Новокаховський електромашинобудівний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТОВ "НВП "НКЕМЗ"
Новокаховський електромашинобудівний завод (НКЕМЗ)
Тип підприємство
Спеціалізація розробка, виробництво та реалізація електричних машин
Засновано 1955
Штаб-квартира вул. Першотравнева, буд. 35
Попередні назви "Новокаховський електромашинобудівний завод" (рос.скорочено: НКЭМЗ) --> "Новокаховський електромашинобудівний завод ім. 50-річчя Великої Жовтневої революції виробничого об'єднання "Південелектромаш" --> ВАТ "Південелектромаш" --> ТОВ "Новокаховський електромашинобудівний завод" -->ТОВ "Новокаховський електромеханічний завод"
Продукція електродвигуни, генератори
nkmehz.com.ua

Новокаховський електромашинобудівний завод промислове підприємство в місті Нова Каховка Херсонської області України. З 24 лютого 2022 року завод перебуває під російською окупацією.

Точна юридична назва станом на літо 2019 року товариство з обмеженною відповідальністю "НВП «НКЕМЗ», скорочено ТОВ "НВП «НКЕМЗ» ( рос.: ООО "НВП «НКЕМЗ»)[1][2]

Історія[ред. | ред. код]

Будівництво заводу почалося в 1955 році відповідно до п'ятого п'ятирічного плану розвитку народного господарства СРСР, в 1957 році завод був введений в експлуатацію і почав випуск продукції. 

У 1965 році завод почав виробляти декілька типів електродвигунів, що мали електричні параметри на рівні кращих світових зразків. 

За перші десять років діяльності (1957—1967 рр.) завод виготовив 1,2 млн електродвигунів і 2 тис. великих електромашин.

За виробничі досягнення, в 1967 році заводу було присвоєно найменування: «імені 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції»

На початку 1970-х років в Новій Каховці була відкрита водноспортивна станція, яка перебувала на балансі підприємства

20 квітня 1971 року наладчик ремонтно-механічного цеху заводу Т. Н. Пісня став Героєм Соціалістичної Праці

Станом на початок 1982 року завод спеціалізувався на виробництві промислових електродвигунів потужністю від 1 до 3,5 МВт для підприємств різних галузей економіки, які використовувалися на всій території СРСР і експортувалися в кілька десятків країн світу. Основною продукцією в цей час були двигуни типу 4А285 і 4А250 для кормоприготувальних техніки на тваринницьких фермах. Крім того, завод випускав споживчі товари

Станом на початок 1983 року, що випускаються заводом електродвигуни мали великий попит і експортувалися в 39 країн світу, в т. Ч. В Англію, Францію і Японію.

На початок 1989 року перелік у які були відвантажені електричні машини заводу з маркою «НКЭМЗ» налічував понад 60 країн світу.

За радянських часів «Новокаховський електромашинобудівний завод імені 50-річчя Великої Жовтневої соціалістичної революції» входив в число провідних підприємств міста та країни. На балансі заводу перебували об'єкти соціальної інфраструктури.

Підготовку кадрів для заводу здійснював відкритий в 1958 році Новокаховський електромеханічний технікум[3] та професійні технічні училища міста.

Постанова Ради Міністрів СРСР про будівництво НКЕМЗ (НКЭМЗ).

Після проголошення незалежності України завод перейшов у відання міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України. У травні 1995 року Кабінет міністрів України включив Новокаховський електромашинобудівний завод до переліку підприємств, що підлягають приватизації протягом 1995 року, після чого державне підприємство було перетворено у відкрите акціонерне товариство «Південний електромашинобудівний завод» (ВАТ «Південелектромаш»).[4] Держава в ньому володіла 75 % акцій.

Підприємство мало значні проблеми у ведені своєї діяльності. Накопичувалися борги із заробітної плати перед працівниками. Їх з затримками виплачували як грошима, так і продовольчими товарами та ширвжитоком. Які завод отримував в якості розрахунку по бартерним схемам.

