Безстатеве розмноження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Нестатеве розмноження)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нестатеве розмноження (інколи безстатеве) або агамогенез — форма розмноження, при якій організм відтворює себе самостійно, без участі іншої особини. Слід відрізняти безстатеве розмноження від одностатевого розмноження (партеногенезу), що є особливою формою статевого розмноження. Є багато видів розмноження, про які йтиметься далі.

Розмноження поділом[ред. | ред. код]

Поділ властивий перш за все одноклітинним організмам. Як правило, він здійснюється простим поділом клітини надвоє. У деяких найпростіших (наприклад, форамініфер) відбувається поділ на більше число клітин. У всіх випадках клітини, що утворюються, повністю ідентичні материнській клітині. Гранична простота цього способу розмноження, пов'язана з відносною простотою організації одноклітинних організмів, дозволяє розмножуватися дуже швидко. Так, у сприятливих умовах кількість бактерій може подвоюватися кожні 30—60 хвилин. Організм, що розмножується безстатевим шляхом, здатний нескінченно відтворювати себе, поки не відбудеться спонтанна зміна генетичного матеріалу — мутація. Якщо ця мутація сприятлива, вона збережеться в потомстві мутантної клітини, яке буде новим клітинним клоном.

Розмноження спорами[ред. | ред. код]

Нерідко безстатевому розмноженню бактерій передує утворення спор. Бактеріальні спори — це клітини з багаторазово пониженим метаболізмом, що знаходяться в спокої, оточені багатошаровою оболонкою, стійкі до висихання й інших несприятливих умов, що викликають загибель звичайних клітин. Спороутворення служить як для переживання таких умов, так і для розселення бактерій: потрапивши у відповідне середовище, спора проростає, перетворюючись на вегетативну (що ділиться) клітину.

Безстатеве розмноження за допомогою одноклітинних спор властиве також різним грибам і водоростям. Спори в цьому випадку утворюються шляхом мітозу (мітоспори), причому іноді (особливо у грибів) у величезних кількостях; при проростанні вони відтворюють материнський організм. Деякі гриби, наприклад, злісний шкідник рослин, фітофтора, утворюють рухомі, забезпечені джгутиками спори, звані зооспорами або блукачами. Поплававши в крапельках вологи якийсь час, такий блукач «заспокоюється», втрачає джгутики, вкривається щільною оболонкою і потім, в сприятливих умовах, проростає. Крім мітоспор, у багатьох з вказаних організмів, а також у всіх вищих рослин формуються спори й іншого роду, а саме мейоспори, що утворюються шляхом мейозу. Вони містять гаплоїдний набір.

Вегетативне розмноження[ред. | ред. код]

Інший варіант безстатевого розмноження здійснюється шляхом відділення від організму його частини, що складаються з більшого або меншого числа клітин. З них розвивається дорослий організм. Прикладом може служити брунькування у губок і кишковопорожнинних або розмноження вищих рослин пагонами, цибулинами або бульбами. Така форма безстатевого розмноження зазвичай називається вегетативним розмноженням. В його основі лежить процес регенерації.

Вегетативне розмноження відіграє важливу роль в практиці рослинництва. Так, може трапитися, що висіяна рослина (наприклад, яблуня) володіє якоюсь вдалою комбінацією ознак. У насіння даної рослини ця вдала комбінація майже напевно буде порушена, оскільки насіння утворюється в результаті статевого розмноження, а воно пов'язане з рекомбінацією генів. Тому при розведенні яблунь зазвичай використовують вегетативне розмноження — відводками, живцями або щепленнями бруньок на інші дерева.

Безстатеве розмноження, що відтворює ідентичні початковому організму особини, не сприяє появі організмів з новими варіаціями ознак, а тим самим обмежує можливість пристосування видів до нових для них умов середовища. Засобом подолання цієї обмеженості став перехід до статевого розмноження.

Та є ще один спосіб «брунькування», яким розмножуються дріжджі.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ілюстрований термінологічний словник з ботаніки (генеративні органи рослин) / автор-укладач Перерва В.В.. – Кривий Ріг: КДПУ, 2019. – 71 с. - С.5-6
  • Engelstädter, Jan (June 2017). Asexual but Not Clonal: Evolutionary Processes in Automictic Populations | Genetics. Genetics. 206 (2): 993–1009. doi:10.1534/genetics.116.196873. PMC 5499200. PMID 28381586. Процитовано 21 серпня 2018. 
  • Dawson, K.J. (October 1995). The Advantage of Asexual Reproduction: When is it Two-fold?. Journal of Theoretical Biology. 176 (3): 341–347. Bibcode:1995JThBi.176..341D. doi:10.1006/jtbi.1995.0203. 
  • Engelstädter, J. (November 2008). Constraints on the evolution of asexual reproduction. BioEssays. 30 (11–12): 1138–1150. doi:10.1002/bies.20833. PMID 18937362. S2CID 5357709. 

Посилання[ред. | ред. код]