Новий загальний каталог

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Новий загальний каталог
Зображення
Спіральна галактика NGC 3982 демонструє численні спіральні рукави, заповнені яскравими зірками, синіми зоряними скупченнями та темними пиловими смугами. Її розмір становить близько 30 000 світлових років, вона знаходиться на відстані близько 68 мільйонів світлових років від Землі, і її можна побачити в невеликий телескоп у сузір’ї Великої Ведмедиці.
Коротка назва NGC, NGC і এনজিসি
Автор Джон Людвіг Еміль Дреєр[1]
Обсяг фондів 7840 астрономічний об'єкт
Підтримується Вікіпроєктом Вікіпедія:Проєкт:Астрономія
Офіційний сайт
CMNS: Новий загальний каталог у Вікісховищі

Нови́й зага́льний катало́г (англ. New General Catalogue або NGC) — найвідоміший в аматорській астрономії каталог незоряних об'єктів далекого космосу.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Каталог є одним з найбільших неспеціалізованих каталогів, оскільки містить у собі всі типи протяжних об'єктів далекого космосу (він не спеціалізується, наприклад, тільки на галактиках).

Каталог був складений у 1880-х роках Джоном Людвігом Емілем Дреєром, який узагальнив відомості про незоряні об'єкти спостерігачів XIX сторіччя. Одним з основних джерел був «Загальний каталог туманностей та скупчень» Джона Гершеля, виданий 1864 року. Дрейєр навіть використав назву, додавши лише слово «Новий». Спочатку (1888 рік) каталог містив 7840 об'єктів, послідовно занумерованих за зростанням їх прямого сходження (для епохи 1860 року), а потім був послідовно розширений двома індексними каталогами (IC-I та IC-II), що додали 5386 об'єктів. Із повним правом ці три каталоги вважають цілісною працею. Загальна кількість об'єктів у них становить 13 226.

Об'єкти небосхилу Південної півкулі каталогізовано меншою мірою, більшість із них спостерігав Джон Гершель. Новий Загальний Каталог містив значну кількість помилок, які здебільшого були усунуті в переглянутому NGC.

Каталог характеризується розумним співвідношенням між обсягом та глибиною охоплення об'єктів. Це призвело до його масового розповсюдження. Навіть через сто років після виходу останнього доповнення цей каталог залишався одним з лідерів за цитованістю.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]