного склерозу[90], патологій вестибулярного апарату[92][93], реабілітації після ампутацій[94] та ін.[70]

Включаючи ігрові елементи, такі як винагороди та виклики, втручання на основі VR роблять реабілітацію більш приємною та допомагають людям залишатися відданими своїм схемам терапії. Ці інноваційні підходи демонструють потенціал технології для створення позитивного впливу на результати нейрореабілітації.[73][95]

Нейрокомп'ютерні інтерфейси[ред. | ред. код]

Нейрокомп'ютерні інтерфейси можуть бути використані разом з роботизованими ортезами, як для компенсації втраченої функції шляхом керування думками ортезом, так і для нейрореабілітації, шляхом асистування в утворенні і тренуванні нових нервових шляхів у відновленні пошкоджених функцій.[96]

Нейрокомп'ютерні інтерфейси (інтерфейси мозок-комп’ютер, НКІ) представляють собою передовий рубіж у нейрореабілітації, уможливлюючи прямий зв’язок між мозком і зовнішніми пристроями. НКІ є перспективним для людей із серйозними руховими порушеннями, пропонуючи засоби для обходу пошкоджених нейронних шляхів і керування допоміжними пристроями чи комп’ютерними інтерфейсами безпосередньо сигналами мозку.[97]

Останні досягнення в області неінвазивних НКІ, таких як системи на основі електроенцефалографії (ЕЕГ)[98][99], магнітоенцефалографії (МЕГ) чи їх поєднання[100], зробили ці технології більш доступними для клінічного застосування. Люди з такими захворюваннями, як травма спинного мозку або бічний аміотрофічний склероз, продемонстрували здатність контролювати роботизовані руки, комп’ютерні курсори та навіть спілкуватися за допомогою НКІ.[101] НКІ активно досліджуються і застосовуються в реабілітації пацієнтів після важкого інсульту[102][103][104][105][106][107] чи травм[108][109], нейродегенеративних хвороб[110].

Перспективним є поєднання методик віртуальної реальності на НКІ.[111][112]

Незважаючи на те, що залишаються проблеми, зокрема покращення надійності та специфічності декодування сигналу, НКІ мають величезний потенціал для покращення моторного контролю та комунікації для осіб із серйозними неврологічними порушеннями.[113] (див. також Нейроінженерія)

Нейропротезування та екзоскелети[ред. | ред. код]

Нейропротезування, також відоме як протезування, кероване мозком чи біонічні кінцівки, пропонує новаторське рішення з галузі біомедичної інженерії для відновлення втраченої рухової функції. Ці пристрої взаємодіють безпосередньо з нервовою системою, перетворюючи нейронні сигнали в значущі дії, такі як переміщення роботизованої кінцівки або керування комп’ютером.[101][114][115][116][117][118][119] Наприклад, в огляді 2023 року, опублікованому в Nature Biomedical Engineering, зазначається, що пряме прикріплення біонічних пристроїв до скелета через остеоінтеграцію, посилення нейронних сигналів за допомогою цільової іннервації м’язів, покращений контроль протезів за допомогою імплантованих м’язових датчиків і вдосконалених алгоритмів, а також забезпечення сенсорного зворотного зв’язку за допомогою електродів, імплантованих у периферійні нерви, — усі ці методи й технології повинні бути використані для створення нового покоління високопродуктивних біонічних кінцівок. Ці технології були клінічно випробувані на людях, і мають сприяти ширшому клінічному використанню біонічних кінцівок.[120]

Екзоскелети, переносні роботизовані пристрої, забезпечують засоби для збільшення фізичних здібностей користувача, сприяючи тренуванню ходи та сприяючи функціональному відновленню.[121][122][123] Ці пристрої особливо актуальні для людей із травмами спинного мозку, що дозволяє їм стояти та ходити за допомогою моторизованих суглобів екзоскелета.[124][125][126][127][128]

Інтеграція нейропротезів та екзоскелетів у нейрореабілітацію має значні перспективи для людей з порушеннями рухливості, сприяючи розвитку незалежності та покращуючи якість життя і загальне самопочуття.

Досягнення нейровізуалізації для оцінки та моніторингу лікування[ред. | ред. код]

Дифузійна тензорна трактографія (DTI) головного мозку
Дифузійна тензорна трактографія (DTI) головного мозку

Методи нейровізуалізації зазнали швидкого прогресу, надаючи цінну інформацію про структуру та функції мозку та сприяючи персоналізованим підходам до лікування в нейрореабілітації.[13][32][33]

Функціональна магнітно-резонансна томографія (фМРТ)[84][129] і дифузійна тензорна томографія (DTI)[130][131][132][133][134] дозволяють дослідникам візуалізувати мозкову активність і оцінити цілісність білої речовини відповідно. Ці методи забезпечують об’єктивні вимірювання нейронних змін після реабілітаційних втручань, допомагаючи у вдосконаленні протоколів лікування.

На додаток до традиційних методів візуалізації, функціональна ближня інфрачервона спектроскопія (fNIRS) набула популярності як портативний і неінвазивний інструмент для моніторингу кортикальної активності. fNIRS можна використовувати в режимі реального часу, що робить його придатним для відстеження реакцій мозку під час нейрореабілітаційних завдань.[135][136][137][138]

Ці досягнення в нейровізуалізації не тільки сприяють нашому розумінню нейропластичності, але й забезпечують цінні біомаркери для оцінки ефективності лікування та скерування персоналізованих стратегій реабілітації.

Транскраніальна магнітна стимуляція (TMS)[ред. | ред. код]

Транскраніальна магнітна стимуляція
Транскраніальна магнітна стимуляція

Транскраніальна магнітна стимуляція (ТМС, TMS) — це неінвазивна техніка нейромодуляції, яка використовує електромагнітні імпульси для індукції електричних струмів у певних областях мозку.[139][140] ТМС широко досліджувався на предмет його потенціалу модулювати нейронні ланцюги та сприяти відновленню при таких станах, як інсульт, депресія та рухові розлади.[141]

У нейрореабілітації було досліджено повторювані протоколи транскраніальної магнітної стимуляції (repetitive TMS або rTMS) для покращення рухової функції[142][143], когнітивної функції[144][145], зменшення болю та сприяння нейропластичності.[146] Дослідження показали, що rTMS можна застосовувати для цільових областей кори, пов’язаних з руховим контролем, що призводить до покращення рухової продуктивності та потенційних функціональних переваг.[147][148][149][150]

ТМС у поєднанні з реабілітаційною терапією може мати синергічний ефект, забезпечуючи цінний ад’ювант до традиційних підходів. Здатність модулювати коркову збудливість і сприяти цілеспрямованим нейронним адаптаціям робить ТМС перспективним напрямком нейрореабілітації.

Транскраніальна стимуляція постійним струмом (tDCS)[ред. | ред. код]

Транскраніальна стимуляція постійним струмом
Транскраніальна стимуляція постійним струмом

Транскраніальна стимуляція постійним струмом (tDCS) — це ще один неінвазивний метод нейромодуляції, який передбачає застосування слабких електричних струмів до шкіри голови для модуляції активності нейронів.[151] tDCS привернув увагу своїм потенціалом для підвищення нейропластичності, когнітивних функцій і рухового навчання.[152][153]

У контексті нейрореабілітації tDCS досліджували як інструмент для покращення моторного відновлення та когнітивних функцій в осіб з інсультом, черепно-мозковою травмою та іншими неврологічними станами. Дослідження показали, що tDCS може підвищити збудливість коркових областей, що мають відношення до процесу реабілітації, що призводить до покращеного навчання та відновлення.[154][155][156]

Комбінація tDCS з реабілітаційними втручаннями, такими як рухова підготовка або когнітивні вправи, показала перспективу у сприянні більш значних і тривалих покращень.[152][153] Неінвазивна природа tDCS і потенціал для використання в поєднанні з іншими методами лікування роблять його цінним інструментом у арсеналі стратегій нейрореабілітації.[157][158]

Дослідження 2023 року показало, що група пацієнтів, яка отримувала катодну транскраніальну стимуляціяю постійним струмом (ctDCS) та тренування для реабілітації ходи, продемонструвала значно кращі результати щодо рухової функції нижніх кінцівок одразу після лікування та через місяць спостереження порівняно з контрольною групою, що свідчить про потенційну ефективність цього підходу.[159]

Новітні методи нейромодуляції[ред. | ред. код]

Крім TMS і tDCS, досліджуються кілька нових методів нейромодуляції на предмет їх потенційного застосування в нейрореабілітації. До них належать:

  • Тета-імпульсна стимуляція (TBS): різновид техніки транскраніальної магнітної стимуляції (TMS), який доставляє патерни магнітних імпульсів у сплесках.[160] TBS показала перспективу індукції тривалих змін збудливості кори головного мозку. Його потенціал для ефективної модуляції нейронних ланцюгів активно досліджується й показує перспекивні результати в комплексній нейрореабілітації інсульту (як рухових[161][162][163][164][165], так і когнітивних[166][167][168] функцій), розсіяного склерозу[169], травм спинного мозку[170], хвороби Паркінсона[171]
  • Високороздільна tDCS (HD-tDCS): Удосконалена технологія транскраніальної стимуляції постійним струмом (tDCS) — HD-tDCS дозволяє здійснювати більш цілеспрямовану та точну стимуляцію кортикальних областей, що потенційно призводить до більш специфічних і сильних впливів на нейропластичність і відновлення.[172][173][174]
  • Глибока стимуляція мозку (DBS): хоча в основному вона використовується для лікування рухових розладів, таких як хвороба Паркінсона[175], DBS також досліджується на предмет її потенціалу для покращення моторного контролю та полегшення симптомів інших неврологічних захворювань, таких як інсульт.[176][177][178]
  • Транскраніальна нейромодуляція ультразвуком (TUS): активно досліджується в нейрореабілітації, зокрема, після травм головного мозку, при депресії, деменції тощо.[179]
  • Поєднання транскраніальної нейромодуляції з фМРТ в реальному часі.[180]
  • Підпорогова електрична стимуляція (STES): дослідження 2021 року, опубліковане в Scientific Reports, показало що низький рівень електричної стимуляції підсилює причинне збудження в підключених нейронах і посилює синаптичну вагу в дослідженні моделювання. Дослідники виявили, що STES з руховим тренуванням покращує функціональне відновлення після інсульту in vivo. Показано, що STES індукує нервову реконструкцію, на що вказує більш висока експресія нейритів у стимульованих областях і корельовані зміни в поведінкових показниках і шаблоні нейронних спайків під час процесу реабілітації. Це зменшить споживання енергії імплантованих пристроїв і побічні ефекти, спричинені стимуляцією небажаних ділянок мозку.[181]

Психопластогени та психоделіки[ред. | ред. код]

Психопластогени — лікарські засоби які індукують швидкий ріст і ремоделювання дендритів і синапсів, тобто, посилюють нейропласичність і здатність мозку утворювати нові зв'язки та мережі. Психопластогени продемонстрували перспективність на експериментальних моделях для посилення нейропластичності, що може сприяти збільшенню ефективності реабілітаційної програми та пришвидшенню нейрореабілітації.[182][183][184][185] Крім того, реабілітація з допомогою психоделіків (які відносяться до групи психопластогенів) може покращити результати реабілітаційних практик через модуляцію нейрозапалення та нейрогенезу гіпокампа, на додачу до значного збільшення нейропластичності[186][187][188][189] мозку.[190] (Див. також Психоделічна терапія[190])

Інженерія нервової тканини[ред. | ред. код]

Імунофлуоресцентне зображення кортикальних органоїдів, вирощених із плюрипотентних стовбурових клітин

Інженерія нервової тканини — це галузь тканинної інженерії зосереджена на розробці функціональних замінників нервової тканини для заміни або відновлення пошкодженої або хворої тканини центральної нервової системи (ЦНС) або периферичної нервової системи (ПНС). Метою інженерії нервової тканини є відновлення втраченої функції нервової системи за допомогою матеріалів, клітин і факторів росту.

Пептидні біорозкладні каркаси для інженерії нервової тканини.
Пептидні біорозкладні каркаси для інженерії нервової тканини.

Ця область дослідження включає в себе принципи матеріалознавства, біології та інженерії для проектування та розробки пристроїв, каркасів і 3D-культур, які сприяють росту, виживанню та функціональній інтеграції нейронів і гліальних клітин.

Наприклад, дослідження на мишах 2023 року, опубліковане в npj Regenerative Medicine, що досліджувало використання мозкових органоїдів для відновлення функціональної нервової тканини в місці ураження після ішемічного інсульту, показало[191]:

"...Через кілька місяців ми виявили, що трансплантовані органоїди добре вижили в ураженому інфарктом ядрі, диференціювалися в цільові нейрони, відновлювали інфарктну тканину, посилали аксони до віддалених мішеней мозку та інтегрувалися в нейронний ланцюг господаря, тим самим усуваючи сенсомоторні дефекти поведінки мишей, які перенесли інсульт, тоді як трансплантація дисоційованих окремих клітин з органоїдів не привела до відновлення ураженої інфарктом тканини."

