Нері Кастільйо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Нері Кастільо)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Нері Кастільйо
Нері Кастільйо під час матчу за «Манчестер Сіті»
Особисті дані
Повне ім'я Нері Альберто Кастільйо Конфалоньєрі
Nery Alberto Castillo Confalonieri
Народження 13 червня 1984(1984-06-13) (39 років)
  Сан-Луїс-Потосі, Мексика
Зріст 170 см
Вага 61 кг
Прізвисько El Diablo (укр. Диявол)
Громадянство  Мексика
Позиція півзахисник, нападник
Юнацькі клуби
1999—2000 Уругвай «Данубіо»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
2000—2007 Греція «Олімпіакос» 108 (30)
2007—2011 Україна «Шахтар» 12 (1)
2008—2009   Англія «Манчестер Сіті» 7 (0)
2009—2010   Україна «Дніпро» 3 (0)
2010—2011   США «Чикаго Файр» 8 (0)
2011   Греція «Аріс» 10 (2)
2011—2012 Греція «Аріс» 20 (6)
2012—2013 Мексика «Пачука» 13 (1)
2013   Мексика «Леон» 7 (0)
2013—2014 Іспанія «Райо Вальєкано» 11 (2)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
2007–2009 Мексика Мексика 21 (6)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Не́рі Альбе́рто Касті́льйо Конфалоньє́рі (ісп. Nery Alberto Castillo Confalonieri, відоміший як Нері Кастільйо) (*13 червня 1984, Сан-Луїс-Потосі, Мексика) — колишній мексиканський футболіст, півзахисник національної збірної Мексики. Нерідко грав на позиції нападника. Грав за українські «Шахтар» та «Дніпро»

Клубна кар'єра[ред. | ред. код]

Розпочав футбольну кар'єру у юнацькому віці в уругвайському клубі «Данубіо» з Монтевідео. Під час юнацького турніру в Бразилії привернув увагу скаутів європейських клубів. Перебував на оглядинах у «Манчестер Юнайтед», однак перехід до «червоних дияволів» не відбувся через відмову в отриманні дозволу на роботу, необхідного для футболістів, що виступають за англійські клуби.

«Олімпіакос»[ред. | ред. код]

Натомість, у 16-річному віці переїжджає до Греції, де приєднується до юнацької команди «Олімпіакосу», а вже за три роки отримує регулярне місце у головній команді клубу та стає одним з улюбленців місцевих вболівальників.

Згодом футбольна доля Кастільйо ускладнилася. Чуткам про його перехід до міланського «Інтеру» не довелося справдитися, водночас в «Олімпіакосі» відбулася зміна керівництва та був придбаний відомий бразильський півзахисник Рівалдо, що призвело до повернення Кастільйо на лаву запасних. Відносини мексиканця з тренерами та партнерами по команді значно погіршилися і він почав сприйматися як «проблемний» гравець.

На початку 2006 року його батько та агент проводили переговори щодо переходу гравця до мексиканського «Депортиво» з Гвадалахари, який, втім, не відбувся через відсутність зацікавленості з боку «Олімпіакосу».

До того ж гравець вдало провів сезон 2006-07 у грецькому чемпіонаті, повернувши собі місце в основному складі команди та ставши другим у команді за кількістю голів та результативних передач, що спонукало керівництво «Олімпіакосу» подовжити контракт з Кастільйо ще на чотири роки, покращивши його фінансові умови.

«Шахтар»[ред. | ред. код]

Однак вже наприкінці липня 2007 року завершується перехід Кастільйо до донецького «Шахтаря», сума трансферу склала рекордні для українських клубів 27,4 млн.$[1], з гравцем укладено контракт на п'ять років.

Кастільйо розпочав виступи за новий клуб в чемпіонаті України та у відбірних іграх Ліги чемпіонів УЄФА, свій перший гол у складі «Шахтаря» провів у ворота зальцбурзького «Ред Булла» саме на європейській арені. Втім, перебування Нері у «Шахтарі» було недовгим. Останнім, 12-м матчем у формі «гірників» для мексиканця стала домашня гра проти «Нафтовика» з Охтирки. Під час гри «Шахтар» заробив пенальті, який Кастільйо пробив, не давши підійти до м'яча штатному пенальтисту команди Крістіано Лукареллі та не зважаючи на протести останнього, а також тренера команди Мірчи Луческу. Удар був відбитий воротарем «Нафтовика» Сергієм Величком, а Кастільйо був негайно замінений. Врешті-решт, донецька команда не змогла здолати одного з аутсайдерів чемпіонату, гра скінчилася з рахунком 1:1[2]. Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу прокоментував епізод з незабитим пенальті, зазначивши:[3]

Те, що зробив Кастільйо, було абсолютно непрофесійним. Я ніколи не бачив нічого подібного у своєму житті. У відношенні до Кастільйо будуть вжиті заходи. Він показав своїми діями, що не хоче тут грати і що його нічого не цікавить.

Роковий для кар'єри Кастільйо у «Шахтарі» матч відбувся у середині листопада, а вже 15 грудня 2007 року у пресі з'явилися повідомлення про можливий перехід гравця до клубу «Манчестер Сіті» з англійської Прем'єр-ліги на правах оренди.

«Манчестер Сіті»[ред. | ред. код]

18 грудня 2007 року інформація про оренду Кастільйо «Манчестер Сіті» знайшла офіційне підтвердження. Непересічності цьому переходу додали численні повідомлення у пресі, згідно з якими ціна оренди гравця не задовільняла керівництво англійського клубу і, аби угода все ж таки відбулася, Кастільйо особисто заплатив половину цієї суми. Головний тренер «Манчестер Сіті» Свен-Йоран Ерікссон прокоментував вчинок гравця:[4]

Він відчайдушно хотів перейти до нас, перебратися до Англії, виступати у Прем'єр-лізі...
Я ніколи не бачив аби гравець особисто оплачував половину свого трансферу.

