Ніанамага Траоре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніанамага Траоре
Правління 1835-1840
Попередник Фамороба Траоре
Наступник Тімонконко Траоре
Інші титули Фаама Кенедугу
Біографічні дані
Народження невідомо
Смерть бл. 1840
Династія Траоре
Батько Тапрі Траоре

Ніанамага Траоре (*д/н — бл. 1840) — фаама (володар) держави Кенедугу в 18351840 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Траоре. Син фаами Тапрі. За правління брата Фамороби невизначену дату він опинився в державі Конг, де зайняв чільне місце нарівні зі своїм братами Сіраманадіа і Тімонконко. За свої зловживання вони були змушені втекти до Фінколо, що за 17 кілометрів від Сікассо. Пігуеба Уатара, що став фактичним правителем в державі Конг, переслідував їх до Фінколо, де взяв в облогу. Вони втекли до Кафели (в Бугулі). Тому Ніанамага відступив до Наті, де зміг зупинити війська Конгу. Близько 1835 року після смерті брата Фамороби перебрав трон у Кенедугу. Заснував нову столицю в м. Бугула.

Ніанамага уклав угоду з Тімонконко щодо спадкування трону. За нею правонаступництво мало відбуватися за правом першонародження з чергуваннями між нащадками Ніанаманги і Тімонконко.

Помер близько 1840 року. Йому спадкував брат Тімонконко.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Colheaux, Par A. (1924). «Contribution a L'Étude de L'Histoire de L'Ancien Royaum de Kénédougou (1825—1898)». Comitê de Estudos históricos e científicos da África Ocidental Francesa. Boletim do Comitê de Estudos históricos e científicos da África Ocidental Francesa. 1–4