Генотерапія[ред. | ред. код]

Останні дослідження виявили багатообіцяючі стратегії сприяння регенерації нейронів, використовуючи генотерапію, яка показала перспективу в посиленні регенерації аксонів, виживаності моторних нейронів і нейрогенезу на тваринних моделях.[192][193] Наприклад, обмежена в часі експресія нейротрофічного фактора, отриманого з гліальних клітин, за допомогою генної терапії покращила регенерацію аксонів і виживання моторних нейронів.[194][195]

Дослідження 2020 року, опубліковане в Molecular Therapy, продемонструвало використання генотерапії для перетворення астроцитів у нейрони in situ, що регенерувало велику кількість функціональних нових нейронів після ішемічного пошкодження. Зокрема, використовуючи генну терапію на основі аденоасоційованого вірусу NeuroD1 (AAV), дослідники змогли відновити одну третину втрачених нейронів, спричинених ішемічним ушкодженням, і одночасно захистити ще одну третину пошкоджених нейронів, що призвело до значного відновлення нейронів.[196]

Дослідження 2023 року, опубліковане в Science, показало успішну методику для регенерації нервових волокон і відновлення рухової функції у випадках важкої травми спинного мозку, яка вимагає повторного підключення волокон до їх природних цілей. Щоб досягти цього, був розроблений підхід багатосторонньої генної терапії, який активує програми росту в ідентифікованих нейронах, посилює регуляцію специфічних білків і вводить направляючі молекули. Ця терапія успішно відновила здатність ходити у мишей з повним ушкодженням спинного мозку, що свідчить про потенціал для комбінованих підходів, що включають генну терапію та стимуляцію спинного мозку в лікуванні травм спинного мозку у людей, хоча необхідні подальші дослідження.[197]

Епігенетичне перепрограмування[ред. | ред. код]

Групою вчених у 2020 році була проведена генотерапія для омолодження та відновлення нервового волокна сітківки. Старим мишам ввели за допомогою аденовірусної генотерапії гени, які синтезують фактори Яманакі, які епігенетично перепрограмовують та омолоджують гангліозні клітини сітківки миші, що сприяє регенерації аксонів після пошкодження, і усуває втрату зору на мишачій моделі глаукоми та у літніх мишей. Таке омолодження клітин дозволило відновити штучно пошкоджений зоровий нерв — нервові волокна виросли виросли знову. Вчені досягли х2 збільшення кількості клітин сітківки і х5 прискорення росту оптичного нерва.[198]

Див. також[ред. | ред. код]