У 2000-му році З його складу був виведений Цех великих електричних машин, і на його базі створено підприємство ТОВ «ЗКЕМ»[5], яке займалось, і за станом на середину 2019 року займається виробництвом великих електричних машин, і є одним з найбільших підприємств електротехнічної галузі України. Основним його видом діяльності є розробка і виготовлення синхронних і асинхронних електродвигунів, генераторів змінного струму, електродвигунів постійного струму, а також їх ремонт та сервісне обслуговування.

До судів подавались позови щодо стягнення заборгованості з ВАТ «Південелекторомаш».

5 червня 2000 року Господарський суд Херсонської області розпочав провадження у справі про банкрутство. У лютому 2001 року почалася санація підприємства.

У 2004 році завод виготовив 41 380 електродвигунів, 128 генераторів, 233 шахтних вентилятора і закінчив 2004 рік з збитком 11,868 млн гривень

2005 рік «Південелектромаш» закінчив зі збитками 31,09 млн гривень.

Станом на 2006 рік, завод мав можливість виробляти електродвигуни змінного струму загального призначення ВВО 63-460, вибухозахищені двигуни для газової промисловості, а також шахтні вентилятори і генератори.

У 2007 році водноспортивна станція була знята з балансу заводу, і її продали.

25 липня 2007 року Фонд державного майна України ухвалив рішення про продаж знаходився у державній власності контрольного пакета (75,01 % акцій) підприємства за 19 млн гривень.[6][7]

Акції за 19,2 млн гривень купив концерн «Росенергомаш», представники якого обіцяли інвестувати 5 млн доларів США в реорганізацію заводу. Надалі, завод повинен був спеціалізуватися на випуску і сервісному обслуговуванні широкої лінійки синхронних і асинхронних електродвигунів змінного струму потужністю до 5 МВт в загальнопромисловому і вибухозахищеному виконанні

Станом на початок 2013 року, завод входив до числа найбільших діючих підприємств міста Нова Каховка, і спеціалізувався на виробництві електричних двигунів і генераторів змінного струму.

Після ліквідації в 2013 році визнаного банкрутом ВАТ «Південелектромаш»[8], велика частина виробничих активів заводу була передана товариству з обмеженою відповідальністю «Новокаховський електромеханічний завод»[9].

Було демонтавоне та розпродане обладнання ливарного цеху.

Місцевій будівельній компанії продали метизний цех.

Події в країні, які сталися в 2014—2015 роках, суттєво торкнулися і роботи заводу.

Загальні проблеми в України, включаючи і економічні падіння промисловго виробництва, девольвація гривні, ускладнення відносин з РФ (традиційним ринком збуту новокаховського заводу), та інші причини привели до того, що у 2014—2015 роках стан підприємства суттєво ускладнився.[10]

З 2015 року

В 2015 році виробничі потужності, адміністративні будівлі та ща ряд активів були передані новій юридичній особі товариству з обмеженною відповідальністю "НВП «НКЕМЗ».[11]

Сучасна назва

Отримавши новий юридичний статус Новокаховський електромашинобудівний завод став офіційно називатися ТОВ „НВП“ НКЕМЗ» (назва включає в себе традиційну абревіатуру в українській транслітерації — скрочення від «Новокаховський електромашінобудівній завод»)

У народній свідомості у багатьох жителів Херсонського регіону, а також у професіних промислових колах України (і не тільки), за заводом збереглися скрочені неофіційні нині назви: «електромаш», «новокаховський завод електромаш», а також проста форма «НКЕМЗ» (російською: «НКЭМЗ»)

У 2015 році відбулось велике скрочення кількості працюючих на заводі.

Станом на початок 2016 року, чисельність працівників на юридично новоствореному підприємстві становила 295 осіб.

У 2017—2018 роках.

Стан заводу поступово відносно покращився.

Відкрито офіційне представництво в Азербайджанській Республіці — підприємство NKEMZ Ukrainian Motors (NKEMZ Ukrayna Mühǝrrikilǝri).

