Номекс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пожежник у Торонто, Канада прикріплює капюшон з номексу у 2007 році.

Номекс (англ. Nomex) — зареєстрована торгова марка вогнетривкого мета-арамідного матеріалу, розробленого в 1960-х американською фірмою Дюпон (DuPont). Вперше з'явився на ринку у 1967 році[1]. Зараз використовується при виготовленні елементів одягу пожежників, військових, гонщиків, у космічних технологіях, акустиці, тощо. Кевлар — пара-арамід, також розроблений фірмою Дюпон.

Властивості[ред. | ред. код]

Структурна формула Номекса

Номекс та інші арамідні полімери, є, як і нейлон, поліамідами але синтезуються із ароматичних мономерів і тому вони більше жорсткі та довговічні. Номекс це перший приклад мета-варіанту арамідів (кевлар — це пара-арамід). На відміну від кевлару, номекс не може вирівнюватись у процесі формування ниток і має гіршу міцність. Проте як для полімерного матеріалу, він має чудову термічну, хімічну та радіаційну стійкість.

Виробництво[ред. | ред. код]

Полімер виробляють шляхом поліконденсації з м-фенілендіаміну та хлорангідриду ізофталевої кислоти[1]. Для отримання волокна розчин полімера пропускається через фільєри в сушильну камеру, в якій розчинник випаровується.

Номекс продається як у вигляді волокон, так і листів, та застосовується усюди, де необхідна стійкість до тепла та полум'я. Листи номексу — це насправді каландрований папір. Номексовий папір тип 410 — це оригінальний та найбільш популярний тип, який використовують переважно для електроізоляції.  Волокна номексу виготовляють у США та Іспанії (Астурія).

Wilfred Sweeny (1926—2011), науковець з Дюпон, який керував дослідженням, що призвело до відкриття номексу, у 2002 році отримав від Дюпон медаль Лавуазьє (англ. Lavoisier Medal)[2], частково й за цю роботу.

Використання[ред. | ред. код]

Папір застосовується для електроізоляції, у виготовленні спорядження пожежників, елементів одягу  автогонщиків, військових пілотів, танкістів, для виготовлення космічних скафандрів (разом з кевларом та гортексом), тощо.

Завдяки своїм акустичним характеристикам, номекс, як і кевлар, застосовується у виготовленні акустичних колонок.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Stephanie Kwolek, Hiroshi Mera, Tadahiko Takata «High-Performance Fibers» in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry 2002, Wiley-VCH, Weinheim. DOI:10.1002/14356007.a13_001
  2. Nomex Scientist Earns Lavoisier Medal. FiberSource. 20 червня 2002. Архів оригіналу за 23 січня 2013. Процитовано 8 серпня 2008. 

Посилання[ред. | ред. код]