Нікодемус Тессін старший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нікодемус Тессін старший
швед. Nicodemus Tessin den äldre
Народження 7 грудня 1615(1615-12-07)
Смерть 24 травня 1681(1681-05-24) (65 років)
Країна Швеція
Діяльність архітектор
Праця в містах Штральзунд, Стокгольм, Кальмар
Архітектурний стиль бароко
Найважливіші споруди Палац Дроттінхольм, Замок Хосельбі,Замок Боргхольм, Замок Скоклостер, Замок Врангель (Стокгольм), Собор Кольмара
Учні Abraham Svansköldd
Діти ·Нікодемус Тессін молодший[2]
CMNS: Нікодемус Тессін старший у Вікісховищі

Нікодемус Тессін старший (швед. Nicodemus Tessin den äldre; 7 грудня, 1615, Штральзунд, Померанія, Німеччина — 24 травня, 1681, Стокгольм, Швеція) — відомий шведський архітектор доби раннього бароко, німець за походженням.

Життєпис[ред. | ред. код]

Нікодемус Тессін старший. Палацово-парковий ансамбль Дроттінхольм. Проект

Нікодемус Тессін народився у Померанії. Там же отримав первісну освіту військового інженера. Прибув у Швецію як будівельник і інженер-фортифікатор молодою особою. Працював помічником в команді архітектора Симона де ла Валле (1600—1642), шведа французького походження. Архітектурну практику міг отримати на ремонтах замку Хосельбі. Симон де ла Валле загинув від численних ран, отриманих від бандиткуватого аристократа Еріка Оксеншерни. Еріка від смертної кари уберегли аристократичне походження та великий грошовий стяг, виплачений за скоєне убивство.

По смерті Симона де ла Валле зберіг непогані стосунки з його сином Жаном де ла Валле.

Працював інженером і архітектором за замовами шведського магната Акселя Оксеншерна. Магнат відправив архітектора-початківця у освітню подорож, коли Нікодемус Тессін відвідав Німеччину, Італію, Францію та Нідерланди. Засвоївши новітню стилістику бароко, він повернувся до Швеції.

Серед перших творів архітектора праця у замку-палаці Врангель у Стокгольмі та в замку-палаці Скоклостер. Брав діяльну участь у створенні королівського замку-палацу Дроттінгольм.

20 липня 1674 року наказом короля Швеції був введений у статус шведського дворянства. Мав сина, що теж став архітектором (Нікодемус Тессін молодший).

Архітектор Нікодемус Тессін старший помер у Стокгольмі 24 травня 1681 року.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

Сад бароко і замок-палац Дроттінхольм, Стокгольм

Вибрані споруди архітектора[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • K. Neville, Nicodemus Tessin the Elder. Architecture in Sweden in the Age of Greatness, Turnhout, Brepols Publishers, 2009, ISBN 978-2-503-52826-7

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]