Додаткова література[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Журнали[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dietz, Volker; Ward, Nick (2020). Oxford textbook of neurorehabilitation (вид. Second edition). Oxford. ISBN 978-0-19-186379-0. OCLC 1155184936.
  2. Lazaro, Rolando T.; Reina-Guerra, Sandra; Quiben, Myla; Umphred, Darcy Ann (2020). Umphred's neurological rehabilitation (вид. Seventh edition). St. Louis, Mo. ISBN 978-0-323-64196-8. OCLC 1132230622.
  3. Krucoff, Max O.; Rahimpour, Shervin; Slutzky, Marc W.; Edgerton, V. Reggie; Turner, Dennis A. (1 січня 2016). Enhancing Nervous System Recovery through Neurobiologics, Neural Interface Training, and Neurorehabilitation. Frontiers in Neuroscience. 10: 584. doi:10.3389/fnins.2016.00584. PMC 5186786. PMID 28082858.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  4. Draganski, Bogdan; Gaser, Christian; Busch, Volker; Schuierer, Gerhard; Bogdahn, Ulrich; May, Arne (2004-01). Changes in grey matter induced by training. Nature (англ.). Т. 427, № 6972. с. 311—312. doi:10.1038/427311a. ISSN 1476-4687. Процитовано 14 серпня 2023.
  5. Kleim, Jeffrey A.; Jones, Theresa A. (2008-02). Principles of Experience-Dependent Neural Plasticity: Implications for Rehabilitation After Brain Damage. Journal of Speech, Language, and Hearing Research (англ.). Т. 51, № 1. doi:10.1044/1092-4388(2008/018). ISSN 1092-4388. Процитовано 14 серпня 2023.
  6. Nahum, Mor; Lee, Hyunkyu; Merzenich, Michael M. (1 січня 2013). Merzenich, Michael M.; Nahum, Mor; Van Vleet, Thomas M. (ред.). Chapter 6 - Principles of Neuroplasticity-Based Rehabilitation. Progress in Brain Research. Т. 207. Elsevier. с. 141—171. doi:10.1016/b978-0-444-63327-9.00009-6.
  7. Khan, Fary; Amatya, Bhasker; Galea, Mary P.; Gonzenbach, Roman; Kesselring, Jürg (1 березня 2017). Neurorehabilitation: applied neuroplasticity. Journal of Neurology (англ.). Т. 264, № 3. с. 603—615. doi:10.1007/s00415-016-8307-9. ISSN 1432-1459. Процитовано 14 серпня 2023.
  8. Kleim, Jeffrey A.; Barbay, Scott; Cooper, Natalie R.; Hogg, Theresa M.; Reidel, Chelsea N.; Remple, Michael S.; Nudo, Randolph J. (1 січня 2002). Motor Learning-Dependent Synaptogenesis Is Localized to Functionally Reorganized Motor Cortex. Neurobiology of Learning and Memory. Т. 77, № 1. с. 63—77. doi:10.1006/nlme.2000.4004. ISSN 1074-7427. Процитовано 14 серпня 2023.
  9. Krakauer, John W.; Shadmehr, Reza (2006-01). Consolidation of motor memory. Trends in Neurosciences. Т. 29, № 1. с. 58—64. doi:10.1016/j.tins.2005.10.003. ISSN 0166-2236. PMC 2553888. PMID 16290273. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  10. а б Cramer, S. C.; Sur, M.; Dobkin, B. H.; O'Brien, C.; Sanger, T. D.; Trojanowski, J. Q.; Rumsey, J. M.; Hicks, R.; Cameron, J. (1 червня 2011). Harnessing neuroplasticity for clinical applications. Brain (англ.). Т. 134, № 6. с. 1591—1609. doi:10.1093/brain/awr039. ISSN 0006-8950. PMC 3102236. PMID 21482550. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  11. Bryck, Richard L.; Fisher, Philip A. (2012). Training the brain: Practical applications of neural plasticity from the intersection of cognitive neuroscience, developmental psychology, and prevention science. American Psychologist (англ.). Т. 67, № 2. с. 87—100. doi:10.1037/a0024657. ISSN 1935-990X. PMC 3335430. PMID 21787037. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  12. Ganguly, K; Byl, NN; Abrams, GM (September 2013). Neurorehabilitation: motor recovery after stroke as an example. Annals of Neurology. 74 (3): 373—81. doi:10.1002/ana.23994. PMID 25813243.
  13. а б в Wilde, EA; Hunter, JV; Bigler, ED (2012). Neuroimaging in neurorehabilitation. NeuroRehabilitation. 31 (3): 223—6. doi:10.3233/NRE-2012-0792. PMID 23093451.
  14. Thompson, AJ (June 2005). Neurorehabilitation in multiple sclerosis: foundations, facts and fiction. Current Opinion in Neurology. 18 (3): 267—71. doi:10.1097/01.wco.0000169743.37159.a0. PMID 15891410.
  15. Karol, Robert L. (1 січня 2014). Team models in neurorehabilitation: Structure, function, and culture change. NeuroRehabilitation (англ.). Т. 34, № 4. с. 655—669. doi:10.3233/NRE-141080. ISSN 1053-8135. Процитовано 14 серпня 2023.
  16. Platz, Thomas; Sandrini, Giorgio (2020). Specialty Grand Challenge for NeuroRehabilitation Research. Frontiers in Neurology. Т. 11. doi:10.3389/fneur.2020.00349. ISSN 1664-2295. PMC 7257490. PMID 32528395. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  17. Franz, Shiney; Muser, Jürgen; Thielhorn, Ulrike; Wallesch, Claus W.; Behrens, Johann (21 травня 2020). Inter-professional communication and interaction in the neurological rehabilitation team: a literature review. Disability and Rehabilitation (англ.). Т. 42, № 11. с. 1607—1615. doi:10.1080/09638288.2018.1528634. ISSN 0963-8288. Процитовано 14 серпня 2023.
  18. Krakauer, John W.; Carmichael, S. Thomas; Corbett, Dale; Wittenberg, George F. (2012-10). Getting Neurorehabilitation Right: What Can Be Learned From Animal Models?. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 26, № 8. с. 923—931. doi:10.1177/1545968312440745. ISSN 1545-9683. Процитовано 14 серпня 2023.
  19. а б Winstein, Carolee J.; Stein, Joel; Arena, Ross; Bates, Barbara; Cherney, Leora R.; Cramer, Steven C.; Deruyter, Frank; Eng, Janice J.; Fisher, Beth (2016-06). Guidelines for Adult Stroke Rehabilitation and Recovery: A Guideline for Healthcare Professionals From the American Heart Association/American Stroke Association. Stroke (англ.). Т. 47, № 6. doi:10.1161/STR.0000000000000098. ISSN 0039-2499. Процитовано 14 серпня 2023.
  20. Ganguly, Karunesh; Byl, Nancy N.; Abrams, Gary M. (2013-09). Neurorehabilitation: Motor recovery after stroke as an example: Annals of Neurology Vol 74 No 4 October 2013. Annals of Neurology (англ.). Т. 74, № 3. с. 373—381. doi:10.1002/ana.23994. Процитовано 14 серпня 2023.
  21. Blum, Corinna; Baur, David; Achauer, Lars-Christian; Berens, Philipp; Biergans, Stephanie; Erb, Michael; Hömberg, Volker; Huang, Ziwei; Kohlbacher, Oliver (2022-12). Personalized neurorehabilitative precision medicine: from data to therapies (MWKNeuroReha) – a multi-centre prospective observational clinical trial to predict long-term outcome of patients with acute motor stroke. BMC Neurology (англ.). Т. 22, № 1. doi:10.1186/s12883-022-02759-2. ISSN 1471-2377. PMC 9245298. PMID 35773640. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  22. а б Oyake, Kazuaki; Yamauchi, Katsuya; Inoue, Seigo; Sue, Keita; Ota, Hironobu; Ikuta, Junichi; Ema, Toshiki; Ochiai, Tomohiko; Hasui, Makoto (6 червня 2023). A multicenter explanatory survey of patients’ and clinicians’ perceptions of motivational factors in rehabilitation. Communications Medicine (англ.). Т. 3, № 1. с. 1—9. doi:10.1038/s43856-023-00308-7. ISSN 2730-664X. PMC 10244320. PMID 37280319. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  23. Langhorne, Peter; Bernhardt, Julie; Kwakkel, Gert (2011-05). Stroke rehabilitation. The Lancet. Т. 377, № 9778. с. 1693—1702. doi:10.1016/s0140-6736(11)60325-5. ISSN 0140-6736. Процитовано 14 серпня 2023.
  24. León-Carrión, José; Machuca-Murga, Fernando; Solís-Marcos, Ignacio; León-Domínguez, Umberto; Domínguez-Morales, María del Rosario (1 вересня 2013). The sooner patients begin neurorehabilitation, the better their functional outcome. Brain Injury (англ.). Т. 27, № 10. с. 1119—1123. doi:10.3109/02699052.2013.804204. ISSN 0269-9052. Процитовано 14 серпня 2023.
  25. Gurin, Lindsey; Evangelist, Megan; Laverty, Patricia; Hanley, Kaitlin; Corcoran, John; Herbsman, Jodi; Im, Brian; Frontera, Jennifer; Flanagan, Steven (1 квітня 2022). Early Neurorehabilitation and Recovery from Disorders of Consciousness After Severe COVID-19. Neurocritical Care (англ.). Т. 36, № 2. с. 357—371. doi:10.1007/s12028-021-01359-1. ISSN 1556-0961. PMC 8491764. PMID 34611810. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  26. Ward, Nick S.; Cohen, Leonardo G. (1 грудня 2004). Mechanisms Underlying Recovery of Motor Function After Stroke. Archives of Neurology (англ.). Т. 61, № 12. doi:10.1001/archneur.61.12.1844. ISSN 0003-9942. PMC 3713312. PMID 15596603. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  27. Hu, Ming-Hsia; Hsu, Shu-Shyuan; Yip, Ping-Keung; Jeng, Jiann-Shing; Wang, Yen-Ho (2010-01). Early and intensive rehabilitation predicts good functional outcomes in patients admitted to the stroke intensive care unit. Disability and Rehabilitation (англ.). Т. 32, № 15. с. 1251—1259. doi:10.3109/09638280903464448. ISSN 0963-8288. Процитовано 14 серпня 2023.
  28. Shuranova, L.; Vacková, J.; Míková, M. (30 березня 2023). The benefits of coordinated rehabilitation in the treatment of stroke patients: A literature review. Медичні перспективи. Т. 28, № 1. с. 48—55. doi:10.26641/2307-0404.2023.1.275869. ISSN 2786-4804. Процитовано 14 серпня 2023.
  29. Veerbeek, Janne Marieke; Wegen, Erwin van; Peppen, Roland van; Wees, Philip Jan van der; Hendriks, Erik; Rietberg, Marc; Kwakkel, Gert (4 лют. 2014 р.). What Is the Evidence for Physical Therapy Poststroke? A Systematic Review and Meta-Analysis. PLOS ONE (англ.). Т. 9, № 2. с. e87987. doi:10.1371/journal.pone.0087987. ISSN 1932-6203. PMC 3913786. PMID 24505342. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  30. Oberholzer, Michael; Müri, René M. (2019-03). Neurorehabilitation of Traumatic Brain Injury (TBI): A Clinical Review. Medical Sciences (англ.). Т. 7, № 3. с. 47. doi:10.3390/medsci7030047. ISSN 2076-3271. PMC 6473767. PMID 30889900. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  31. а б Laver, Kate E; Lange, Belinda; George, Stacey; Deutsch, Judith E; Saposnik, Gustavo; Crotty, Maria (20 листопада 2017). Cochrane Stroke Group (ред.). Virtual reality for stroke rehabilitation. Cochrane Database of Systematic Reviews (англ.). Т. 2018, № 1. doi:10.1002/14651858.CD008349.pub4. PMC 6485957. PMID 29156493. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  32. а б Linden, David E. J.; Turner, Duncan L. (2016-08). Real-time functional magnetic resonance imaging neurofeedback in motor neurorehabilitation. Current Opinion in Neurology (амер.). Т. 29, № 4. с. 412. doi:10.1097/WCO.0000000000000340. ISSN 1350-7540. PMC 4947535. PMID 27213774. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  33. а б García Carrasco, D.; Aboitiz Cantalapiedra, J. (1 січня 2016). Efectividad de la imaginería o práctica mental en la recuperación funcional tras el ictus: revisión sistemática. Neurología. Т. 31, № 1. с. 43—52. doi:10.1016/j.nrl.2013.02.003. ISSN 0213-4853. Процитовано 14 серпня 2023.
  34. Lohse, Keith R.; Lang, Catherine E.; Boyd, Lara A. (2014-07). Is More Better? Using Metadata to Explore Dose–Response Relationships in Stroke Rehabilitation. Stroke (англ.). Т. 45, № 7. с. 2053—2058. doi:10.1161/STROKEAHA.114.004695. ISSN 0039-2499. PMC 4071164. PMID 24867924. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  35. Taub, Edward; Uswatte, Gitendra; Elbert, Thomas (2002-03). New treatments in neurorehabiliation founded on basic research. Nature Reviews Neuroscience (англ.). Т. 3, № 3. с. 228—236. doi:10.1038/nrn754. ISSN 1471-0048. Процитовано 15 серпня 2023.
  36. Wolf, Steven L.; Winstein, Carolee J.; Miller, J. Philip; Taub, Edward; Uswatte, Gitendra; Morris, David; Giuliani, Carol; Light, Kathye E.; Nichols-Larsen, Deborah (1 листопада 2006). Effect of Constraint-Induced Movement Therapy on Upper Extremity Function 3 to 9 Months After Stroke: The EXCITE Randomized Clinical Trial. JAMA (англ.). Т. 296, № 17. с. 2095. doi:10.1001/jama.296.17.2095. ISSN 0098-7484. Процитовано 15 серпня 2023.