2019 рік

За рішенням судів, юридичні особи ТОВ «Новокаховський електромеханічний завод», а також створене раніше ТОВ «Новокаховський електромашинобідівний завод», були визнані банкрутами та знаходяться в стані припинення. Ці підприємства залишились винними багатьом робітникам які на них працювали заробіню плату. Борги зберігалися і на вересень 2019 року. Їх загальна сума перевищувала 5 мільйонів гривень.[12]

Підприємство ТОВ "НВП «НКЕМЗ» зареєстроване у 2015 році працює, впроваджує у виробництво нові види електричних машин, відвантажує продукцію споживачам.[13][2]

Виробниче обладнання давно суттєво не модернізувалося.

У 2018—2019 роках заробітня плата працівникам виплачувалась із затримками.

На заводі спостерігається кадровий дефіцит.

Згідно з даними наведеними на сайтах цих підприємств, ТОВ "НВП «НКЕМЗ» разом з новокаховським ТОВ «ЗКЕМ», а також з харківським електро-машинобудівним заводом ТОВ «ХЕМЗ», та олександрійським ТОВ "ЕМЗ «ЕТАЛ», входять до однієї промислової групи. Бенефіціарами чотирьох заводів, за доступною інформацією, є українські громадяни.

Російське вторгнення в Україну(2022)[ред. | ред. код]

24 лютого 2022 року,після вторгнення на Херсонщину, російські війська захопили Новокаховський електромашинобудівний завод.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Новокаховский электромашиностроительный завод имени 50-летия Великой Октябрьской социалистической революции // Украинская Советская Энциклопедия. том 7. Киев, «Украинская Советская энциклопедия», 1982. стр.338.
  2. а б Нова Каховка :: Офіційний сайт міста. novakahovka.com.ua. Архів оригіналу за 29 липня 2019. Процитовано 22 серпня 2019.
  3. Головна. nkpk.org.ua. Архів оригіналу за 24 серпня 2019. Процитовано 22 серпня 2019.
  4. ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “ПІВДЕННИЙ ЕЛЕКТРОМАШИНОБУДІВНИЙ ЗАВОД”, 00213196 | НКЦПФР. www.nssmc.gov.ua. Процитовано 22 серпня 2019.[недоступне посилання з грудня 2021]
  5. Завод крупных электрических машин Электродвигатели ЗКЭМ. zkem.com.ua. Архів оригіналу за 22 жовтня 2019. Процитовано 21 серпня 2019.
  6. ФГИ выставил на продажу 75% "Южэлектромаша". uaprom.info (рос.). Процитовано 22 серпня 2019.
  7. АМКУ разрешил сделку между ЗКЭМ и "Южный электромаш". news.liga.net (рос.). 23 жовтня 2007. Архів оригіналу за 22 серпня 2019. Процитовано 22 серпня 2019.
  8. В Новой Каховке обанкротившийся «Электромашзавод» отдает городу часть своей "социалки". ХЕРСОН Онлайн общественно политическое интернет издание (ru-RU) . Процитовано 22 серпня 2019.
  9. Общество с ограниченной ответственностью "Новокаховский электромеханический завод" | Каталог предприятий Украины. www.rada.com.ua. Архів оригіналу за 12 березня 2013. Процитовано 22 серпня 2019.
  10. Суд рассмотрит дело о банкротстве Новокаховского электромеханического завода. ХЕРСОН Онлайн общественно политическое интернет издание (ru-RU) . Архів оригіналу за 8 березня 2022. Процитовано 22 серпня 2019.
  11. ТОВ «НВП „НКЕМЗ“(NVP NKEMZ LTD.). Дата реєстрації 13.01.2015 року. Архів оригіналу за 25 жовтня 2019. Процитовано 25 жовтня 2019.
  12. Про борги по заробітній платі на вересень 2019р.. Офіційний сайт міста Нова Каховка. novakahovka.com.ua. Архів оригіналу за 19 листопада 2019. Процитовано 27 листопада 2019.
  13. Крановые электродвигатели НВП "НКЕМЗ" (ru-RU) . Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 22 серпня 2019.