New Look

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Нью-лук)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кринолін New Look

New Look (англ. — Новий вигляд) — елегантний, жіночний, романтичний стиль одягу, запропонований Крістіаном Діором в 1947 році.

Являє образ «ідеальної жінки» з тонкою талією, крихкими плечима, витонченими стегнами. Для New Look характерні конкретність форми моделей (три провідних силуети: «широкий кльошевий», «овальний», «прямий»), ретельний підбір аксесуарів.

Історія[ред. | ред. код]

На початку XX ст. жінки прагнули звільнитися від корсетів, довгих спідниць і важких нарядів, бажали безперешкодно кататись на велосипедах, займатися спортом і водити автомобіль. Однак дві світові війни поклали кінець вишуканості та витонченості в одязі, змусивши прекрасну половину людства вдягнутися в практичне, немарке і зручне. На зміну довгому волоссю і хитромудрим зачіскам прийшли короткі стрижки і перманентна завивка, вузькі корсети замінили просторні нижні сорочки, а сукні складного крою поступилися прямим силуетам. Модницям тих років дозволялося курити і носити яскравий макіяж. В роки Другої світової війни жінки працювали нарівні з чоловіками, і цей процес був неможливим без певних атрибутів гардеробу.

У 1945 році іспанський кутюр'є Крістобаль Баленсьяга запровадив моду на квадратні плечі в жіночому одязі. Ідеальною вважалася Т-подібна фігура, яка почала плавно рухатись до т.зв. «піскового годинника». 12 лютого 1947 року Крістіан Діор представив свою першу колекцію, яка увійшла в історію моди як New Look[1].

Сукня із колекції «Corolle» на виставці у Москві. Весна-літо 1947 року

В колекції «Corolle» Діор представив вишукані сукні з витонченим силуетом, які нагадували бутони квітів. Він повернув моду на корсет, зумівши запропонувати кардинально новий образ — тонка талія, пишні стегна і закруглені плечі. Спідниці мали довжину до щиколотки або середини литки. Образ доповнювався туфлями на тонких підборах і приталеними жакетами.

Із аксесуарів New Look допускає мініатюрні капелюшки, декоровані пір'ями, квітами або вуаллю, а також нитку перлів, брошку та декоративні рукавиці. Вечірні туалети дуже нагадували сукні епохи романтизму. На пошив однієї сукні йшло від 4 до 30 кг тканини.

Після смерті Крістіана Діора модний дім Dior очолив його учень та наступник Ів Сен-Лоран. У червні 1959 року в Москві відбувся п'ятиденний показ мод в Будинку культури «Крила Рад» з 12 моделями. 54 роки потому, 9 липня 2013 року, Раф Сімонс представив свою колекцію «осінь-зима» на Красній площі. Манекенниці дефілювали в монохромних чорних та сірих костюмах з приталеними жакетами і вільними брюками, розкльошених пальто, а також в сукнях-бюст'є зі шкіри та органзи, які були прикрашені фактурними аплікаціями[2].

Сучасність[ред. | ред. код]

Сьогодні матеріали в стилі New Look відрізняються від початкових тканин перших колекцій Діора. Вони більш легкі і струменясті, добре тримають форму і довго зберігають презентабельний зовнішній вигляд. Одяг шиється із шовку, оксамиту, трикотажу, натуральної шкіри, мережива, атласу, гіпюру та шифону. При створенні унікального образу можна комбінувати первинні та сучасні тенденції моди.

Фасони стилю[ред. | ред. код]

Крім фасону «пісковий годинник» (X-силует), провідними силуетами у колекціях є прямий, розкльошений і овальний.

  • Прямий силует. В його основі лежать вузькі плечі і тонка талія, яка за формою нагадує піраміду. Спідниця дуже схожа на трапецію, злегка розкльошену донизу. A-силует притаманний легкому та верхньому одягу.
  • Розкльошений силует. У початковому варіанті під розкльошені сукні надягали тонкі панчохи і витончені туфлі. Нині у тренді всеможливі сукні та спідниці розкльошеного силуету з підкресленою талією, довжина яких варіюється від міні до міді.
  • Овальний силует. Для нього характерні більш округлі плечі, широка спідниця на лінії стегон з плавним завуженням до литок і сукні вузького крою. У тренді одяг з м'якими складками, запахом на талії, спідниці-тюльпани. М'які драпірування здатні приховати недоліки фігури.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [Крістіан Діор: кутюр'є, який повернув в моду жіночність (рос.). Архів оригіналу за 19 лютого 2022. Процитовано 19 лютого 2022. Крістіан Діор: кутюр'є, який повернув в моду жіночність (рос.)]
  2. [Dior на Красній Площі: 54 роки потому (рос.). Архів оригіналу за 19 лютого 2022. Процитовано 19 лютого 2022. Dior на Красній Площі: 54 роки потому (рос.)]

Посилання[ред. | ред. код]