  37. Reddy, Ravi Shankar; Gular, Kumar; Dixit, Snehil; Kandakurti, Praveen Kumar; Tedla, Jaya Shanker; Gautam, Ajay Prashad; Sangadala, Devika Rani (2022-01). Impact of Constraint-Induced Movement Therapy (CIMT) on Functional Ambulation in Stroke Patients—A Systematic Review and Meta-Analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health (англ.). Т. 19, № 19. с. 12809. doi:10.3390/ijerph191912809. ISSN 1660-4601. PMC 9566465. PMID 36232103. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  38. Tohanean, Nicoleta; Tucan, Paul; Vanta, Oana-Maria; Abrudan, Cristian; Pintea, Sebastian; Gherman, Bogdan; Burz, Alin; Banica, Alexandru; Vaida, Calin (2023-01). The Efficacity of the NeuroAssist Robotic System for Motor Rehabilitation of the Upper Limb—Promising Results from a Pilot Study. Journal of Clinical Medicine (англ.). Т. 12, № 2. с. 425. doi:10.3390/jcm12020425. ISSN 2077-0383. PMC 9866490. PMID 36675354. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  39. Cortés-Pérez, Irene; González-González, Noelia; Peinado-Rubia, Ana Belén; Nieto-Escamez, Francisco Antonio; Obrero-Gaitán, Esteban; García-López, Héctor (2022-01). Efficacy of Robot-Assisted Gait Therapy Compared to Conventional Therapy or Treadmill Training in Children with Cerebral Palsy: A Systematic Review with Meta-Analysis. Sensors (англ.). Т. 22, № 24. с. 9910. doi:10.3390/s22249910. ISSN 1424-8220. PMC 9785795. PMID 36560281. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  40. Chien, Wai‐tong; Chong, Yuen‐yu; Tse, Man‐kei; Chien, Cheuk‐woon; Cheng, Ho‐yu (2020-08). Robot‐assisted therapy for upper‐limb rehabilitation in subacute stroke patients: A systematic review and meta‐analysis. Brain and Behavior (англ.). Т. 10, № 8. doi:10.1002/brb3.1742. ISSN 2162-3279. PMC 7428503. PMID 32592282. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  41. Takebayashi, Takashi; Takahashi, Kayoko; Amano, Satoru; Gosho, Masahiko; Sakai, Masahiro; Hashimoto, Koichi; Hachisuka, Kenji; Uchiyama, Yuki; Domen, Kazuhisa (2022-07). Robot-Assisted Training as Self-Training for Upper-Limb Hemiplegia in Chronic Stroke: A Randomized Controlled Trial. Stroke (англ.). Т. 53, № 7. с. 2182—2191. doi:10.1161/STROKEAHA.121.037260. ISSN 0039-2499. Процитовано 15 серпня 2023.
  42. Straudi, Sofia; Baluardo, Ludovica; Arienti, Chiara; Bozzolan, Michela; Lazzarini, Stefano G.; Agostini, Michela; Aprile, Irene; Paci, Matteo; Casanova, Emanuela (1 січня 2022). Effectiveness of robot-assisted arm therapy in stroke rehabilitation: An overview of systematic reviews. NeuroRehabilitation (англ.). Т. 51, № 4. с. 559—576. doi:10.3233/NRE-220027. ISSN 1053-8135. Процитовано 15 серпня 2023.
  43. Gil-Castillo, Javier; Barria, Patricio; Aguilar Cárdenas, Rolando; Baleta Abarza, Karim; Andrade Gallardo, Asterio; Biskupovic Mancilla, Angel; Azorín, José M.; Moreno, Juan C. (2022). A Robot-Assisted Therapy to Increase Muscle Strength in Hemiplegic Gait Rehabilitation. Frontiers in Neurorobotics. Т. 16. doi:10.3389/fnbot.2022.837494. ISSN 1662-5218. PMC 9100587. PMID 35574230. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  44. Loro, Alberto; Borg, Margherita Beatrice; Battaglia, Marco; Amico, Angelo Paolo; Antenucci, Roberto; Benanti, Paolo; Bertoni, Michele; Bissolotti, Luciano; Boldrini, Paolo (2023-01). Balance Rehabilitation through Robot-Assisted Gait Training in Post-Stroke Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Brain Sciences (англ.). Т. 13, № 1. с. 92. doi:10.3390/brainsci13010092. ISSN 2076-3425. PMC 9856764. PMID 36672074. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  45. Kim, Heejae; Kim, Eunkyung; Yun, Seo Jung; Kang, Min-Gu; Shin, Hyun Iee; Oh, Byung-Mo; Seo, Han Gil (1 травня 2022). Robot-assisted gait training with auditory and visual cues in Parkinson's disease: A randomized controlled trial. Annals of Physical and Rehabilitation Medicine. Т. 65, № 3. с. 101620. doi:10.1016/j.rehab.2021.101620. ISSN 1877-0657. Процитовано 15 серпня 2023.
  46. Stampacchia, Giulia; Gazzotti, Valeria; Olivieri, Matteo; Andrenelli, Elisa; Bonaiuti, Donatella; Calabro, Rocco Salvatore; Carmignano, Simona Maria; Cassio, Anna; Fundaro, Cira (1 січня 2022). Gait robot-assisted rehabilitation in persons with spinal cord injury: A scoping review. NeuroRehabilitation (англ.). Т. 51, № 4. с. 609—647. doi:10.3233/NRE-220061. ISSN 1053-8135. Процитовано 15 серпня 2023.
  47. Payedimarri, Anil Babu; Ratti, Matteo; Rescinito, Riccardo; Vanhaecht, Kris; Panella, Massimiliano (2022-04). Effectiveness of Platform-Based Robot-Assisted Rehabilitation for Musculoskeletal or Neurologic Injuries: A Systematic Review. Bioengineering (англ.). Т. 9, № 4. с. 129. doi:10.3390/bioengineering9040129. ISSN 2306-5354. PMC 9029074. PMID 35447689. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  48. Fabbri, Isabella; Betti, Fabio; Tedeschi, Roberto (1 червня 2023). Gait quality after robot therapy compared with physiotherapy in the patient with incomplete spinal cord injured: A systematic review. eNeurologicalSci. Т. 31. с. 100467. doi:10.1016/j.ensci.2023.100467. ISSN 2405-6502. PMC 10248036. PMID 37304729. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  49. Zanatta, Francesco; Farhane-Medina, Naima Z.; Adorni, Roberta; Steca, Patrizia; Giardini, Anna; D’Addario, Marco; Pierobon, Antonia (21 лютого 2023). Combining robot-assisted therapy with virtual reality or using it alone? A systematic review on health-related quality of life in neurological patients. Health and Quality of Life Outcomes. Т. 21, № 1. с. 18. doi:10.1186/s12955-023-02097-y. ISSN 1477-7525. PMC 9942343. PMID 36810124. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  50. Bressi, Federica; Cinnera, Alex Martino; Morone, Giovanni; Campagnola, Benedetta; Cricenti, Laura; Santacaterina, Fabio; Miccinilli, Sandra; Zollo, Loredana; Paolucci, Stefano (2022). Combining Robot-Assisted Gait Training and Non-Invasive Brain Stimulation in Chronic Stroke Patients: A Systematic Review. Frontiers in Neurology. Т. 13. doi:10.3389/fneur.2022.795788. ISSN 1664-2295. PMC 9108455. PMID 35585844. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  51. Kern, Helmut; Carraro, Ugo; Adami, Nicoletta; Hofer, Christian; Loefler, Stefan; Vogelauer, Michael; Mayr, Winfried; Rupp, Rudiger; Zampieri, Sandra (2010-02). One year of home-based daily FES in complete lower motor neuron paraplegia: recovery of tetanic contractility drives the structural improvements of denervated muscle. Neurological Research (англ.). Т. 32, № 1. с. 5—12. doi:10.1179/174313209X385644. ISSN 0161-6412. Процитовано 15 серпня 2023.
  52. Knutson, Jayme S.; Fu, Michael J.; Sheffler, Lynne R.; Chae, John (1 листопада 2015). Neuromuscular Electrical Stimulation for Motor Restoration in Hemiplegia. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America. Т. 26, № 4. с. 729—745. doi:10.1016/j.pmr.2015.06.002. ISSN 1047-9651. PMC 4630679. PMID 26522909. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  53. Eraifej, John; Clark, William; France, Benjamin; Desando, Sebastian; Moore, David (28 лютого 2017). Effectiveness of upper limb functional electrical stimulation after stroke for the improvement of activities of daily living and motor function: a systematic review and meta-analysis. Systematic Reviews. Т. 6, № 1. с. 40. doi:10.1186/s13643-017-0435-5. ISSN 2046-4053. PMC 5331643. PMID 28245858. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  54. Reijnders, Jennifer; van Heugten, Caroline; van Boxtel, Martin (1 січня 2013). Cognitive interventions in healthy older adults and people with mild cognitive impairment: A systematic review. Ageing Research Reviews. Т. 12, № 1. с. 263—275. doi:10.1016/j.arr.2012.07.003. ISSN 1568-1637. Процитовано 15 серпня 2023.
  55. Chantsoulis, Marzena; Mirski, Andrzej; Rasmus, Anna; Kropotov, Juri D.; Pachalska, Maria (11 травня 2015). Neuropsychological rehabilitation for traumatic brain injury patients. Annals of Agricultural and Environmental Medicine (english) . Т. 22, № 2. с. 368—379. doi:10.5604/12321966.1152097. ISSN 1232-1966. Процитовано 15 серпня 2023.
  56. Gómez-Gastiasoro, Ainara; Peña, Javier; Ibarretxe-Bilbao, Naroa; Lucas-Jiménez, Olaia; Díez-Cirarda, María; Rilo, Oiane; Montoya-Murillo, Genoveva; Zubiaurre-Elorza, Leire; Ojeda, Natalia (21 жовтня 2019). A Neuropsychological Rehabilitation Program for Cognitive Impairment in Psychiatric and Neurological Conditions: A Review That Supports Its Efficacy. Behavioural Neurology (англ.). Т. 2019. с. e4647134. doi:10.1155/2019/4647134. ISSN 0953-4180. PMC 6854258. PMID 31772682. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  57. Roll, Shawn C.; Hardison, Mark E. (19 грудня 2016). Effectiveness of Occupational Therapy Interventions for Adults With Musculoskeletal Conditions of the Forearm, Wrist, and Hand: A Systematic Review. The American Journal of Occupational Therapy. Т. 71, № 1. с. 7101180010p1—7101180010p12. doi:10.5014/ajot.2017.023234. ISSN 0272-9490. PMC 5182014. PMID 28027038. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  58. Murrell, J. Edward; Pisegna, Janell L.; Juckett, Lisa A. (18 грудня 2021). Implementation strategies and outcomes for occupational therapy in adult stroke rehabilitation: a scoping review. Implementation Science. Т. 16, № 1. с. 105. doi:10.1186/s13012-021-01178-0. ISSN 1748-5908. PMC 8684217. PMID 34922568. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  59. De-Bernardi-Ojuel, Luis; Torres-Collado, Laura; García-de-la-Hera, Manuela (2021-01). Occupational Therapy Interventions in Adults with Multiple Sclerosis or Amyotrophic Lateral Sclerosis: A Scoping Review. International Journal of Environmental Research and Public Health (англ.). Т. 18, № 4. с. 1432. doi:10.3390/ijerph18041432. ISSN 1660-4601. PMC 7913738. PMID 33546507. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  60. Gibson, Elizabeth; Koh, Chia-Lin; Eames, Sally; Bennett, Sally; Scott, Anna Mae; Hoffmann, Tammy C (29 березня 2022). Cochrane Stroke Group (ред.). Occupational therapy for cognitive impairment in stroke patients. Cochrane Database of Systematic Reviews (англ.). Т. 2022, № 3. doi:10.1002/14651858.CD006430.pub3. PMC 8962963. PMID 35349186. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  61. Brady, Marian C; Kelly, Helen; Godwin, Jon; Enderby, Pam (16 травня 2012). The Cochrane Collaboration (ред.). Speech and language therapy for aphasia following stroke. Cochrane Database of Systematic Reviews (англ.). Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd. doi:10.1002/14651858.cd000425.pub3.
  62. Cherney, Leora R.; Patterson, Janet P.; Raymer, Anastasia; Frymark, Tobi; Schooling, Tracy (2008-10). Evidence-Based Systematic Review: Effects of Intensity of Treatment and Constraint-Induced Language Therapy for Individuals With Stroke-Induced Aphasia. Journal of Speech, Language, and Hearing Research (англ.). Т. 51, № 5. с. 1282—1299. doi:10.1044/1092-4388(2008/07-0206). ISSN 1092-4388. Процитовано 15 серпня 2023.
  63. Pennington, Lindsay; Parker, Naomi K; Kelly, Helen; Miller, Nick (18 липня 2016). Cochrane Movement Disorders Group (ред.). Speech therapy for children with dysarthria acquired before three years of age. Cochrane Database of Systematic Reviews (англ.). Т. 2016, № 7. doi:10.1002/14651858.CD006937.pub3. PMC 6457859. PMID 27428115. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  64. Chiaramonte, Rita; Pavone, Piero; Vecchio, Michele (2020-11). Speech rehabilitation in dysarthria after stroke: a systematic review of the studies. European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine. Т. 56, № 5. doi:10.23736/S1973-9087.20.06185-7. Процитовано 15 серпня 2023.
  65. Thompson, Cynthia K.; Shapiro, Lewis P.; Kiran, Swathi; Sobecks, Jana (2003-06). The Role of Syntactic Complexity in Treatment of Sentence Deficits in Agrammatic Aphasia: The Complexity Account of Treatment Efficacy (CATE). Journal of Speech, Language, and Hearing Research (англ.). Т. 46, № 3. с. 591—607. doi:10.1044/1092-4388(2003/047). ISSN 1092-4388. PMC 1995234. PMID 14696988. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  66. Brady, Marian C; Kelly, Helen; Godwin, Jon; Enderby, Pam; Campbell, Pauline (1 червня 2016). Cochrane Stroke Group (ред.). Speech and language therapy for aphasia following stroke. Cochrane Database of Systematic Reviews (англ.). Т. 2016, № 6. doi:10.1002/14651858.CD000425.pub4. PMC 8078645. PMID 27245310. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  67. Chiaramonte, Rita; Vecchio, Michele (2021-02). Dysarthria and stroke. The effectiveness of speech rehabilitation. A systematic review and meta-analysis of the studies. European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine. Т. 57, № 1. doi:10.23736/S1973-9087.20.06242-5. Процитовано 15 серпня 2023.
