Немирівський ґебіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kreisgebietes Lipowez, Kreisgebiet Nemirow
Липовецький ґебіт, Немирівський ґебіт
Держава Німецька імперія
Райхскомісаріат Україна
Генеральна округа Житомир
Уряд
 - Ґебітскомісар Віттінг [1]
Населення (1943)
 - Усього 162,832
Джерело: territorial.de

Неми́рівський ґебі́т або окру́га Неми́рів (нім. Kreisgebiet Nemirow) — адміністративно-територіальна одиниця генеральної округи Житомир райхскомісаріату Україна з центром у Немирові, що існувала в роки Німецько-радянської війни.

Історія[ред. | ред. код]

Ґебіт утворено опівдні 20 жовтня 1941 року на території Вінницької області[2] у складі трьох довоєнних радянських районів: Вороновицького, Немирівського і Ситковецького.

1 квітня 1943 року частину Немирівського ґебіту (Вороновицький і Немирівський райони) об'єднано з частиною Іллінецького ґебіту (Липовецький і Плисківський райони), чим створено новий Липовецький ґебіт (нім. Kreisgebiet Lipowez) у складі вже чотирьох районів: Вороновицького, Липовецького, Немирівського і Плисківського. 1 червня 1943 року Липовецький ґебіт перейменовано на Немирівський.

Станом на 1 вересня 1943 ґебіт складався з таких німецьких районів: Вороновиця (нім. Rayon Woronowiza), район Липовець (нім. Rayon Lipowez), район Немирів (нім. Rayon Nemirow) і район Плисків (нім. Rayon Pliskow).[2] Їхні межі збігалися з довоєнним радянським адміністративним поділом.

Ґебіт формально існував до 4 лютого 1944 року.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гальчак С. Д. «Східні робітники» з Поділля у Третьому рейху (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 березня 2016. Процитовано 7 жовтня 2015.
  2. а б Territoriale Veränderungen in Deutschland und deutsch verwalteten Gebieten 1874 – 1945.(нім.)
  3. Verein für Computergenealogie. GOV: Kreisgebiet Lipowez, Kreisgebiet Nemirow (нім.)