Нова Україна (організація)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нова Україна
Тип неприбуткова організація
благодійна організація
Країна  США
Штаб-квартира Пало-Альто
співкерівник Білогорський Нік Олександрович, Остап Коркуна
Вебсайт: novaukraine.org

Нова Україна (англ. Nova Ukraine) — американська некомерційна організація, що ставить за мету підвищення обізнаності про Україну за кордоном, зміцнення громадянського суспільства в Україні та надання гуманітарної допомоги Україні[1][2][3].

Зареєстрована в Каліфорнії як некомерційна організація, надає допомогу незахищеним верствам населення, зокрема біженцям, дітям та пораненим захисникам на лікуванні. Є переважно волонтерською організацією, яка не оплачує роботу директорів. З лютого 2022 року збільшила обсяги допомоги у відповідь на російське вторгнення в Україну[4][5][6][7].

Історія[ред. | ред. код]

Організацію створено в березні 2014 року як продовження руху «Майдан Сан-Франциско»[8], вона зареєстрована як громадська благодійна організація, що не провадить суттєвої політичної діяльності[9]. Засновники й керівники: Нік Білогорський та Остап Коркуна[10][11][12][13][14].

Nova Ukraine організовує культурні заходи, зустрічі, концерти, обговорення України, її культури та розвитку та збори коштів, щоб привернути увагу громадськості до України[15]. 2014 року організація зібрала для України майже $100 тис. гуманітарної допомоги[16]. Станом на серпень 2023 року, організація передала до України допомоги на $80 млн[4][17][18][19].

Структура[ред. | ред. код]

Головне відділення розташовано в Пало-Альто в Каліфорнії, в центрі Кремнієвої долини. Nova Ukraine спочатку мала на меті використати технічну та фінансову базу регіону для підтримки України[20]. Потім вплив організації поширився на сусідні мегаполіси та штати, включаючи Південну Каліфорнію, штати Вашингтон, Невада та Юта[21]. Діяльність також поширилася на штат Нью-Йорк, Вашингтон, та Європу. У Києві було відкрито дочірній офіс із звітними групами і складом, також були відкриті склади у інших українських містах[22]. 2022 року організація надала гуманітарну допомогу Україні на $55,5 млн: медичну допомогу, продукти тощо[23].

Волонтери об'єднані у командах: фінанси, медицина, логістика, наземні операції, підтримка біженців, освіта та культура, збір коштів і написання грантів, донорські операції, кадри, веб-сайт, соціальні мережі, маркетинг і реклама, захист тварин, а також команди спеціальних проектів[4].

Діяльність[ред. | ред. код]

Організація провадить культурні заходи та вуличні акції в районі Сан-Франциско (затока)[8][24][25]. У 2022 році Nova Ukraine приєдналася до Американської коаліції за Україну для участі в адвокаційних ініціативах України[26].

2014[ред. | ред. код]

З липня 2014 року Nova Ukraine підтримує «Станцію Харків», добровільну ініціативу, яка надає допомогу внутрішньо переміщеним особам та сотням постраждалих сімей від збройної агресії Росії на Донбасі[12].

У серпні 2014 року Nova Ukraine співорганізувала виступ Скрябіна в Сан-Франциско. Гурт пожертвував частину доходу на проєкти Nova Ukraine[27].

У вересні 2014 року за участі Руслани аукціон зібрав понад двісті людей, зібрані гроші були передані БФ «Схід сонця» Руслани та спрямували на допомогу внутрішньо переміщеним людям в Україні[28].

У лютому 2014 року Океан Ельзи виступив з ювілейним концертом під назвою «ОЕ — 20 років разом» в рамках ініціативи Nova Ukraine та «Врятуй життя разом», всі прибутки від продажу квитків спрямовано на купівлю ліків та обладнання карет швидкої допомоги на Сході України на $23 тис[29][30][31][32].

У 2014 році Nova Ukraine посіла другу сходинку в рейтингу найпопулярніших українських некомерційних організацій за версією «Українського журналу» Чикаго[33][34].

2015[ред. | ред. код]

У листопаді 2015 року Nova Ukraine спонсорувала та організувала презентацію в Берклі Святослава Вакарчука «Як Україна може стати процвітаючою країною в Європі?»[35].

Nova Ukraine започаткувала програму Heart2heart (не має відношення до Heart to Heart International (en)), де волонтери в районі затоки Сан-Франциско збирають пожертви, сортують їх для транспортування в Україну морем. В Україні пожертви доставляються волонтерам[36].