  68. Elsahar, Yasmin; Hu, Sijung; Bouazza-Marouf, Kaddour; Kerr, David; Mansor, Annysa (2019-01). Augmentative and Alternative Communication (AAC) Advances: A Review of Configurations for Individuals with a Speech Disability. Sensors (англ.). Т. 19, № 8. с. 1911. doi:10.3390/s19081911. ISSN 1424-8220. PMC 6515262. PMID 31013673. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  69. Peters, Betts; Eddy, Brandon; Galvin-McLaughlin, Deirdre; Betz, Gail; Oken, Barry; Fried-Oken, Melanie (2022). A systematic review of research on augmentative and alternative communication brain-computer interface systems for individuals with disabilities. Frontiers in Human Neuroscience. Т. 16. doi:10.3389/fnhum.2022.952380. ISSN 1662-5161. PMC 9374067. PMID 35966988. Процитовано 15 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  70. а б Rutkowski, Sebastan; Kiper, Pawel; Cacciante, Luisa; Cie?lik, B?a?ej; Mazurek, Justyna; Turolla, Andrea; Szczepa?ska-Gieracha, Joanna (19 листопада 2020). Use of virtual reality-based training in different fields of rehabilitation: A systematic review and meta-analysis. Journal of Rehabilitation Medicine (англ.). Т. 52, № 11. с. 1—16. doi:10.2340/16501977-2755. ISSN 1651-2081. Процитовано 14 серпня 2023.
  71. Lohse, Keith R.; Hilderman, Courtney G. E.; Cheung, Katharine L.; Tatla, Sandy; Loos, H. F. Machiel Van der (28 бер. 2014 р.). Virtual Reality Therapy for Adults Post-Stroke: A Systematic Review and Meta-Analysis Exploring Virtual Environments and Commercial Games in Therapy. PLOS ONE (англ.). Т. 9, № 3. с. e93318. doi:10.1371/journal.pone.0093318. ISSN 1932-6203. PMC 3969329. PMID 24681826. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  72. Saposnik, Gustavo; Cohen, Leonardo G; Mamdani, Muhammad; Pooyania, Sepideth; Ploughman, Michelle; Cheung, Donna; Shaw, Jennifer; Hall, Judith; Nord, Peter (2016-09). Efficacy and safety of non-immersive virtual reality exercising in stroke rehabilitation (EVREST): a randomised, multicentre, single-blind, controlled trial. The Lancet Neurology. Т. 15, № 10. с. 1019—1027. doi:10.1016/s1474-4422(16)30121-1. ISSN 1474-4422. PMC 5108052. PMID 27365261. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  73. а б Choi, Yoon-Hee; Paik, Nam-Jong (8 березня 2018). Mobile Game-based Virtual Reality Program for Upper Extremity Stroke Rehabilitation. JoVE (Journal of Visualized Experiments) (англ.). № 133. с. e56241. doi:10.3791/56241. ISSN 1940-087X. PMC 5931529. PMID 29578520. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  74. Maggio, Maria Grazia; Latella, Desirèe; Maresca, Giuseppa; Sciarrone, Francesca; Manuli, Alfredo; Naro, Antonino; De Luca, Rosaria; Calabrò, Rocco Salvatore (2019-04). Virtual Reality and Cognitive Rehabilitation in People With Stroke: An Overview. Journal of Neuroscience Nursing (амер.). Т. 51, № 2. с. 101. doi:10.1097/JNN.0000000000000423. ISSN 0888-0395. Процитовано 14 серпня 2023.
  75. Charles, Darryl; Holmes, Dominic; Charles, Therese; McDonough, Suzanne (2020). Rea, Paul M. (ред.). Virtual Reality Design for Stroke Rehabilitation. Biomedical Visualisation : Volume 6 (англ.). Cham: Springer International Publishing. с. 53—87. doi:10.1007/978-3-030-37639-0_4. ISBN 978-3-030-37639-0.
  76. Mekbib, Destaw B.; Debeli, Dereje Kebebew; Zhang, Li; Fang, Shan; Shao, Yuling; Yang, Wei; Han, Jiawei; Jiang, Hongjie; Zhu, Junming (2021-06). A novel fully immersive virtual reality environment for upper extremity rehabilitation in patients with stroke. Annals of the New York Academy of Sciences (англ.). Т. 1493, № 1. с. 75—89. doi:10.1111/nyas.14554. ISSN 0077-8923. Процитовано 14 серпня 2023.
  77. Hao, Jie; Xie, Haoyu; Harp, Kimberly; Chen, Zhen; Siu, Ka-Chun (2022-03). Effects of Virtual Reality Intervention on Neural Plasticity in Stroke Rehabilitation: A Systematic Review. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. Т. 103, № 3. с. 523—541. doi:10.1016/j.apmr.2021.06.024. ISSN 0003-9993. Процитовано 14 серпня 2023.
  78. Chen, Jiayin; Or, Calvin Kalun; Chen, Tianrong (20 червня 2022). Effectiveness of Using Virtual Reality–Supported Exercise Therapy for Upper Extremity Motor Rehabilitation in Patients With Stroke: Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of Medical Internet Research (EN) . Т. 24, № 6. с. e24111. doi:10.2196/24111. PMC 9253973. PMID 35723907. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  79. Chen, Xinming; Liu, Fang; Lin, Shaohong; Yu, Liqiang; Lin, Ruhui (2022-07). Effects of Virtual Reality Rehabilitation Training on Cognitive Function and Activities of Daily Living of Patients With Poststroke Cognitive Impairment: A Systematic Review and Meta-Analysis. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. Т. 103, № 7. с. 1422—1435. doi:10.1016/j.apmr.2022.03.012. ISSN 0003-9993. Процитовано 14 серпня 2023.
  80. Errante, Antonino; Saviola, Donatella; Cantoni, Matteo; Iannuzzelli, Katia; Ziccarelli, Settimio; Togni, Fabrizio; Simonini, Marcello; Malchiodi, Carolina; Bertoni, Debora (22 березня 2022). Effectiveness of action observation therapy based on virtual reality technology in the motor rehabilitation of paretic stroke patients: a randomized clinical trial. BMC Neurology. Т. 22, № 1. с. 109. doi:10.1186/s12883-022-02640-2. ISSN 1471-2377. PMC 8939064. PMID 35317736. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  81. Demeco, Andrea; Zola, Laura; Frizziero, Antonio; Martini, Chiara; Palumbo, Arrigo; Foresti, Ruben; Buccino, Giovanni; Costantino, Cosimo (2023-01). Immersive Virtual Reality in Post-Stroke Rehabilitation: A Systematic Review. Sensors (англ.). Т. 23, № 3. с. 1712. doi:10.3390/s23031712. ISSN 1424-8220. PMC 9919580. PMID 36772757. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  82. Choi, Ja Young; Yi, Sook‐Hee; Ao, Lijuan; Tang, Xin; Xu, Xuan; Shim, Dain; Yoo, Beomki; Park, Eun Sook; Rha, Dong‐wook (2021-04). Virtual reality rehabilitation in children with brain injury: a randomized controlled trial. Developmental Medicine & Child Neurology (англ.). Т. 63, № 4. с. 480—487. doi:10.1111/dmcn.14762. ISSN 0012-1622. Процитовано 14 серпня 2023.
  83. Brassel, Sophie; Power, Emma; Campbell, Andrew; Brunner, Melissa; Togher, Leanne (30 липня 2021). Recommendations for the Design and Implementation of Virtual Reality for Acquired Brain Injury Rehabilitation: Systematic Review. Journal of Medical Internet Research (EN) . Т. 23, № 7. с. e26344. doi:10.2196/26344. PMC 8367177. PMID 34328434. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  84. а б Feitosa, Jamille A; Fernandes, Corina A; Casseb, Raphael F; Castellano, Gabriela (24 січня 2022). Effects of virtual reality-based motor rehabilitation: a systematic review of fMRI studies. Journal of Neural Engineering. Т. 19, № 1. с. 011002. doi:10.1088/1741-2552/ac456e. ISSN 1741-2560. Процитовано 14 серпня 2023.
  85. Tokgöz, Pinar; Stampa, Susanne; Wähnert, Dirk; Vordemvenne, Thomas; Dockweiler, Christoph (2022-06). Virtual Reality in the Rehabilitation of Patients with Injuries and Diseases of Upper Extremities. Healthcare (англ.). Т. 10, № 6. с. 1124. doi:10.3390/healthcare10061124. ISSN 2227-9032. PMC 9222955. PMID 35742176. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  86. Feng, Hao; Li, Cuiyun; Liu, Jiayu; Wang, Liang; Ma, Jing; Li, Guanglei; Gan, Lu; Shang, Xiaoying; Wu, Zhixuan (5 червня 2019). Virtual Reality Rehabilitation Versus Conventional Physical Therapy for Improving Balance and Gait in Parkinson’s Disease Patients: A Randomized Controlled Trial. Medical Science Monitor (англ.). Т. 25. с. 4186—4192. doi:10.12659/MSM.916455. ISSN 1643-3750. PMC 6563647. PMID 31165721. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  87. Lei, Cheng; Sunzi, Kejimu; Dai, Fengling; Liu, Xiaoqin; Wang, Yanfen; Zhang, Baolu; He, Lin; Ju, Mei (7 лист. 2019 р.). Effects of virtual reality rehabilitation training on gait and balance in patients with Parkinson's disease: A systematic review. PLOS ONE (англ.). Т. 14, № 11. с. e0224819. doi:10.1371/journal.pone.0224819. ISSN 1932-6203. PMC 6837756. PMID 31697777. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  88. Pazzaglia, C.; Imbimbo, I.; Tranchita, E.; Minganti, C.; Ricciardi, D.; Lo Monaco, R.; Parisi, A.; Padua, L. (2020-03). Comparison of virtual reality rehabilitation and conventional rehabilitation in Parkinson’s disease: a randomised controlled trial. Physiotherapy. Т. 106. с. 36—42. doi:10.1016/j.physio.2019.12.007. ISSN 0031-9406. Процитовано 14 серпня 2023.
  89. Canning, Colleen G.; Allen, Natalie E.; Nackaerts, Evelien; Paul, Serene S.; Nieuwboer, Alice; Gilat, Moran (2020-08). Virtual reality in research and rehabilitation of gait and balance in Parkinson disease. Nature Reviews Neurology (англ.). Т. 16, № 8. с. 409—425. doi:10.1038/s41582-020-0370-2. ISSN 1759-4766. Процитовано 14 серпня 2023.
  90. а б Truijen, Steven; Abdullahi, Auwal; Bijsterbosch, Danique; van Zoest, Eline; Conijn, Maaike; Wang, Yonglan; Struyf, Nele; Saeys, Wim (1 травня 2022). Effect of home-based virtual reality training and telerehabilitation on balance in individuals with Parkinson disease, multiple sclerosis, and stroke: a systematic review and meta-analysis. Neurological Sciences (англ.). Т. 43, № 5. с. 2995—3006. doi:10.1007/s10072-021-05855-2. ISSN 1590-3478. PMC 9023738. PMID 35175439. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  91. Rodríguez-Mansilla, Juan; Bedmar-Vargas, Celia; Garrido-Ardila, Elisa María; Torres-Piles, Silvia Teresa; González-Sánchez, Blanca; Rodríguez-Domínguez, María Trinidad; Ramírez-Durán, María Valle; Jiménez-Palomares, María (2023-01). Effects of Virtual Reality in the Rehabilitation of Parkinson’s Disease: A Systematic Review. Journal of Clinical Medicine (англ.). Т. 12, № 15. с. 4896. doi:10.3390/jcm12154896. ISSN 2077-0383. PMC 10419374. PMID 37568298. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  92. Xie, Michael; Zhou, Kelvin; Patro, Nivedh; Chan, Teffran; Levin, Marc; Gupta, Michael K.; Archibald, Jason (2021-08). Virtual Reality for Vestibular Rehabilitation: A Systematic Review. Otology & Neurotology (амер.). Т. 42, № 7. с. 967. doi:10.1097/MAO.0000000000003155. ISSN 1531-7129. Процитовано 14 серпня 2023.
  93. LeMarshall, Soraya J.; Stevens, Lachlan M.; Ragg, Nicholas P.; Barnes, Leia; Foster, Jacinta; Canetti, Elisa F. D. (3 березня 2023). Virtual reality-based interventions for the rehabilitation of vestibular and balance impairments post-concussion: a scoping review. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 20, № 1. с. 31. doi:10.1186/s12984-023-01145-4. ISSN 1743-0003. PMC 9985280. PMID 36869367. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  94. Hao, Jie; Chen, Ziyan; Remis, Andréas; He, Zhengting (2023-05). Virtual Reality–Based Rehabilitation to Restore Motor Function in People With Amputation: A Systematic Literature Review. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation (амер.). Т. 102, № 5. с. 468. doi:10.1097/PHM.0000000000002150. ISSN 0894-9115. Процитовано 14 серпня 2023.
  95. Karamians, Reneh; Proffitt, Rachel; Kline, David; Gauthier, Lynne V. (2020-05). Effectiveness of Virtual Reality- and Gaming-Based Interventions for Upper Extremity Rehabilitation Poststroke: A Meta-analysis. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. Т. 101, № 5. с. 885—896. doi:10.1016/j.apmr.2019.10.195. ISSN 0003-9993. Процитовано 14 серпня 2023.
  96. Do, An H.; Wang, Po T.; King, Christine E.; Chun, Sophia N.; Nenadic, Zoran (9 грудня 2013). Brain-computer interface controlled robotic gait orthosis. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 10, № 1. с. 111. doi:10.1186/1743-0003-10-111. ISSN 1743-0003. PMC 3907014. PMID 24321081. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  97. Pichiorri, Floriana; Mattia, Donatella (1 січня 2020). Ramsey, Nick F.; Millán, José del R. (ред.). Chapter 9 - Brain-computer interfaces in neurologic rehabilitation practice. Handbook of Clinical Neurology. Т. 168. Elsevier. с. 101—116. doi:10.1016/b978-0-444-63934-9.00009-3.
  98. Värbu, Kaido; Muhammad, Naveed; Muhammad, Yar (2022-01). Past, Present, and Future of EEG-Based BCI Applications. Sensors (англ.). Т. 22, № 9. с. 3331. doi:10.3390/s22093331. ISSN 1424-8220. PMC 9101004. PMID 35591021. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  99. Said, Ramadhan Rashid; Heyat, Md Belal Bin; Song, Keer; Tian, Chao; Wu, Zhe (2022-12). A Systematic Review of Virtual Reality and Robot Therapy as Recent Rehabilitation Technologies Using EEG-Brain–Computer Interface Based on Movement-Related Cortical Potentials. Biosensors (англ.). Т. 12, № 12. с. 1134. doi:10.3390/bios12121134. ISSN 2079-6374. PMC 9776155. PMID 36551100. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  100. Sarhan, Saad M.; Al-Faiz, Mohammed Z.; Takhakh, Ayad M. (2023-08). A review on EMG/EEG based control scheme of upper limb rehabilitation robots for stroke patients. Heliyon. Т. 9, № 8. с. e18308. doi:10.1016/j.heliyon.2023.e18308. ISSN 2405-8440. PMC 10391943. PMID 37533980. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  101. а б Hochberg, Leigh R.; Bacher, Daniel; Jarosiewicz, Beata; Masse, Nicolas Y.; Simeral, John D.; Vogel, Joern; Haddadin, Sami; Liu, Jie; Cash, Sydney S. (2012-05). Reach and grasp by people with tetraplegia using a neurally controlled robotic arm. Nature (англ.). Т. 485, № 7398. с. 372—375. doi:10.1038/nature11076. ISSN 1476-4687. PMC 3640850. PMID 22596161. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  102. Mane, Ravikiran; Chouhan, Tushar; Guan, Cuntai (1 серпня 2020). BCI for stroke rehabilitation: motor and beyond. Journal of Neural Engineering. Т. 17, № 4. с. 041001. doi:10.1088/1741-2552/aba162. ISSN 1741-2560. Процитовано 14 серпня 2023.
