Нора (кішка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нора
Nora
Вид кіт свійський (Felis domesticus)
Порода короткошерста європейська
Стать самиця
Народження 2004(2004)
Камден, штат Нью-Джерсі, США

Нора (нар. 2004) — сіра смугаста кішка, що була врятована з вулиць Камдена, штат Нью-Джерсі. Нора стала популярною після публікації 2007 року відео з її грою на фортепіано, що стало вірусним. Лондонський Times у своїй інтернет-версії характеризує її музику як "щось середнє між Філіпом Гласом і фрі-джазом"[1].

Життя і музика[ред. | ред. код]

Нору взяли до себе кошеням художники та музиканти Бернелл Йоу та Бетсі Олександр із району Фітлер-сквер у центрі Філадельфії, штат Пенсільванія, США. Їй назвали Норою на честь художника-сюрреаліста Леонори Керрінгтон. Киця почала проявляти цікавіть до музики ще коли їй був рік.

З того часу Нора щодня грає на фортепіано, іноді в дуеті з Бетсі, яка є викладачем музики, або з її студентами. Саме студенти стали ініціаторами запису відеоролика на YouTube з Норою у головній ролі, який було завантажено в січні 2007 року. Він отримав велику кількість переглядів та привернув увагу ЗМІ. Його обговорювали в багатьох ток-шоу, газетах та новинних каналах, включаючи Марту Стюарт, CNN, The Daily Show, Public Radio International, The Today Show та The Philadelphia Inquirer. Нора була представлена в синдикованому телевізійному шоу «Дикі про тварин», епізод # 332, у вересні 2010 року.

Нора зацікавила як музикантів, так і науковців, які захоплені її рідкісною поведінкою. Їй подобається грати не лише на камеру, а й коли вона залишається на самоті. Вона любить грати зі студентами твори Баха, і обирає фортепіано Yamaha Disklavier. Крім того, вона тяжіє до діапазону DEF на клавіатурі і включає чорні клавіші у свою гру.

Національний науковий фонд включив відео з Норою у загальне відео про поведінку тварин, яке було показано в музеях восени 2007 року. У лондонському журналі «Піаніст» була опублікована про неї стаття[2]. Відео її гри було використано на Національній конференції клавішної педагогіки 2007 року. Дін Сантомері, музикант-авангардист із Сан-Франциско, використав цикл гри Нори в імпровізованому груповому виконанні в липні 2007 року (відео доступне в YouTube). Бетсі Олександр написала композицію під назвою Fur Release: A Prelude for Paws and Hands, з використанням музики Нори. Компанія Laurel Canyon Animal Company випустила компакт-диск з однією піснею, що включає гру Нори.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Whitwell, Tom (3 березня 2007). Microtrends: Piano-Playing Cats. The Times. Архів оригіналу за 6 січня 2010. Процитовано 22 липня 2012.
  2. Brown, John Robert (Aug–Sep 2008). Why I Love YouTube. Pianist (63).. Mentioned in: Pianist Magazine Aug/Sept Issue, Page 63... NoraThePianoCat.com. 21 серпня 2008. Архів оригіналу (блог) за 4 листопада 2013. Процитовано 22 липня 2012.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]