2018 та 2019[ред. | ред. код]

2018 року програма Heart2Heart доставила до України 80 тис. фунтів допомоги на суму $41,5 тис. 2019 року — 55 000 фунтів на $54,5 тис[36].

2020[ред. | ред. код]

У березні 2020 року Nova Ukraine організувала фандрейзер та подвоїла зібрані $6 тис. для закупівлі товарів для лікарів. у квітні сума сягнула $75 тис.[37]. Станом на травень 2020 року спільно з БФ Пацієнти України закупили 4255 респіраторів FPP2 для 14 лікарень та кілька тисяч біокостюмів для захисту. У серпні 2020 року Nova Ukraine придбала 17 кисневих концентраторів для України[38].

2022[ред. | ред. код]

У лютому 2022 року Nova Ukraine почала надавати допомогу українцям, які постраждали від російського вторгнення в Україну[39]. Протягом 2022 року Nova Ukraine доставила понад 1 мільйон страв та 100 000 партій продуктів, залучила понад 3500 волонтерів в Україні та допомогла понад 1,25 мільйонам внутрішньо переміщених осіб та українських біженців по всьому світу[4].

У березні 2022 року Nova Ukraine об'єднала зусилля з Українською студентською асоціацією у Стенфорді, Українською асоціацією штату Вашингтон та Українською американською культурною асоціацією Орегону та Південно-Західного Вашингтона, які зібрали та запакували медичних товарів та обладнання на $3,5 млн, наданих місцевими лікарнями. Вантаж включав перев'язувальні матеріали, стерильні хірургічні набори, голки та шприци, трубки та набори для крапельниць, педіатричні ліки, медичне обладнання, рятувальні аптечки тощо. Nova Ukraine зафрахтувала літак Airbus A330 з Міжнародного аеропорту Сіетл–Такома, штат Вашингтон який доставив 32 тонни вантажу до Любліна в Польщі[40]. Почесне консульство України в Сіетлі, офіс губернатора Джея Інслі та порт Сіетла також допомогли в організації цієї роботи[41][42]. Далі цей вантаж на вантажівках везли в Україну і передавали до МОЗ України[43].

У березні 2022 року завдяки співпраці Світового конґресу українців, Львівського волонтерського медичного батальйону, Unite with Ukraine та Nova Ukraine закуплено 9 000 турнікетів для ЗСУ[44] Nova Ukraine співпрацює з ЮНІСЕФ США для спільного збору коштів.[45][42][40].

Nova Ukraine швидко зібрала команду підтримки біженців, яка розробила комплексні ресурси для українських біженців і допомогла багатьом родинам біженців у США, Мексиці та Європі[46][47]. Навесні 2022 року, перш ніж українським біженцям дозволили полетіти до США по програмі U4U, низка сімей вилетіла до Мексики. Десятки тисяч українських біженців увійшли до США до 25 квітня через спеціальний прикордонний пункт у Сан-Ісідро[48] після того, як вони перебували в «The Hub» — тимчасовому притулку в Тіхуані, розташованому в шкільному спортзалі, де працювали волонтери[49]. Іншим біженцям довелося подати заяву на гуманітарне умовно-дострокове звільнення в Мехіко та залишитися там, поки їхні заявки розглядатимуться. Волонтери Nova Ukraine допомагали кількома способами: забезпечували табори біженців у Тіхуані та Мехіко, зустрічали біженців на прикордонному переході з боку Сан-Дієго та забезпечували їх одягом та тимчасовим житлом, допомагали біженцям подати документи на гуманітарний пароль, організовували вебінари з юридичними консультаціями та навіть оплачували квитки до Сполучених Штатів у виняткових випадках[7][6][50][51].

Задля підвищення ефективності надання допомоги Nova Ukraine почала використовувати платформу управління грантами на базі Salesforce для громадських організацій, яка впроваджується за допомогою Noltic, українського партнера Salesforce. [52]

2023[ред. | ред. код]

Опубліковані у 2023 році звіти про діяльність Nova Ukraine включають такі проєкти[53] [54]

- Nova Ukraine модернізувала понад 50 українських неонатальних лікарень, які працювали на застарілому радянському обладнанні. Разом з партнерами такими як Zdorovi, Nova Ukraine закупила, придбала та поставила сучасне обладнання, зокрема портативні інкубатори для новонароджених та електрогенератори. Павлоградська лікарня, одна з прифронтових лікарень, отримала нові дитячі ліжечка, гінекологічні крісла та інші предмети першої необхідності [55]. Цей проект був реалізований завдяки пожертві Pioneer Natural Resources.[en]

- Після підриву Каховської ГЕС на півдні України 6 червня 2023 року команда та партнери Nova Ukraine дібралися до зони лиха протягом доби[56]. Nova Ukraine зібрала 50 тис. доларів у перший день і 126 тис. доларів за місяць через збір коштів у Facebook. Значну підтримку також надали такі інституційні партнери, як Global Giving[en]. Nova Ukraine передала понад 35 тонн продуктів харчування та питної води в рамках гуманітарної допомоги понад 12 000 постраждалим від повені[57].