  103. Miao, Yangyang; Chen, Shugeng; Zhang, Xinru; Jin, Jing; Xu, Ren; Daly, Ian; Jia, Jie; Wang, Xingyu; Cichocki, Andrzej (14 грудня 2020). BCI-Based Rehabilitation on the Stroke in Sequela Stage. Neural Plasticity (англ.). Т. 2020. с. e8882764. doi:10.1155/2020/8882764. ISSN 2090-5904. PMC 7752268. PMID 33414824. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  104. Bai, Zhongfei; Fong, Kenneth N. K.; Zhang, Jack Jiaqi; Chan, Josephine; Ting, K. H. (25 квітня 2020). Immediate and long-term effects of BCI-based rehabilitation of the upper extremity after stroke: a systematic review and meta-analysis. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 17, № 1. с. 57. doi:10.1186/s12984-020-00686-2. ISSN 1743-0003. PMC 7183617. PMID 32334608. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  105. Angerhöfer, Cornelius; Colucci, Annalisa; Vermehren, Mareike; Hömberg, Volker; Soekadar, Surjo R. (2021). Post-stroke Rehabilitation of Severe Upper Limb Paresis in Germany – Toward Long-Term Treatment With Brain-Computer Interfaces. Frontiers in Neurology. Т. 12. doi:10.3389/fneur.2021.772199. ISSN 1664-2295. PMC 8637332. PMID 34867760. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  106. Baniqued, Paul Dominick E.; Stanyer, Emily C.; Awais, Muhammad; Alazmani, Ali; Jackson, Andrew E.; Mon-Williams, Mark A.; Mushtaq, Faisal; Holt, Raymond J. (23 січня 2021). Brain–computer interface robotics for hand rehabilitation after stroke: a systematic review. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 18, № 1. с. 15. doi:10.1186/s12984-021-00820-8. ISSN 1743-0003. PMC 7825186. PMID 33485365. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  107. Nojima, Ippei; Sugata, Hisato; Takeuchi, Hiroki; Mima, Tatsuya (2022-02). Brain–Computer Interface Training Based on Brain Activity Can Induce Motor Recovery in Patients With Stroke: A Meta-Analysis. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 36, № 2. с. 83—96. doi:10.1177/15459683211062895. ISSN 1545-9683. Процитовано 14 серпня 2023.
  108. Lee, Morgan B.; Kramer, Daniel R.; Peng, Terrance; Barbaro, Michael F.; Liu, Charles Y.; Kellis, Spencer; Lee, Brian (1 квітня 2019). Brain-Computer Interfaces in Quadriplegic Patients. Neurosurgery Clinics of North America. Т. 30, № 2. с. 275—281. doi:10.1016/j.nec.2018.12.009. ISSN 1042-3680. Процитовано 14 серпня 2023.
  109. Wolpaw, Jonathan R.; Thompson, Aiko K. (2023). Enhancing neurorehabilitation by targeting beneficial plasticity. Frontiers in Rehabilitation Sciences. Т. 4. doi:10.3389/fresc.2023.1198679. ISSN 2673-6861. PMC 10338914. PMID 37456795. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  110. Tayebi, Hossein; Azadnajafabad, Sina; Maroufi, Seyed Farzad; Pour-Rashidi, Ahmad; Khorasanizadeh, MirHojjat; Faramarzi, Sina; Slavin, Konstantin V. (31 травня 2023). Applications of brain-computer interfaces in neurodegenerative diseases. Neurosurgical Review (англ.). Т. 46, № 1. с. 131. doi:10.1007/s10143-023-02038-9. ISSN 1437-2320. Процитовано 14 серпня 2023.
  111. Leeb, Robert; Pérez-Marcos, Daniel (1 січня 2020). Ramsey, Nick F.; Millán, José del R. (ред.). Chapter 14 - Brain-computer interfaces and virtual reality for neurorehabilitation. Handbook of Clinical Neurology. Т. 168. Elsevier. с. 183—197. doi:10.1016/b978-0-444-63934-9.00014-7.
  112. Wen, Dong; Fan, Yali; Hsu, Sheng-Hsiou; Xu, Jian; Zhou, Yanhong; Tao, Jianxin; Lan, Xifa; Li, Fengnian (1 січня 2021). Combining brain–computer interface and virtual reality for rehabilitation in neurological diseases: A narrative review. Annals of Physical and Rehabilitation Medicine. Т. 64, № 1. с. 101404. doi:10.1016/j.rehab.2020.03.015. ISSN 1877-0657. Процитовано 14 серпня 2023.
  113. Fiani, Brian; Reardon, Taylor; Ayres, Benjamin; Cline, David; Sitto, Sarah R.; Fiani, Brian; Reardon, Taylor K.; Ayres, Benjamin R.; Cline, David D. (30 березня 2021). An Examination of Prospective Uses and Future Directions of Neuralink: The Brain-Machine Interface. Cureus (англ.). Т. 13, № 3. doi:10.7759/cureus.14192. ISSN 2168-8184. PMC 8083990. PMID 33936901. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  114. Collinger, Jennifer L; Wodlinger, Brian; Downey, John E; Wang, Wei; Tyler-Kabara, Elizabeth C; Weber, Douglas J; McMorland, Angus JC; Velliste, Meel; Boninger, Michael L (2013-02). High-performance neuroprosthetic control by an individual with tetraplegia. The Lancet. Т. 381, № 9866. с. 557—564. doi:10.1016/s0140-6736(12)61816-9. ISSN 0140-6736. PMC 3641862. PMID 23253623. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  115. Yildiz, Kadir A.; Shin, Alexander Y.; Kaufman, Kenton R. (10 березня 2020). Interfaces with the peripheral nervous system for the control of a neuroprosthetic limb: a review. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 17, № 1. с. 43. doi:10.1186/s12984-020-00667-5. ISSN 1743-0003. PMC 7063740. PMID 32151268. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  116. Bonizzato, Marco (1 січня 2021). Neuroprosthetics: an outlook on active challenges toward clinical adoption. Journal of Neurophysiology (англ.). Т. 125, № 1. с. 105—109. doi:10.1152/jn.00496.2020. ISSN 0022-3077. Процитовано 14 серпня 2023.
  117. Gupta, Ankur; Vardalakis, Nikolaos; Wagner, Fabien B. (6 січня 2023). Neuroprosthetics: from sensorimotor to cognitive disorders. Communications Biology (англ.). Т. 6, № 1. с. 1—17. doi:10.1038/s42003-022-04390-w. ISSN 2399-3642. PMC 9823108. PMID 36609559. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  118. Gu, Guoying; Zhang, Ningbin; Chen, Chen; Xu, Haipeng; Zhu, Xiangyang (13 червня 2023). Soft Robotics Enables Neuroprosthetic Hand Design. ACS Nano (англ.). Т. 17, № 11. с. 9661—9672. doi:10.1021/acsnano.3c01474. ISSN 1936-0851. Процитовано 14 серпня 2023.
  119. Bensmaia, Sliman J.; Tyler, Dustin J.; Micera, Silvestro (2023-04). Restoration of sensory information via bionic hands. Nature Biomedical Engineering (англ.). Т. 7, № 4. с. 443—455. doi:10.1038/s41551-020-00630-8. ISSN 2157-846X. PMC 10233657. PMID 33230305. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  120. Farina, Dario; Vujaklija, Ivan; Brånemark, Rickard; Bull, Anthony M. J.; Dietl, Hans; Graimann, Bernhard; Hargrove, Levi J.; Hoffmann, Klaus-Peter; Huang, He (Helen) (2023-04). Toward higher-performance bionic limbs for wider clinical use. Nature Biomedical Engineering (англ.). Т. 7, № 4. с. 473—485. doi:10.1038/s41551-021-00732-x. ISSN 2157-846X. Процитовано 14 серпня 2023.
  121. Herr, Hugh (2009-12). Exoskeletons and orthoses: classification, design challenges and future directions. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation (англ.). Т. 6, № 1. doi:10.1186/1743-0003-6-21. ISSN 1743-0003. PMC 2708185. PMID 19538735. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  122. Calafiore, Dario; Negrini, Francesco; Tottoli, Nicola; Ferraro, Francesco; Ozyemisci-Taskiran, Ozden; de SIRE, Alessandro (2022-03). Efficacy of robotic exoskeleton for gait rehabilitation in patients with subacute stroke : a systematic review. European Journal of Physical and Rehabilitation Medicine. Т. 58, № 1. doi:10.23736/S1973-9087.21.06846-5. PMC 9980569. PMID 34247470. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  123. Meng, Qiaoling; Zeng, Qingxin; Xie, Qiaolian; Fei, Cuizhi; Kong, Bolei; Lu, Xuhua; Wang, Haibin; Yu, Hongliu (1 січня 2022). Flexible lower limb exoskeleton systems: A review. NeuroRehabilitation (англ.). Т. 50, № 4. с. 367—390. doi:10.3233/NRE-210300. ISSN 1053-8135. Процитовано 14 серпня 2023.
  124. Louie, Dennis R.; Eng, Janice J.; Lam, Tania; Spinal Cord Injury Research Evidence (SCIRE) Research Team (14 жовтня 2015). Gait speed using powered robotic exoskeletons after spinal cord injury: a systematic review and correlational study. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 12, № 1. с. 82. doi:10.1186/s12984-015-0074-9. ISSN 1743-0003. PMC 4604762. PMID 26463355. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  125. Courtine, Grégoire; Sofroniew, Michael V. (2019-06). Spinal cord repair: advances in biology and technology. Nature Medicine (англ.). Т. 25, № 6. с. 898—908. doi:10.1038/s41591-019-0475-6. ISSN 1546-170X. Процитовано 14 серпня 2023.
  126. Squair, Jordan W; Gautier, Matthieu; Sofroniew, Michael V; Courtine, Grégoire; Anderson, Mark A (1 грудня 2021). Engineering spinal cord repair. Current Opinion in Biotechnology. Т. 72. с. 48—53. doi:10.1016/j.copbio.2021.10.006. ISSN 0958-1669. Процитовано 14 серпня 2023.
  127. Edwards, Dylan J.; Forrest, Gail; Cortes, Mar; Weightman, Margaret M.; Sadowsky, Cristina; Chang, Shuo-Hsiu; Furman, Kimberly; Bialek, Amy; Prokup, Sara (2022-06). Walking improvement in chronic incomplete spinal cord injury with exoskeleton robotic training (WISE): a randomized controlled trial. Spinal Cord (англ.). Т. 60, № 6. с. 522—532. doi:10.1038/s41393-022-00751-8. ISSN 1476-5624. PMC 9209325. PMID 35094007. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  128. Ivanenko, Yury; Shapkova, Elena Y.; Petrova, Daria A.; Kleeva, Daria F.; Lebedev, Mikhail A. (2023). Exoskeleton gait training with spinal cord neuromodulation. Frontiers in Human Neuroscience. Т. 17. doi:10.3389/fnhum.2023.1194702. ISSN 1662-5161. PMC 10213721. PMID 37250689. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  129. Cui, Wei; Huang, Lin; Tian, Yang; Luo, Hong; Chen, Shuang; Yang, Yan; Li, Yamei; Fu, Jing; Yu, Qian (1 січня 2022). Effect and mechanism of mirror therapy on lower limb rehabilitation after ischemic stroke: A fMRI study. NeuroRehabilitation (англ.). Т. 51, № 1. с. 65—77. doi:10.3233/NRE-210307. ISSN 1053-8135. Процитовано 14 серпня 2023.
  130. Puig, Josep; Blasco, Gerard; Schlaug, Gottfried; Stinear, Cathy M.; Daunis-i-Estadella, Pepus; Biarnes, Carles; Figueras, Jaume; Serena, Joaquín; Hernández-Pérez, Maria (1 квітня 2017). Diffusion tensor imaging as a prognostic biomarker for motor recovery and rehabilitation after stroke. Neuroradiology (англ.). Т. 59, № 4. с. 343—351. doi:10.1007/s00234-017-1816-0. ISSN 1432-1920. Процитовано 14 серпня 2023.
  131. Tae, Woo-Suk; Ham, Byung-Joo; Pyun, Sung-Bom; Kang, Shin-Hyuk; Kim, Byung-Jo (1 квітня 2018). Current Clinical Applications of Diffusion-Tensor Imaging in Neurological Disorders. Journal of Clinical Neurology (English) . Т. 14, № 2. с. 129—140. doi:10.3988/jcn.2018.14.2.129. ISSN 1738-6586. PMC 5897194. PMID 29504292. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  132. Choi, Eun Bi; Jang, Sung Ho (9 червня 2020). Diffusion Tensor Imaging Studies on Recovery of Injured Optic Radiation: A Minireview. Neural Plasticity (англ.). Т. 2020. с. e8881224. doi:10.1155/2020/8881224. ISSN 2090-5904. PMC 7301249. PMID 32587609. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  133. Jang, Sung-Ho; Cho, Min-Jye (2022-07). Role of Diffusion Tensor Imaging in the Diagnosis of Traumatic Axonal Injury in Individual Patients with a Concussion or Mild Traumatic Brain Injury: A Mini-Review. Diagnostics (англ.). Т. 12, № 7. с. 1580. doi:10.3390/diagnostics12071580. ISSN 2075-4418. PMC 9319429. PMID 35885486. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  134. Chang, Min Cheol; Kwak, Sang Gyu; Park, Donghwi (30 грудня 2021). Prediction of the motor prognosis with diffusion tensor imaging in hemorrhagic stroke: a meta-analysis. Journal of Integrative Neuroscience. Т. 20, № 4. с. 1011—1017. doi:10.31083/j.jin2004102. ISSN 0219-6352. Процитовано 14 серпня 2023.
