Неєман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неєман / Нааман
נעמן
Неєман занурюються у води Йордана за призначенням пророка Єлисея аби зцілитися від прокази
Тлумачення імені «приємність», «миловидність»
Стать чоловіча
Заняття воєначальник
Походження сирієць
Згадки Невіїм, Друга книга царів
Пов'язані персонажі Єлисей

Неєман (також Нааман, івр. נעמן‎, що означає «приємність», «миловидність») — сирійський воєначальник, сучасник пророка Єлисея. Про його історію розповідається в Невіїмі, Друга книга царів, розділ «Видужання Наамана 1-19»;[1].

Неємія захворів на проказу. Його дружина мала служницю юдейку. Ця служниця одного разу проказала: «Якби мій пан побував у пророка Єлисея в Самарії, то той би вилікував його». Ці слова були передані Нееману, а він переказав їх царю Сирії. Той написав листа царю Ізраїлю, щоб він зняв з його полководця проказу, обіцяючи за це велику винагороду. Прочитав послання з таким дивним проханням, цар Ізраїлю вирішив, що це тільки привід для війни. Однак Єлисей, вислухавши це, запросив Неемана до себе. Той вирушив до Єлисея з багатими дарами. Пророк, однак, до нього не вийшов, звелівши піти слузі, якому наказав проказати: «Іди й обмийся сім разів у Йордані». Це спочатку здалося Неєману знущанням, так що він заявив: «Хіба Авана і Фарфор, річки сирійські, чи не краще від усіх Ізраїлевих вод? Хіба б я не зміг обмитися в них й очиститися»? Але його слуги підійшли до нього і сказали: «Якби б пророк повідав тобі щось тяжке, хіба б ти цього не зробив? А він тебе сказав тільки: омийся і очистишся».

Єлисей (праворуч) відмовляється від дарів Неємана. Пітер де Греббер, 1630 рік.

Неєман зробив так і зцілився. З великою вдячністю і шаною він повернувся до Єлисея і сказав: «Справді тепер я знаю, що нема правдивого Бога, крім Бога Ізраїльського. Прошу тебе, прийми від мене дари». Але Єлисей від них відмовився[2]. Тоді Неєман попросив пророка взяти собі Ізраїльської землі, щоб у Дамаску побудувати на ній жертовник для Господа, тому що він не буде більше приносити жертви іншим богам, крім Бога Ізраїлієвого, і при цьому попросив перед пророком прощення у Господа в тому, що він за своїми обов'язками супроводжував царя в капище Ріммона, мусив за необхідністю поклонитися там разом з царем, коли той схилявся до землі перед ідолом, опираючись на руку Неємана. Пророк відпустив його з миром. Тоді Ґієзій, слуга Єлисея, побачивши, що його господар відмовився від багатих дарів, наздогнав Неємана і від імені Єлисея випросив у Неємана два таланти срібла і гарне вбрання, які спробував приховати. За це він був суворо покараний пророком — проказа перейшла до нього.

Коли Ісус Христос прочитав у синагозі Назарета месіанське пророцтво, то присутні почали вимагати від Нього чудес. Ісус же почав докоряти їм у невірі і як приклад згадав історію сирійського воєначальника: «Багато було прокажених в Ізраїлі за пророка Єлисея, і жоден з них не очистився крім Неємана сиріянина»[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 4Цар   5: 1 -19
  2. Православна енциклопедія. Елисей. [1] [Архівовано 28 грудня 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Лк 4:27

Джерела[ред. | ред. код]