Першу гру за «Манчестер Сіті» Кастільйо провів 5 січня 2008 року у третьому раунді Кубка Англії проти «Вест Гем Юнайтед». Але вже у повторному матчі із цим же суперником 16 січня Нері відіграв лише 32 хвилини і був замінений, отримавши перелом плеча. Довгий період відновлення після важкої травми не дозволив гравцю провести повноцінний сезон у новій команді — загальна кількість зіграних у сезоні ігор склала лише 9 (з них 7 — у Прем'єр-лізі), Кастільйо так і не зміг жодного разу відзначитися у воротах противників «Манчестер Сіті». Від початку наступного сезону у «Манчестер Сіті» спостерігався надлишок гравців атакувального плану і Нері навіть не отримав шансу проявити себе на полі у грі основного складу.

Протягом другої половини 2008 року неодноразово повідомлялося про інтерес до гравця з боку низки клубів, серед яких називалися іспанський «Реал Бетіс», італійська «Рома» та мексиканський «Депортиво», однак жодний з цих варіантів продовжання кар'єри Кастільйо не був реалізований, у першу чергу через небажання «Шахтаря», якому належали права на гравця, погоджуватися на пропозиції потенційних покупців.

Повернення до «Шахтаря»[ред. | ред. код]

Нері Кастільйо повернувся до України у січні 2009 року по завершенні терміну оренди в «Манчестер Сіті». Не зважаючи на заяви мексиканця про готовність та бажання виступати у складі віце-чемпіона України, місця у тактичних побудовах Мірчи Луческу йому не знайшлося. Попри включення прізвища гравця до заявочного списку «Шахтаря» для участі у другому колі чемпіонату України 2008—2009 та весняній частини розіграшу Кубка УЄФА 2008—2009, навесні 2009 року він з'явився на полі лише одного разу, у внутрішній першості. Однак формально Кастільйо вважається володарем Кубка УЄФА 2008—2009 у складі «Шахтаря» та срібним призером чемпіонату України того ж сезону.

Протягом перших двох турів чемпіонату України 2009—2010 його навіть не було включено до заявок на гру.

«Дніпро»[ред. | ред. код]

30 червня 2009 року було оголошено про передачу гравця в оренду до дніпропетровського «Дніпра» терміном на один рік з наступним правом викупу його трансферу. Перші два матчі за нову команду розпочинав на лавці запасних, в обох випадках виходив на поле у другому таймі, змінюючи форварда Володимира Гоменюка. Усього протягом сезону 2009—10 лише тричі виходив на поле у складі дніпропетровського клубу. По завершенні терміну оренди повернувся до «Шахтаря», після чого з'явилася інформація, що донецький клуб готовий відмовитися від прав на гравця, надавши йому статус вільного агента[5]. Натомість дончани зберегли за собою права на гравця і його подальші трансфери відбувалися на умовах оренди з «Шахтаря».

«Чикаго Файр» та «Аріс»[ред. | ред. код]

Натомість 17 липня 2010 року інформацію про підписання гравця офіційно повідомив клуб американської футбольної ліги МЛС «Чикаго Файр». Гравець приєднався до цієї команди на умовах оренди з правом подальшого викупу[6]. Втім гравець не виправдав надій керівництва клубу і вже за півроку залишив американський клуб, провівши у його складі усього 8 матчів чемпіонату.

У січні 2011 року знов таки на умовах оренди відправився до грецького «Аріса», орендний договір був розрахований на півроку[7], однак вже в квітні того ж року було повідомлено, що термін оренди завершився і, оскільки грецький клуб не має намірів викупати трансфер гравця, той повертається до «Шахтаря»[8].

Виступи за збірну[ред. | ред. код]

Нері Касітльйо мав право виступати за збірні чотирьох країн: Уругваю, громадянство якого має його батько; Італії, звідки походить його мати; Греції, в якій він прожив понад 6 років; а також Мексики, країни, в якій він народився.

Перший виклик отримав до уругвайської збірної гравців віком до 17 років, однак заграний за неї не був. Пізніше зацікавленість у послугах Кастільйо висловлював тренер збірної Греції Отто Рехагель, однак Нері віддав перевагу збірній Мексики.

Дебютував у складі збірної 2 червня 2007 року у грі проти команди Ірану. Перший гол за збірну забив у рамках розіграшу Золотого кубка КОНКАКАФ 2007 року в ворота збірної Куби.

Загалом, станом на лютий 2009 року, у складі національної збірної Мексики провів 19 ігор, забив 6 м'ячів.

Нагороди та досягнення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Повідомлення Reuters (англ.)
  2. «Нафтовик» відібрав очки в «Шахтаря» — gazeta.ua, 26 листопада 2007 року.
  3. Alex Dunn. "Castillo boost for Celtic" — skysports.com (англ.)
  4. Ian Herbert. "Nery Castillo: Devil in the detail as Castillo pays for his City break" — газета The Independent, 5 січня 2008 року. (англ.)
  5. Грецькі ЗМІ: «Шахтар» відпустив Кастільйо — новини ua-football.com (рос.)
  6. Bienvenido, Nery Castillo — новини офіційного сайту «Чикаго Файр», 17 липня 2010 року. (англ.)
  7. «Шахтар» віддав Кастільо в оренду «Арісу» - офіційно, новини на www.champion.com.ua, 19 січня 2011 року.
  8. Кастільйо повертається з оренди до «Шахтаря», новини на www.champion.com.ua, 18 квітня 2011 року. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]