  135. Berger, Alisa; Horst, Fabian; Müller, Sophia; Steinberg, Fabian; Doppelmayr, Michael (2019). Current State and Future Prospects of EEG and fNIRS in Robot-Assisted Gait Rehabilitation: A Brief Review. Frontiers in Human Neuroscience. Т. 13. doi:10.3389/fnhum.2019.00172. ISSN 1662-5161. PMC 6561323. PMID 31231200. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  136. Mihara, Masahito; Fujimoto, Hiroaki; Hattori, Noriaki; Otomune, Hironori; Kajiyama, Yuta; Konaka, Kuni; Watanabe, Yoshiyuki; Hiramatsu, Yuichi; Sunada, Yoshihide (25 травня 2021). Effect of Neurofeedback Facilitation on Poststroke Gait and Balance Recovery: A Randomized Controlled Trial. Neurology (англ.). Т. 96, № 21. с. e2587—e2598. doi:10.1212/WNL.0000000000011989. ISSN 0028-3878. PMC 8205450. PMID 33879597. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  137. Yang, Dalin; Shin, Yong-Il; Hong, Keum-Shik (2021). Systemic Review on Transcranial Electrical Stimulation Parameters and EEG/fNIRS Features for Brain Diseases. Frontiers in Neuroscience. Т. 15. doi:10.3389/fnins.2021.629323. ISSN 1662-453X. PMC 8032955. PMID 33841079. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  138. Khan, Haroon; Naseer, Noman; Yazidi, Anis; Eide, Per Kristian; Hassan, Hafiz Wajahat; Mirtaheri, Peyman (2021). Analysis of Human Gait Using Hybrid EEG-fNIRS-Based BCI System: A Review. Frontiers in Human Neuroscience. Т. 14. doi:10.3389/fnhum.2020.613254. ISSN 1662-5161. PMC 7868344. PMID 33568979. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  139. Hallett, Mark (2007-07). Transcranial Magnetic Stimulation: A Primer. Neuron. Т. 55, № 2. с. 187—199. doi:10.1016/j.neuron.2007.06.026. ISSN 0896-6273. Процитовано 14 серпня 2023.
  140. Kesikburun, Serdar (1 березня 2022). Non-invasive brain stimulation in rehabilitation. Turkish Journal of Physical Medicine and Rehabilitation. Т. 68, № 1. с. 1—8. doi:10.5606/tftrd.2022.10608. ISSN 2587-1250. PMC 9305642. PMID 35949977. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  141. Lefaucheur, Jean-Pascal; Aleman, André; Baeken, Chris; Benninger, David H.; Brunelin, Jérôme; Di Lazzaro, Vincenzo; Filipović, Saša R.; Grefkes, Christian; Hasan, Alkomiet (1 лютого 2020). Evidence-based guidelines on the therapeutic use of repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS): An update (2014–2018). Clinical Neurophysiology. Т. 131, № 2. с. 474—528. doi:10.1016/j.clinph.2019.11.002. ISSN 1388-2457. Процитовано 14 серпня 2023.
  142. Du, Juan; Yang, Fang; Hu, Jianping; Hu, Jingze; Xu, Qiang; Cong, Nathan; Zhang, Qirui; Liu, Ling; Mantini, Dante (1 січня 2019). Effects of high- and low-frequency repetitive transcranial magnetic stimulation on motor recovery in early stroke patients: Evidence from a randomized controlled trial with clinical, neurophysiological and functional imaging assessments. NeuroImage: Clinical. Т. 21. с. 101620. doi:10.1016/j.nicl.2018.101620. ISSN 2213-1582. PMC 6411653. PMID 30527907. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  143. Veldema, Jitka; Gharabaghi, Alireza (3 серпня 2022). Non-invasive brain stimulation for improving gait, balance, and lower limbs motor function in stroke. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 19, № 1. с. 84. doi:10.1186/s12984-022-01062-y. ISSN 1743-0003. PMC 9351139. PMID 35922846. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  144. Yin, Mingyu; Liu, Yuanwen; Zhang, Liying; Zheng, Haiqing; Peng, Lingrong; Ai, Yinan; Luo, Jing; Hu, Xiquan (2020). Effects of rTMS Treatment on Cognitive Impairment and Resting-State Brain Activity in Stroke Patients: A Randomized Clinical Trial. Frontiers in Neural Circuits. Т. 14. doi:10.3389/fncir.2020.563777. ISSN 1662-5110. PMC 7561423. PMID 33117131. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  145. Lindsey, André; Ellison, Rachael L.; Herrold, Amy A.; Aaronson, Alexandra L.; Kletzel, Sandra L.; Stika, Monica M.; Guernon, Ann; Bender Pape, Theresa (2023-01). rTMS/iTBS and Cognitive Rehabilitation for Deficits Associated With TBI and PTSD: A Theoretical Framework and Review. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences. Т. 35, № 1. с. 28—38. doi:10.1176/appi.neuropsych.21090227. ISSN 0895-0172. Процитовано 14 серпня 2023.
  146. Somaa, Fahad A.; de Graaf, Tom A.; Sack, Alexander T. (2022). Transcranial Magnetic Stimulation in the Treatment of Neurological Diseases. Frontiers in Neurology. Т. 13. doi:10.3389/fneur.2022.793253. ISSN 1664-2295. PMC 9163300. PMID 35669870. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  147. Dionísio, Ana; Duarte, Isabel Catarina; Patrício, Miguel; Castelo-Branco, Miguel (2018-01). The Use of Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation for Stroke Rehabilitation: A Systematic Review. Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases. Т. 27, № 1. с. 1—31. doi:10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2017.09.008. ISSN 1052-3057. Процитовано 14 серпня 2023.
  148. Chung, Chloe Lau‐Ha; Mak, Margaret Kit‐Yi; Hallett, Mark (2020-11). Transcranial Magnetic Stimulation Promotes Gait Training in Parkinson Disease. Annals of Neurology (англ.). Т. 88, № 5. с. 933—945. doi:10.1002/ana.25881. ISSN 0364-5134. PMC 8470277. PMID 32827221. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  149. Du, Junqiu; Wang, Shouyong; Cheng, Yun; Xu, Jiang; Li, Xuejing; Gan, Yimin; Zhang, Liying; Zhang, Song; Cui, Xiaorui (4 січня 2022). Effects of Neuromuscular Electrical Stimulation Combined with Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation on Upper Limb Motor Function Rehabilitation in Stroke Patients with Hemiplegia. Computational and Mathematical Methods in Medicine (англ.). Т. 2022. с. e9455428. doi:10.1155/2022/9455428. ISSN 1748-670X. PMC 8752218. PMID 35027944. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  150. Starosta, Michał; Cichoń, Natalia; Saluk-Bijak, Joanna; Miller, Elżbieta (2022-01). Benefits from Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation in Post-Stroke Rehabilitation. Journal of Clinical Medicine (англ.). Т. 11, № 8. с. 2149. doi:10.3390/jcm11082149. ISSN 2077-0383. PMC 9030945. PMID 35456245. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  151. Nitsche, M. A.; Paulus, W. (2000-09). Excitability changes induced in the human motor cortex by weak transcranial direct current stimulation. The Journal of Physiology (англ.). Т. 527, № 3. с. 633—639. doi:10.1111/j.1469-7793.2000.t01-1-00633.x. ISSN 0022-3751. PMC 2270099. PMID 10990547. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  152. а б Bolognini, Nadia; Vallar, Giuseppe; Casati, Carlotta; Latif, Lydia Abdul; El-Nazer, Rasheda; Williams, Julie; Banco, Elisabetta; Macea, Debora Duarte; Tesio, Luigi (2011-11). Neurophysiological and Behavioral Effects of tDCS Combined With Constraint-Induced Movement Therapy in Poststroke Patients. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 25, № 9. с. 819—829. doi:10.1177/1545968311411056. ISSN 1545-9683. Процитовано 14 серпня 2023.
  153. а б Lindenberg, Robert; Zhu, Lin L.; Schlaug, Gottfried (2012-06). Combined Central and Peripheral Stimulation to Facilitate Motor Recovery After Stroke: The Effect of Number of Sessions on Outcome. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 26, № 5. с. 479—483. doi:10.1177/1545968311427568. ISSN 1545-9683. PMC 3666327. PMID 22258156. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  154. Lefaucheur, Jean-Pascal; Antal, Andrea; Ayache, Samar S.; Benninger, David H.; Brunelin, Jérôme; Cogiamanian, Filippo; Cotelli, Maria; De Ridder, Dirk; Ferrucci, Roberta (1 січня 2017). Evidence-based guidelines on the therapeutic use of transcranial direct current stimulation (tDCS). Clinical Neurophysiology. Т. 128, № 1. с. 56—92. doi:10.1016/j.clinph.2016.10.087. ISSN 1388-2457. Процитовано 14 серпня 2023.
  155. Santos Ferreira, Isadora; Teixeira Costa, Beatriz; Lima Ramos, Clara; Lucena, Pedro; Thibaut, Aurore; Fregni, Felipe (17 липня 2019). Searching for the optimal tDCS target for motor rehabilitation. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 16, № 1. с. 90. doi:10.1186/s12984-019-0561-5. ISSN 1743-0003. PMC 6637619. PMID 31315679. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  156. González-Rodriguez, B.; Serradell-Ribé, N.; Viejo-Sobera, R.; Romero-Muñoz, J. P.; Marron, Elena M. (1 грудня 2022). Transcranial direct current stimulation in neglect rehabilitation after stroke: a systematic review. Journal of Neurology (англ.). Т. 269, № 12. с. 6310—6329. doi:10.1007/s00415-022-11338-x. ISSN 1432-1459. PMC 9618519. PMID 36138161. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  157. Hofer, Anna-Sophie; Schwab, Martin E. (2019-12). Enhancing rehabilitation and functional recovery after brain and spinal cord trauma with electrical neuromodulation. Current Opinion in Neurology (амер.). Т. 32, № 6. с. 828. doi:10.1097/WCO.0000000000000750. ISSN 1350-7540. PMC 6855343. PMID 31567546. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  158. Cucca, Alberto; Sharma, Kush; Agarwal, Shashank; Feigin, Andrew Seth; Biagioni, Milton Cesar (31 січня 2019). Tele-monitored tDCS rehabilitation: feasibility, challenges and future perspectives in Parkinson’s disease. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 16, № 1. с. 20. doi:10.1186/s12984-019-0481-4. ISSN 1743-0003. PMC 6357497. PMID 30704491. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  159. Duan, Qian; Liu, Wenying; Yang, Jinhui; Huang, Ben; Shen, Jie (27 травня 2023). Effect of Cathodal Transcranial Direct Current Stimulation for Lower Limb Subacute Stroke Rehabilitation. Neural Plasticity (англ.). Т. 2023. с. e1863686. doi:10.1155/2023/1863686. ISSN 2090-5904. Процитовано 15 вересня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  160. Huang, Ying-Zu; Edwards, Mark J.; Rounis, Elisabeth; Bhatia, Kailash P.; Rothwell, John C. (2005-01). Theta Burst Stimulation of the Human Motor Cortex. Neuron. Т. 45, № 2. с. 201—206. doi:10.1016/j.neuron.2004.12.033. ISSN 0896-6273. Процитовано 14 серпня 2023.
  161. Talelli, Penelope; Wallace, Amanda; Dileone, Michelle; Hoad, Damon; Cheeran, Binith; Oliver, Rupert; VandenBos, Mehdi; Hammerbeck, Ulrike; Barratt, Karen (2012-10). Theta Burst Stimulation in the Rehabilitation of the Upper Limb: A Semirandomized, Placebo-Controlled Trial in Chronic Stroke Patients. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 26, № 8. с. 976—987. doi:10.1177/1545968312437940. ISSN 1545-9683. PMC 3719964. PMID 22412171. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  162. Khan, Fayaz (3 червня 2017). Theta burst stimulation a new paradigm of non-invasive brain stimulation for post-stroke upper limb motor rehabilitation. Turkish Journal of Physical Medicine and Rehabilitation. Т. 63, № 2. с. 193—196. doi:10.5606/tftrd.2017.417. ISSN 2587-0823. PMC 6648127. PMID 31453452. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  163. Chen, Yu-Hsin; Chen, Chia-Ling; Huang, Ying-Zu; Chen, Hsieh-Ching; Chen, Chung-Yao; Wu, Ching-Yi; Lin, Keh-chung (31 травня 2021). Augmented efficacy of intermittent theta burst stimulation on the virtual reality-based cycling training for upper limb function in patients with stroke: a double-blinded, randomized controlled trial. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. Т. 18, № 1. с. 91. doi:10.1186/s12984-021-00885-5. ISSN 1743-0003. PMC 8166006. PMID 34059090. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  164. Zhang, Jack Jiaqi; Bai, Zhongfei; Fong, Kenneth N.K. (2022-07). Priming Intermittent Theta Burst Stimulation for Hemiparetic Upper Limb After Stroke: A Randomized Controlled Trial. Stroke (англ.). Т. 53, № 7. с. 2171—2181. doi:10.1161/STROKEAHA.121.037870. ISSN 0039-2499. Процитовано 14 серпня 2023.
  165. Rao, Jinzhu; Li, Fang; Zhong, Lida; Wang, Jing; Peng, Yang; Liu, Huiyu; Wang, Pu; Xu, Jianwen (2022-07). Bilateral Cerebellar Intermittent Theta Burst Stimulation Combined With Swallowing Speech Therapy for Dysphagia After Stroke: A Randomized, Double-Blind, Sham-Controlled, Clinical Trial. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 36, № 7. с. 437—448. doi:10.1177/15459683221092995. ISSN 1545-9683. Процитовано 14 серпня 2023.
  166. Chu, Minmin; Zhang, Youmei; Chen, Jianer; Chen, Weihai; Hong, Zhenmei; Zhang, Yue; Yu, Hong; Zhang, Feilan; Ye, Xiancong (21 липня 2022). Efficacy of Intermittent Theta-Burst Stimulation and Transcranial Direct Current Stimulation in Treatment of Post-Stroke Cognitive Impairment. Journal of Integrative Neuroscience. Т. 21, № 5. с. 130. doi:10.31083/j.jin2105130. ISSN 0219-6352. Процитовано 14 серпня 2023.