У червні 2023 року Nova Ukraine допомогла організувати виступ Джамали в Сан-Франциско в рамках її туру «Like a Bird». [58]

Прозорість[ред. | ред. код]

Організаційна прозорість[ред. | ред. код]

Charity Navigator оцінив лідерство та гнучкість Nova Ukraine на 100 %[59][60][61], а у 2024 році Nova Ukraine отримала тризіркове підтвердження діяльності від цієї організації [62]. У березні 2022 року National Philanthropic Trust (en) висвітлила діяльність Nova Ukraine[1].

Фіскальна прозорість[ред. | ред. код]

Nova Ukraine регулярно публікує фінансові звіти та звіти про результати роботи[63]. За даними організації, коефіцієнт операційних витрат (накладні витрати) був лише кілька відсотків, менш ніж у багатьох неприбуткових організацій США[63].

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • 2014 — № 2 за популярністю українська неприбуткова організація в США за версією журналу Ukrainian Chicago[64][65].
  • 2020 — Нік Білогорський № 31 із «40 глобальних українців» за версією Forbes UA[66].
  • 2022 — Нік Білогорський нагороджений президентом Зеленським орденом «За заслуги» ІІІ ступеня як співзасновник і співголова Nova Ukraine[67].
  • 2022 — № 5 місце лідерів зі збору коштів на підтримку українців за версією Forbes Україна[2].
  • 2023 — Nova Ukraine і Razom спільно встановили світовий рекорд за найбільшу кількість зібраних та доставлених генераторів електроенергії (1263) за найкоротший час (30 днів)[68].
  • 24 лютого 2023 — представники Nova Ukraine взяла участь у церемоніях підняття прапора в мерії Сан-Хосе разом із мером Меттом Маханом[69].
  • 24 серпня 2023 — директори Nova Ukraine взяли участь у церемонії підняття прапорa у мерії Сан-Франциско та у святковій церемонії в мерії Сан-Хосе[70].
  • 29 серпня 2023 — директори Nova Ukraine взяли участь у засіданні міськради Санта Клари де мер Ліза Гілмор зачитала декларацію на честь Дня Незалежності України[70].
  • 2023 — Остап Коркуна нагороджений президентом Зеленським орденом «За заслуги» ІІІ ступеня як співзасновник і співголова Nova Ukraine[71].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Nova Ukraine: Supporting Ukraine in Crisis and Beyond. National Philantropic Trust. 30 березня 2022.
  2. а б Боги фандрейзингу. Хто залучив найбільше грошей для українців та армії під час війни. Ренкінг від Forbes — Forbes.ua [Gods of Fundraising. Who raised the most money for Ukrainians and the army during the war. Ranking from Forbes]. Forbes.ua (укр.). 7 квітня 2022. Процитовано 4 травня 2022.
  3. Director of Nova Ukraine Igor Markov discusses aid and resources for refugees (video). youtube.com. Bloomberg TV. 22 березня 2022.
  4. а б в г Nova Ukraine Home Page. Nova Ukraine (амер.). Процитовано 13 вересня 2023.
  5. Nova Ukraine: About Us. Nova Ukraine. Процитовано 3 вересня 2023.
  6. а б Kurime, Michael (12 січня 2023). Someone San Diego Should Know: Viktoriya Miclean. The San Diego Union Tribune.
  7. а б Native Ukrainian leads shoe drive for Ukraine aid. Del Mar Times. 6 травня 2022.
  8. а б "Мы хотим, чтобы Силиконовая долина помогла привести Украину к процветанию" - Slavic Sacramento | Russian News in California. web.archive.org. 31 січня 2015. Архів оригіналу за 31 січня 2015. Процитовано 11 травня 2020.
  9. Остап Коркуна: Для українців в Каліфорнії важливо було згрупуватись, а людям в Україні відчути підтримку за тисячі кілометрів від них • Global Ukraine News. web.archive.org. 22 січня 2016. Архів оригіналу за 22 січня 2016. Процитовано 11 травня 2020.
  10. nerd vs nerd 2/2. Остап Коркуна, Software Engineer People.ai.
  11. Наши люди - о работе в топовых компаниях Кремниевой долины. ForumDaily. 8 грудня 2015. Процитовано 11 травня 2020.
