Нтаре V

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нтаре V
Ntare V
Прапор
Прапор
9-й Король Бурунді
27 липня — 29 листопада 1966 року
Попередник: Мвамбутса IV
Спадкоємець: Титул скасовано
 
Народження: 2 грудня 1947(1947-12-02)
Гітега, Руанда-Урунді
Смерть: 29 квітня 1972(1972-04-29) (24 роки)
Село Нуроба, Момбаса, Кенія
Поховання: Церква святого Сави, Іллінойс
Країна: Бурунді
Релігія: Іслам
Освіта: Institut Le Rosey
Батько: Мвамбутса IV
Мати: Барампарайє

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Нтаре V (англ. Ntare V, до коронації принц Шарль Ндізейє, фр. Charles Ndizeye; 2 грудня 194729 квітня 1972) — король Бурунді упродовж кількох місяців 1966 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Син вождя та першого глави незалежної держави Бурунді Мвамбутси IV. Здобув освіту у Швейцарії. Закінчив приватну школу Institut Le Rosey. 24 березня 1966 року король Мвамбутса заявив про своє зречення престолу, 8 липня принц Ндізейє був проголошений королем під іменем Нтаре V, у вересні відбулась його коронація.

Однак уже 28 листопада, за відсутності молодого короля, який у той час перебував у Кіншасі на святкуванні першої річниці приходу до влади генерала Мобуту, в Бурунді стався військовий переворот, очільник якого Мішель Мічомберо оголосив про ліквідацію монархії та посів пост президента. Король Нтаре залишив Африку та деякий час жив у ФРН. Повернувшись до Бурунді 1972 року, його невдовзі було вбито за нез'ясованих обставин — імовірно, його повернення та убивство стали результатом змови, організованої міністром закордонних справ в уряді Мічомберо Артемоном Сімбананійє з метою назавжди виключити реставрацію монархії.

Джерела[ред. | ред. код]