  167. Li, Wen; Wen, Qian; Xie, Yu‐Han; Hu, An‐Li; Wu, Qing; Wang, Yin‐Xu (2022-06). Improvement of poststroke cognitive impairment by intermittent theta bursts: A double‐blind randomized controlled trial. Brain and Behavior (англ.). Т. 12, № 6. doi:10.1002/brb3.2569. ISSN 2162-3279. PMC 9226849. PMID 35484991. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  168. Houben, Milan; Chettouf, Sabrina; Van Der Werf, Ysbrand D.; Stins, John (1 січня 2021). Theta-burst transcranial magnetic stimulation for the treatment of unilateral neglect in stroke patients: A systematic review and best evidence synthesis. Restorative Neurology and Neuroscience (англ.). Т. 39, № 6. с. 447—465. doi:10.3233/RNN-211228. ISSN 0922-6028. PMC 8764600. PMID 34864705. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  169. Tramontano, Marco; Grasso, Maria Grazia; Soldi, Silvia; Casula, Elias Paolo; Bonnì, Sonia; Mastrogiacomo, Sara; D’Acunto, Alessia; Porrazzini, Francesco; Caltagirone, Carlo (1 грудня 2020). Cerebellar Intermittent Theta-Burst Stimulation Combined with Vestibular Rehabilitation Improves Gait and Balance in Patients with Multiple Sclerosis: a Preliminary Double-Blind Randomized Controlled Trial. The Cerebellum (англ.). Т. 19, № 6. с. 897—901. doi:10.1007/s12311-020-01166-y. ISSN 1473-4230. Процитовано 14 серпня 2023.
  170. Feng, Xiaojun; Wang, Tingting; Jiang, Yan; Liu, Yi; Yang, Haifeng; Duan, Zongyu; Ji, Leilei; Wei, Juan (13 лютого 2023). Cerebral Theta-Burst Stimulation Combined with Physiotherapy in Patients with Incomplete Spinal Cord Injury: A Pilot Randomized Controlled Trial. Journal of Rehabilitation Medicine (англ.). Т. 55. с. jrm00375—jrm00375. doi:10.2340/jrm.v55.4375. ISSN 1651-2081. PMC 9941982. PMID 36779636. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  171. He, Weijia; Wang, Jia-Chi; Tsai, Po-Yi (2021-11). Theta Burst Magnetic Stimulation Improves Parkinson’s-Related Cognitive Impairment: A Randomised Controlled Study. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 35, № 11. с. 986—995. doi:10.1177/1545968321104131. ISSN 1545-9683. Процитовано 14 серпня 2023.
  172. Datta, Abhishek; Bansal, Varun; Diaz, Julian; Patel, Jinal; Reato, Davide; Bikson, Marom (2009-10). Gyri-precise head model of transcranial direct current stimulation: Improved spatial focality using a ring electrode versus conventional rectangular pad. Brain Stimulation. Т. 2, № 4. с. 201—207.e1. doi:10.1016/j.brs.2009.03.005. ISSN 1935-861X. PMC 2790295. PMID 20648973. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  173. Bao, Shi-Chun; Wong, Wan-Wa; Leung, Thomas Wai Hong; Tong, Kai-Yu (2019-02). Cortico-Muscular Coherence Modulated by High-Definition Transcranial Direct Current Stimulation in People With Chronic Stroke. IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering. Т. 27, № 2. с. 304—313. doi:10.1109/TNSRE.2018.2890001. ISSN 1558-0210. Процитовано 14 серпня 2023.
  174. Huang, Yi-Jing; Wang, Shun-Min; Chen, Chieh; Chen, Chien-An; Wu, Chun-Wei; Chen, Jia-Jin; Peng, Chih-Wei; Lin, Che-Wei; Huang, Shih-Wei (2022-09). High-Definition Transcranial Direct Current with Electrical Theta Burst on Post-Stroke Motor Rehabilitation: A Pilot Randomized Controlled Trial. Neurorehabilitation and Neural Repair (англ.). Т. 36, № 9. с. 645—654. doi:10.1177/15459683221121751. ISSN 1545-9683. Процитовано 14 серпня 2023.
  175. Zhu, Keying; Peng, Sun; Wu, Yulun; Zhao, Yuanyuan; Lu, Zhonglei (11 серпня 2023). Deep brain stimulation of the subthalamic nucleus improves sleep in Parkinson disease patients: A systematic review and meta-analysis. Medicine (амер.). Т. 102, № 32. с. e34509. doi:10.1097/MD.0000000000034509. PMC 10419437. PMID 37565888. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  176. Plow, Ela B.; Carey, James R.; Nudo, Randolph J.; Pascual-Leone, Alvaro (2009-05). Invasive Cortical Stimulation to Promote Recovery of Function After Stroke: A Critical Appraisal. Stroke (англ.). Т. 40, № 5. с. 1926—1931. doi:10.1161/STROKEAHA.108.540823. ISSN 0039-2499. PMC 3232009. PMID 19359643. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  177. Kundu, Bornali; Brock, Andrea A.; Englot, Dario J.; Butson, Christopher R.; Rolston, John D. (1 серпня 2018). Deep brain stimulation for the treatment of disorders of consciousness and cognition in traumatic brain injury patients: a review. Neurosurgical Focus (амер.). Т. 45, № 2. с. E14. doi:10.3171/2018.5.FOCUS18168. ISSN 1092-0684. PMC 6193266. PMID 30064315. Процитовано 14 серпня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  178. Wathen, Connor A.; Frizon, Leonardo A.; Maiti, Tanmoy K.; Baker, Kenneth B.; Machado, Andre G. (1 серпня 2018). Deep brain stimulation of the cerebellum for poststroke motor rehabilitation: from laboratory to clinical trial. Neurosurgical Focus (амер.). Т. 45, № 2. с. E13. doi:10.3171/2018.5.FOCUS18164. ISSN 1092-0684. Процитовано 14 серпня 2023.
  179. Sarica, Can; Nankoo, Jean-François; Fomenko, Anton; Grippe, Talyta Cortez; Yamamoto, Kazuaki; Samuel, Nardin; Milano, Vanessa; Vetkas, Artur; Darmani, Ghazaleh (2022-05). Human Studies of Transcranial Ultrasound neuromodulation: A systematic review of effectiveness and safety. Brain Stimulation. Т. 15, № 3. с. 737—746. doi:10.1016/j.brs.2022.05.002. ISSN 1935-861X. Процитовано 1 вересня 2023.
  180. Soleimani, Ghazaleh; Nitsche, Michael A.; Bergmann, Til Ole; Towhidkhah, Farzad; Violante, Ines R.; Lorenz, Romy; Kuplicki, Rayus; Tsuchiyagaito, Aki; Mulyana, Beni (14 серпня 2023). Closing the loop between brain and electrical stimulation: towards precision neuromodulation treatments. Translational Psychiatry (англ.). Т. 13, № 1. с. 1—17. doi:10.1038/s41398-023-02565-5. ISSN 2158-3188. Процитовано 18 серпня 2023.
  181. Kim, Kyungsoo; Yoo, Seung-Jun; Kim, So Yeon; Lee, Taeju; Lim, Sung-Ho; Jang, Jae-Eun; Je, Minkyu; Moon, Cheil; Choi, Ji-Woong (7 липня 2021). Subthreshold electrical stimulation as a low power electrical treatment for stroke rehabilitation. Scientific Reports (англ.). Т. 11, № 1. с. 14048. doi:10.1038/s41598-021-93354-x. ISSN 2045-2322. Процитовано 15 вересня 2023.
  182. Olson, David E (2018-01). Psychoplastogens: A Promising Class of Plasticity-Promoting Neurotherapeutics. Journal of Experimental Neuroscience (англ.). Т. 12. с. 117906951880050. doi:10.1177/1179069518800508. ISSN 1179-0695. PMC 6149016. PMID 30262987. Процитовано 8 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  183. Vargas, Maxemiliano V.; Meyer, Retsina; Avanes, Arabo A.; Rus, Mark; Olson, David E. (2021). Psychedelics and Other Psychoplastogens for Treating Mental Illness. Frontiers in Psychiatry. Т. 12. doi:10.3389/fpsyt.2021.727117. ISSN 1664-0640. PMC 8520991. PMID 34671279. Процитовано 8 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  184. de Vos, Cato M. H.; Mason, Natasha L.; Kuypers, Kim P. C. (2021). Psychedelics and Neuroplasticity: A Systematic Review Unraveling the Biological Underpinnings of Psychedelics. Frontiers in Psychiatry. Т. 12. doi:10.3389/fpsyt.2021.724606. ISSN 1664-0640. PMC 8461007. PMID 34566723. Процитовано 8 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  185. Ly, Calvin; Greb, Alexandra C.; Cameron, Lindsay P.; Wong, Jonathan M.; Barragan, Eden V.; Wilson, Paige C.; Burbach, Kyle F.; Soltanzadeh Zarandi, Sina; Sood, Alexander (2018-06). Psychedelics Promote Structural and Functional Neural Plasticity. Cell Reports. Т. 23, № 11. с. 3170—3182. doi:10.1016/j.celrep.2018.05.022. ISSN 2211-1247. PMC 6082376. PMID 29898390. Процитовано 8 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  186. de Vos, Cato M. H.; Mason, Natasha L.; Kuypers, Kim P. C. (2021). Psychedelics and Neuroplasticity: A Systematic Review Unraveling the Biological Underpinnings of Psychedelics. Frontiers in Psychiatry. Т. 12. doi:10.3389/fpsyt.2021.724606. ISSN 1664-0640. PMC 8461007. PMID 34566723. Процитовано 18 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  187. Ly, Calvin; Greb, Alexandra C.; Cameron, Lindsay P.; Wong, Jonathan M.; Barragan, Eden V.; Wilson, Paige C.; Burbach, Kyle F.; Soltanzadeh Zarandi, Sina; Sood, Alexander (2018-06). Psychedelics Promote Structural and Functional Neural Plasticity. Cell Reports. Т. 23, № 11. с. 3170—3182. doi:10.1016/j.celrep.2018.05.022. ISSN 2211-1247. PMC 6082376. PMID 29898390. Процитовано 18 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  188. Nardou, Romain; Sawyer, Edward; Song, Young Jun; Wilkinson, Makenzie; Padovan-Hernandez, Yasmin; de Deus, Júnia Lara; Wright, Noelle; Lama, Carine; Faltin, Sehr (14 червня 2023). Psychedelics reopen the social reward learning critical period. Nature (англ.). с. 1—9. doi:10.1038/s41586-023-06204-3. ISSN 1476-4687. Процитовано 18 червня 2023.
  189. Grieco, Steven F.; Castrén, Eero; Knudsen, Gitte M.; Kwan, Alex C.; Olson, David E.; Zuo, Yi; Holmes, Todd C.; Xu, Xiangmin (9 листопада 2022). Psychedelics and Neural Plasticity: Therapeutic Implications. Journal of Neuroscience (англ.). Т. 42, № 45. с. 8439—8449. doi:10.1523/JNEUROSCI.1121-22.2022. ISSN 0270-6474. PMC 9665925. PMID 36351821. Процитовано 18 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  190. а б Khan, Shariq Mansoor; Carter, Gregory T.; Aggarwal, Sunil K.; Holland, Julie (2021). Psychedelics for Brain Injury: A Mini-Review. Frontiers in Neurology. Т. 12. doi:10.3389/fneur.2021.685085. ISSN 1664-2295. PMC 8357986. PMID 34393973. Процитовано 15 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  191. Cao, Shi-Ying; Yang, Di; Huang, Zhen-Quan; Lin, Yu-Hui; Wu, Hai-Yin; Chang, Lei; Luo, Chun-Xia; Xu, Yun; Liu, Yan (30 травня 2023). Cerebral organoids transplantation repairs infarcted cortex and restores impaired function after stroke. npj Regenerative Medicine (англ.). Т. 8, № 1. doi:10.1038/s41536-023-00301-7. ISSN 2057-3995. PMC 10229586. PMID 37253754. Процитовано 10 червня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  192. Zeng, Chih-Wei; Zhang, Chun-Li (21 квітня 2023). Neuronal regeneration after injury: a new perspective on gene therapy. Frontiers in Neuroscience. Т. 17. doi:10.3389/fnins.2023.1181816. ISSN 1662-453X. PMC 10160438. PMID 37152598. Процитовано 7 жовтня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання) Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  193. Luo, Meihua; Lee, Leo Kit Cheung; Peng, Bo; Choi, Chung Hang Jonathan; Tong, Wing Yin; Voelcker, Nicolas H. (2022-09). Delivering the Promise of Gene Therapy with Nanomedicines in Treating Central Nervous System Diseases. Advanced Science (англ.). Т. 9, № 26. doi:10.1002/advs.202201740. ISSN 2198-3844. PMC 9475540. PMID 35851766. Процитовано 7 жовтня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  194. Eggers, Ruben; de Winter, Fred; Hoyng, Stefan A; Hoeben, Rob C; Malessy, Martijn J A; Tannemaat, Martijn R; Verhaagen, Joost (1 лютого 2019). Timed GDNF gene therapy using an immune-evasive gene switch promotes long distance axon regeneration. Brain (англ.). Т. 142, № 2. с. 295—311. doi:10.1093/brain/awy340. ISSN 0006-8950. Процитовано 7 жовтня 2023.
  195. Parambi, Della Grace Thomas; Alharbi, Khalid Saad; Kumar, Rajesh; Harilal, Seetha; Batiha, Gaber El-Saber; Cruz-Martins, Natália; Magdy, Omnia; Musa, Arafa; Panda, Dibya Sundar (2022-01). Gene Therapy Approach with an Emphasis on Growth Factors: Theoretical and Clinical Outcomes in Neurodegenerative Diseases. Molecular Neurobiology (англ.). Т. 59, № 1. с. 191—233. doi:10.1007/s12035-021-02555-y. ISSN 0893-7648. PMC 8518903. PMID 34655056. Процитовано 7 жовтня 2023.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  196. Chen, Yu-Chen; Ma, Ning-Xin; Pei, Zi-Fei; Wu, Zheng; Do-Monte, Fabricio H.; Keefe, Susan; Yellin, Emma; Chen, Miranda S.; Yin, Jiu-Chao (2020-01). A NeuroD1 AAV-Based Gene Therapy for Functional Brain Repair after Ischemic Injury through In Vivo Astrocyte-to-Neuron Conversion. Molecular Therapy. Т. 28, № 1. с. 217—234. doi:10.1016/j.ymthe.2019.09.003. ISSN 1525-0016. Процитовано 15 вересня 2023.
  197. Squair, Jordan W.; Milano, Marco; de Coucy, Alexandra; Gautier, Matthieu; Skinnider, Michael A.; James, Nicholas D.; Cho, Newton; Lasne, Anna; Kathe, Claudia (22 вересня 2023). Recovery of walking after paralysis by regenerating characterized neurons to their natural target region. Science (англ.). Т. 381, № 6664. с. 1338—1345. doi:10.1126/science.adi6412. ISSN 0036-8075. Процитовано 7 жовтня 2023.
  198. Lu, Yuancheng; Brommer, Benedikt; Tian, Xiao; Krishnan, Anitha; Meer, Margarita; Wang, Chen; Vera, Daniel L.; Zeng, Qiurui; Yu, Doudou (2020-12). Reprogramming to recover youthful epigenetic information and restore vision. Nature (англ.). Т. 588, № 7836. с. 124—129. doi:10.1038/s41586-020-2975-4. ISSN 1476-4687. Процитовано 7 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]