  12. а б Волонтеры Nova Ukraine: Мы хотим, чтобы интеллектуалы Силиконовой долины помогли привести Украину к процветанию. Политика (рос.). Процитовано 11 травня 2020.
  13. Bay Area Ukrainians Concerned With Russian Military’s Move. NBC Bay Area (амер.). Процитовано 11 травня 2020.
  14. Bay Area Ukrainians, Russians speak out about turmoil. The Mercury News (амер.). 5 березня 2014. Процитовано 11 травня 2020.
  15. Ukrainian Summer Picnic @ Nova Ukraine - 07/11/2015 03:30 PM - Places to Go in Fremont, California. web.archive.org. 6 березня 2016. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 11 травня 2020.
  16. «Пора переходить от аутсорсинга к стартапам». day.kyiv.ua.
  17. Ukrainians in Utah form group to aid those in turmoil. The Salt Lake Tribune (амер.). Процитовано 11 травня 2020.
  18. Utah Ukrainians hope new documentary brings awareness to crisis. www.ksl.com (англ.). Процитовано 11 травня 2020.
  19. Ник Белогорский: Запрещать Russia Today - это не американский подход. Украина должна создавать свою альтернативу. glavcom.ua (укр.). Процитовано 11 травня 2020.
  20. Лаврисюк, Юлия (2015). Волонтеры "Nova Ukraine": Мы хотим, чтобы интеллектуалы Силиконовой долины помогли привести Украину к процветанию. Обозреватель. Процитовано 14 вересня 2023.
  21. Iyamba, Nkoyo (2015). Utah Ukrainians hope new documentary brings awareness to crisis. ksl.com. Процитовано 14 вересня 2023.
  22. Team in Ukraine. Nova Ukraine. Процитовано 14 вересня 2023.
  23. Nova Ukraine Delivers More Than $50 Million of Aid to Ukraine in 2022. Nova Ukraine. 2022. Процитовано 14 вересня 2023.
  24. "Путин, руки прочь от Украины". В США устроили антироссийскую акцию с требованием освободить моряков. ТСН.ua (рос.). 2 грудня 2018. Процитовано 4 жовтня 2023.
  25. Америки, Голос (23 січня 2017). «Нова Юкрейн»: волонтери з Каліфорнії намагаються змінити Україну на краще. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 4 жовтня 2023.
  26. Home page. American Coalition for Ukraine. Процитовано 13 вересня 2023.
  27. Кузьма Скрябин отправляется в благотворительный тур по США. ipress.ua (англ.). Процитовано 11 травня 2020.
  28. Ukrainian Tech Gem conference kicks off in San Francisco - Sep. 18, 2014. KyivPost. 18 вересня 2014. Процитовано 11 травня 2020.
  29. Okean Elzy - News. web.archive.org. 2 березня 2015. Архів оригіналу за 2 березня 2015. Процитовано 11 травня 2020.
  30. Океан Ельзи та діаспора в США купили обладнання для лікарень в Україні ⋆ VIDIA.ua. VIDIA.ua (укр.). 15 липня 2015. Процитовано 11 травня 2020.
  31. "Океан Ельзи" відіграє в Сан-Франциско благодійний концерт - новини Еспресо TV | Україна. espreso.tv. Процитовано 11 травня 2020.
  32. Соломия Витвицкая передала больницам медицинское оборудование от "Океана Эльзы". ТСН.ua (рос.). 16 липня 2015. Процитовано 11 травня 2020.
  33. Топ-10 українських організацій у США. Ukrainian Magazine® (амер.). 8 січня 2015. Процитовано 11 травня 2020.
  34. У США визначили найпопулярніші українські організації — Новини Укрінформ. web.archive.org. 2 лютого 2016. Архів оригіналу за 2 лютого 2016. Процитовано 11 травня 2020.
  35. How Can Ukraine Become a Prosperous Country in Europe? | Institute of European Studies. ies.berkeley.edu. Архів оригіналу за 23 червня 2018. Процитовано 11 травня 2020.
  36. а б Heart2Heart. Nova Ukraine. Процитовано 14 вересня 2023.
  37. Голос Америки Українською (9 квітня 2020), Волонтери у США збирають кошти на засоби індивідуального захисту для українських лікарів (укр.), процитовано 20 вересня 2023
  38. Nova Ukraine Report 2020 (PDF).
  39. Delivering Emergency Aid to the Ukrainian refugees. Nova Ukraine (амер.). 14 березня 2022. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 18 березня 2022.
