Ані слова російською

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ни слова по-русски)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«No Russian» (укр. «Ані слова російською») — четвертий[1] рівень гри Call of Duty: Modern Warfare 2. Скандальна місія, яка зазнала цензури в деяких локалізаціях, у Росії з ліцензійної версії місія вирізана, хоча в піратських версіях і на торент-трекерах вона присутня з перекладом.

Завдання місії : заслужити довіру терориста Макарова, здійснивши теракт в московському аеропорту імені Захаєва разом з Макаровим і його помічниками. Цей теракт призвів до початку Третьої світової війни.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається в аеропорту Захаєва в Москві. П'ятеро терористів : Макаров, Лев, Кирило, Віктор і Олексій Бородін (агент ЦРУ під прикриттям Джозеф Аллен) — піднімаються в ліфті на перший поверх, перевіряючи зброю та оснащення. Вони виходять з ліфта і о 8:41 відкривають вогонь по цивільних біля КПП. Починається паніка. Терористи, перестрілявши всю юрбу, прямують до зали очікування, де продовжують різанину. На другому поверсі вони починають перестрілюватися з поліцейськими в аеропорту.

Знищивши і їх, люди Макарова прямують до технічних приміщень аеропорту, звідки виходять прямо до головного входу, до якого вже прибули поліція і ФСБ. Починається бій, у ході якого гинуть Лев і Кирило. Ті, хто вижив (Макаров, Віктор і Бородін) йдуть до інших техприміщень, де на них чекає фургон, замаскований під машину швидкої допомоги. Макаров вбиває Бородіна (він знав правду про агента ЦРУ) — а сам із Віктором та Анатолієм їде з місця злочину.

Спогади Юрія[ред. | ред. код]

В Call of Duty: Modern Warfare 3 ми дізнаємося, що серед терористів мав бути і Юрій, однак він відмовився брати участь у теракті.

Юрія тримають Лев і Кирило; Макаров говорить, що він знає про те, що той розповів про теракт. Далі, він стріляє в Юрія. Терористи йдуть. Через кілька секунд Юрій «прокидається» і повзе до ліфта. Коли він піднімається на перший поверх, він бачить, що Макаров привів теракт у виконання. Юрій вихоплює пістолет у загиблого співробітника МВС і бачить терористів, які вже піднімаються на другий поверх. Але через поранення Юрію не вдається прицілиться і точно вистрілити в них. Знесилений, він падає. Після теракту Юрія знаходить медик і з криком «Сюда! Здесь есть выживший!», надягає на нього кисневу маску.

Міжнародна реакція[ред. | ред. код]

Росія[ред. | ред. код]

В Росії було затримано весь тираж консольної версії гри, але рівень було відкрито для проходження. У Steam-версії гри сцена видалена цілком.

13 січня 2010 року депутатом Держдуми РФ від ЛДПР Валерієм Сєлєзньовим було запропоновано внести гру до Федерального списку екстремістських матеріалів за пропаганду насилля та екстремізму[2].

22 січня 2010 року фірма «1С» (видавець гри в Росії) дала відповідь на звинувачення депутата у відкритому листі, який було опубліковано на офіційному сайті компанії[3].

Японія та Німеччина[ред. | ред. код]

У японській локалізації гри перекладачі припустилися серйозної помилки, що призвело до спотворення не лише цієї місії, а й усієї одиночної кампанії. Якщо в оригіналі сенс сказаних Макаровим перед початком місії слів був: «Пам'ятайте: ані слова російською», то у варіанті для Японії її сенс спотворено: «Убийте їх, вони — росіяни». Це створює плутанину із сюжетною лінією подій в аеропорту, і мотивації після них. Багато гравців після цього купували американську версію гри. Так само, як і в Росії, місія зазнала цензури, для гри було зроблено патч, тільки замість блокування місії він блокував стрілянину по мирних громадянах: якщо гравець стріляє в громадян, це вважається провалом місії. У Німеччині місію теж піддали цензурі, використовуючи той же патч, що і в Японії[4][5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MW2 Campaign Remastered: Missions List, Bonus And Cancelled Levels. www.gfinityesports.com (англ.). Процитовано 15 серпня 2022.
  2. Lenta.ru: Игры: No Russian / Депутат Госдумы предложил приравнять Call of Duty к экстремизму [Архівовано 5 листопада 2012 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Фирма «1С» / Новости / Пресс-релизы / Ответ фирмы «1С» на открытое письмо депутата Государственной Думы ФС РФ В. С. Селезнева [Архівовано 13 травня 2012 у Wayback Machine.](рос.)
  4. Modern Warfare 2 Japanese Localization Misses the Point(англ.)
  5. Gamers Not Happy With Japanese Modern Warfare 2 [Архівовано 23 червня 2018 у Wayback Machine.](англ.)