Нормально замкнені контакти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Умовна познака електромеханічного реле з 4-ма парами нормально розімкнених і однією парою нормально замкнених (клеми 11-12) контактів

Норма́льно за́мкнені конта́кти (НЗ; англ. normally closed contact; NC) — термін, що характеризує стан «замкнено» у неробочому стані основних та додаткових електричних контактів реле, кнопок та інших перемикальних електричних пристроїв.

Перемикальні електричні пристрої зазвичай мають два несиметричних стани. Один стан — активний (робочий), інший — пасивний (неробочий, неактивний). Наприклад, для кнопки активний стан — натиснений, а пасивний — ненатиснений; для контактів реле пасивний стан — при знеструмленій обмотці, а активний — при поданому на обмотку струмі; для температурного реле, що спрацьовує при перевищенні температурою граничного значення пасивний стан — стан контактів при температурі, нижчій за граничну, а активний при температурі, вищій за граничну.

В електротехніці[ред. | ред. код]

Нормально замкнені контакти — це така конструкція контактів в електротехнічному пристрої, яка в неробочому (пасивному) стані має замкнені електричні контакти.

 — умовна познака нормально замкнених (розмикальних) контактів[1] (літерний код SA)[2] на електричних схемах.

Використання таких контактів, наприклад з міркувань безпеки, є у кнопки, яка призначена для вимкнення обладнання (кнопки «Стоп»): у цьому випадку використовується кнопка з нормально замкненими контактами, яка в ненатисненому стані забезпечує подачу електричного струму через замкнуті контакти. При натисканні на кнопку «Стоп» струм короткочасно переривається, що є командою на вимикання пристрою; те ж саме відбувається і при обриві проводів, що під'єднують кнопку. Використання для виключення обладнання кнопки з нормально роз'єднаними контактами є ненадійним, так як при обриві проводів підключення є неможливо задіяти електричне коло й гарантовано вимкнути обладнання.

В електротехніці нормально замкнені контакти ще називають «b»-контактом або розмикальним контактом[3] (англ. «b»-contact; break contact)[4].

У програмуванні[ред. | ред. код]

Термін «нормально замкнений контакт» використовується також як метафора мови програмування релейно-контактної логіки для програмованих логічних контролерів. У цьому випадку для кожного контакту призначається логічна змінна, яка є еквівалентною активному чи пасивному стану.

Зображення нормально замкнених контактів у програмах:

—[\]— — нормально замкнений контакт (англ. closed contact at rest) є замкненим, якщо логічна змінна має значення «неправда» (англ. FALSE), й розімкнений, якщо логічна змінна має значення «істина» (англ. TRUE).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГОСТ 2.755-87 ЕСКД. Обозначения условные графические в электрических схемах. Устройства коммутационные и контактные соединения.
  2. ГОСТ 2.710-81 ЕСКД. Обозначения буквенно-цифровые в электрических схемах.
  3. ДСТУ 2290-93 Контакти електричні. Терміни та визначення.
  4. «b» contact; break contact [Архівовано 23 квітня 2015 у Wayback Machine.] в Електропедії (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Клименко Б. В. Електричні апарати. Електромеханічна апаратура комутації, керування та захисту. Загальний курс навчальний посібник. — Х. : Точка, 2012. — 340 с. — ISBN 978-617-669-015-3.
  • Мишель Ж. Программируемые контроллеры: Архитектура и применение: пер. с фр / Ж. Мишель ; Переводчик И. В. Федотов ; Ред. Б. И. Лыткин. — М. : Машиностроение, 1992. — 320 с. — ISBN 5-217-00974-8.

Посилання[ред. | ред. код]