  40. а б Seroka, Sigmund (29 березня 2022). Non-profit group Nova Ukraine is sending a plane full of medical supplies from Seattle to Ukraine. NBC Right Now.
  41. $3.5M Donated Emergency Supplies Headed to Ukraine. Port of Seattle (амер.). Процитовано 16 червня 2023.
  42. а б Jeffries, Dylan (1 квітня 2022). Plane of medical supplies makes way from WA to Ukraine. Seattle Times.
  43. 32 tons of medical supplies flown to Ukraine. Nova Ukraine. 8 квітня 2022.
  44. UWC partners with Nova Ukraine and Lviv Volunteer Medical Battalion to deliver 9,000 tourniquets - Unite With Ukraine. unitewithukraine.com. Процитовано 7 жовтня 2023.
  45. NOVA Ukraine - UNICEF USA. UNICEF USA. Процитовано 7 вересня 2023.
  46. Refugee Portal. Nova Ukraine. Процитовано 14 вересня 2023.
  47. Helping Ukrainian Refugees in the US and Beyond. Nova Ukraine. 24 квітня 2022.
  48. Clock ticking down on Ukrainians seeking refuge at US-Mexico border. ABC7 News. 25 квітня 2022.
  49. Jorge Duenes; Daina Beth Solomon; Kristina Cooke (1 квітня 2022). Camp of Ukrainians at the U.S.-Mexico border swells, as more refugees arrive. Reuters.
  50. Closing the Hub at Mexico City. Nova Ukraine. 30 травня 2022.
  51. Ukrainian refugees arrive in the US. Nova Ukraine. 1 червня 2022.
  52. Nova Ukraine launches a digital grants management platform in 3 weeks. Salesforce (англ.). Процитовано 19 грудня 2023.
  53. Nova Ukraine’s Impact Report, March 2023. Nova Ukraine (амер.). 3 травня 2023. Процитовано 18 жовтня 2023.
  54. Nova Ukraine’s Impact Report, July 2023. Nova Ukraine (амер.). 15 серпня 2023. Процитовано 18 жовтня 2023.
  55. Neonatal Support From Nova Ukraine. Nova Ukraine (амер.). 26 травня 2023. Процитовано 18 жовтня 2023.
  56. Cull, Ian (8 червня 2023). Bay Area's Ukrainian community reacts to Kakhovka dam breach, flooding. NBC Bay Area (амер.). Процитовано 18 жовтня 2023.
  57. Kakhovka Dam’s Destruction Unleashed New Level of Devastation. Nova Ukraine (амер.). 15 липня 2023. Процитовано 18 жовтня 2023.
  58. JAMALA – Like a Bird Tour (North America 2023) – San Francisco. Nova Ukraine (амер.). 19 січня 2023. Процитовано 30 жовтня 2023.
  59. Scally, Kevin (September 2022). Ukraine Relief Efforts : Nova Ukraine. YouTube. Charity Navigator.
  60. Scally, Kevin (April 2023). Ukraine One Year Later : Nova Ukraine. YouTube. Charity Navigator.
  61. Nova Ukraine | Charity Navigator Profile. www.charitynavigator.org. Процитовано 14 вересня 2023.
  62. Charity Navigator - Rating for Nova Ukraine. www.charitynavigator.org. Процитовано 24 лютого 2024.
  63. а б Nova Ukraine Reports. Nova Ukraine. Процитовано 16 вересня 2023.
  64. У США визначили найпопулярніші українські організації (укр.). Укрінформ. 2015. Процитовано 14 вересня 2023.
  65. Паплаускайте, Марічка (2015). Топ-10 українських організацій США (укр.). Ukrainian Chicago Magazine. Процитовано 14 вересня 2023.
  66. "40 глобальних українців". Forbes UA. 1 вересня 2020.
  67. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №595/2022 Про відзначення державними нагородами України. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Офіційне інтернет-представництво (укр.). 23 серпня 2022. Процитовано 7 червня 2023.
  68. World record for the largest number of assembled electricity generators in the shortest time. Book of World Records. 23 лютого 2023.
  69. In Solidarity with Ukraine: Flag Raising at San Jose City Hall. City of San Jose Calendar. 24 лютого 2023.
  70. а б Ukraine Independence Day 2023 Celebration: Important Events. Nova Ukraine. 29 серпня 2023.
  71. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №556/2023 Про відзначення державними нагородами України. ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ, Офіційне інтернет-представництво (укр.). 4 вересня 2023. Процитовано 21 вересня 2023.