Непомнящий Олександр Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Непомнящий Олександр Михайлович
Непомнящий О. М. на зустрічі Міждержавної гільдії інженерів-консультантів (МГІК, Україна) та Румунської асоціації інженерів-консультантів (ARIC), Бухарест, 2016
Народився 3 травня 1961(1961-05-03) (62 роки)
Харків, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Місце проживання Київ
Діяльність науковець, активіст
Alma mater Харківський юридичний інститут
Науковий ступінь доктор наук з державного управління
Заклад ХНУ імені В. Н. Каразіна
Посада

Президент Громадської спілки «Міждержавна гільдія інженерів-консультантів».

Професор кафедри комп'ютерних технологій будівництва та реконструкції аеропортів Національного авіаційного університету
Нагороди
орден «За заслуги» I ступеня орден «За заслуги» II ступеня орден «За заслуги» III ступеня

Олександр Михайлович Непомнящий (нар. 3 травня 1961, Харків) — громадський діяч, фахівець у галузі будівництва, житлово-комунального господарства та державного управління.

Освіта та наукова діяльність[ред. | ред. код]

У 1989 році закінчив Харківський юридичний інститут за спеціальністю «Правознавство» та отримав кваліфікацію юриста.

У 2000 році закінчив Харківський національний університет за спеціальністю «Фінанси і кредит», отримав кваліфікацію економіста.

У 2020 році закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом за спеціальністю «Менеджмент», отримав кваліфікацію магістра з будівельного менеджменту.

У 2014 році закінчив докторантуру у Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, захистив докторську дисертацію на тему: «Методологічні засади формування та реалізації державної житлової політики» та отримав науковий ступінь доктора наук з державного управління.

Наукова діяльність: Кандидат економічних наук, 2003 р. Доктор наук з державного управління, 2014 р. Професор, 2018 р.

Трудова діяльність[ред. | ред. код]

Трудову діяльність розпочав у 1979 році фрезерувальником Харківського заводу точного медичного приладобудування.

1980–1989 рр. — проходив військову службу та службу в органах внутрішніх справ, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

1989–1998 рр. — начальник юридичного відділу, президент АТ «МЖК Інтернаціоналіст».

1998–2000 рр., 2005 рік  – начальник Управління (Головного управління) житлово-комунального господарства, начальник Головного управління розвитку територій Харківської облдержадміністрації.

2000–2001 рр. — перший заступник директора Державного підприємства «Науково-дослідний інститут регіональної політики».

2001–2002 рр. — заступник Голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

2002–2003 рр. — заступник директора Департаменту Державної компанії «Укрспецекспорт».

2003–2007 рр. — начальник Управління капітального будівництва та придбання житла, заступник директора Департаменту будівництва, помічник Міністра оборони України.

2007–2015 рр. — заступник директора Департаменту, директор Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Мінрегіону[1].

2012 р. — по цей час — доцент Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова, за сумісництвом.

2016 – 2021 рр. — професор кафедри публічного адміністрування Міжрегіональної академії управління персоналом.

2021 р. — понині — професор кафедри архітектури і просторового планування Національного авіаційного університету.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Член Ради Всеукраїнської асоціації «Укрмолодьжитло», з 1995 р.

Обирався депутатом Московської районної ради м. Харків, голова комісії, 2002 р.

Заступник голови Центрального комітету Професійної спілки працівників молодіжних житлових комплексів та комітетів місцевого самоврядування України, з 2003 р.

Дійсний член Академії будівництва України, з 2014 р.

Голова відокремленого підрозділу у м. Києві громадської організації «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління», з 2015 р.

Член Ради, Президент Громадської спілки «Міждержавна гільдія інженерів консультантів», з 2015 р.

Досягнення і творчий доробок[ред. | ред. код]

Непомнящий О. М. — менеджер високого рівня та генератор ідей, схемотехнік, фундатор руху МЖК в Україні, ініціатор запровадження демократичного саморегулювання містобудівного середовища як інструменту громадського контролю та боротьби з корупцією. Розробник законодавства з питань дерегуляції та саморегулювання у будівництві. Має наукові напрацювання з теорії та практики фахового самоврядування в Україні та світі, системної взаємодії фахових громадських організацій з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Присвятив багато років будівельній справі, починаючи зі створення у 1989 році МЖК «Інтернаціоналіст» для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів і молодих сімей, де постійно входив до складу ради директорів та пройшов шлях від керівника юридичної служби до президента акціонерного товариства. «МЖК Інтернаціоналіст» вирішив не тільки житлове, але і ряд інших соціальних питань мешканців свого міні-міста. Крім багатоповерхівок і таунхаузів з інженерними мережами, насосною станцією і сучасною котельною, побудовано колективні гаражі, АТС і адміністративний корпус, в якому розміщено різні служби, житлово-експлуатаційні організації та спортивні секції. В комплексі є тенісний корт, спортивний клуб, стоматологічний кабінет, амбулаторія сімейного лікаря. Надзвичайним досягненням є будівництво Храму Святого Георгія Побідоносця.

Державний службовець третього рангу[2]. Під його безпосереднім керівництвом реалізовувались програми забезпечення житлом молодих сімей, військовослужбовців та інших категорій громадян. Започаткував державні програми забезпечення населення доступним житлом, здешевлення вартості іпотечних кредитів та оренди житла з викупом.

Має досвід міжнародної діяльності, член Бюро Комітету Європейської економічної комісії ООН з житлового будівництва і землекористування (2011-2014 рр.), експерт з проведення національного огляду житлового сектора в Україні (2010-2014 рр.).

Наукова школа управління ризиками при будівництві та експлуатації об'єктів нерухомості

На посаді президента Громадської спілки "Міждержавна гільдія інженерів-консультантів" працює над впровадженням в Україні передового міжнародного досвіду договірних відносин у будівництві, поглибленням співпраці з фаховими інжиніринговими об'єднаннями за кордоном, зокрема, з Міжнародною федерацією інженерів-консультантів (FIDIC). Пройшов навчально-практичні курси під керівництвом ліцензованих тренерів за трьома модулями FIDIC. З ініціативи і за безпосередньої участі МГІК створено всі умови для запровадження інституції інженера-консультанта в Україні.

Очолює створену ним при МАУП Наукову школу управління ризиками при будівництві та експлуатації об'єктів нерухомості (МГІК), яка об'єднує 34-х вітчизняних та іноземних науковців, у тому числі 14 докторів наук, а також іноземних вчених та експертів.

Автор понад 200 публікацій, у тому числі 26 монографій, підручників і посібників та понад 100 статей у наукових фахових виданнях. Напрацювання Олександра Непомнящого пройшли апробацію на 40 науково-практичних конференціях та інших науково-комунікативних заходах в Україні та за її межами.

Нагороди, почесні звання[ред. | ред. код]

Основні наукові праці[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. КОСЯНЧУК, Інна (9 червня 2012). Олександр НЕПОМНЯЩИЙ: «Держава прагне розв’язати житлові проблеми черговиків». Процитовано 23 вересня 2016.
  2. Про присвоєння рангів державним службовцям. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 1 вересня 2022.
  3. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №557/2003. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Процитовано 10 серпня 2021.
  4. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №501/2011. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Процитовано 10 серпня 2021.
  5. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №274/2021. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Процитовано 10 серпня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]