Новенька (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Новенька
рос. Новенькая
Жанр спортивна драма
Режисер Павло Любимов
Сценарист Павло Любимов
Станіслав Токарєв
У головних
ролях
Ірина Єлісєєва
Інна Макарова
Валентин Гафт
Оператор Сергій Філіппов
Композитор Ян Френкель
Художник Н. Кірюхіна
Олександр Вагічев
Кінокомпанія Кіностудія ім. М. Горького
Тривалість 90 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1968
IMDb ID 0127706

«Новенька» — радянський чорно-білий художній фільм 1968 року, режисера Павла Любимова про радянських гімнастів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Валя Чернова працює в тресті озеленення Москви і займається гімнастикою в ДЮСШ тресту під керівництвом тренера Анни Антонівни Васильцової, яка бачить в ній головне досягнення в своїй тренерській роботі. У спортивний зал ходить скульптор-самоучка Володя, який фотографує гімнасток для своєї майбутньої скульптури. Між Валею і Володею виникає взаємне почуття, але після того, як його роботи не прийняли на виставку, він вирішує перестати зустрічатися з Валею, тому що йому потрібно наполегливо працювати над скульптурами, щоб домогтися успіху, а одружуватися на Валі і не забезпечувати при цьому сім'ю він вважає для себе неприпустимим. Однак Валя вважає його поведінку дурною і готова ділити з ним життєві труднощі.

Тренер Валі Анна Антонівна оголошує їй, що як тренер вона вже передала їй все, що могла, і дзвонить своєму старому знайомому тренеру збірної країни Костянтину і просить прийти на виступи в школі подивитися на її ученицю. У самого Костянтина справи йдуть не блискуче, тому що кращій гімнастці збірної і багаторазовій чемпіонці Ользі Каменєвій вже 32 роки, і вона повинна ось-ось піти з великого спорту, а його єдина перспективна учениця дуже амбітна і «може продати в будь-яку хвилину». Анна просить його взяти Валю до себе в збірну і він погоджується «прийняти» від неї «несподіваний подарунок», кажучи Анні, що з такою ученицею вона сама б могла пожинати плоди своєї роботи на змаганнях.

У команді союзної збірної з гімнастики новеньку зустрічають зневажливо і з глузуванням — «чому вона могла навчитися в тресті озеленення», «а нова то коліна гне», «юне обдарування, нічого не скажеш» і так далі. Ольга Каменєва радить їй не звертати уваги на «злі бабські язики» і бере її під свою опіку, запрошує до себе додому, де Валя стає очевидицею її напружених стосунків з примхливим чоловіком, відомим актором. Незабаром тренер замість Ольги на майбутні змагання включає в команду Валю. Дізнавшись, що її включили в команду замість Ольги Каменєвої, яка завжди була для неї кумиром, Валя відмовляється від виступу, але Костянтин Федорович знаходить правильні слова, щоб переконати її в закономірності такого рішення. Ольга із залу спостерігає їхню розмову в кабінеті, розуміючи, про що йде мова. Наступного дня вона приходить на змагання вже як глядач. У залі знаходиться і тренер Валі Анна Антонівна, її колишня подруга, з якою вони колись починали разом свою спортивну кар'єру в маленькому місті.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]