Нільс Єнссон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нільс Єнссон
Nils Jönsson Oxenstierna
регент
Початок правління: січень 1448
Кінець правління: червень 1448

Попередник: Хрістофер Баварський
Наступник: Карл VIII Кнутсон

Дата народження: Приблизно 1390-ті
Країна: Швеції
Дата смерті: Приблизно 1450-ті
Поховання Кафедральний собор Уппсали
Діти: 1 син та 3 дочки
(діти, що досягли повноліття)
Династія: Оксеншерна
Батько: Єнс Бендтссон
Мати: Марта Фінвідсдоттер

Нільс Єнссон, (*1390-ті роки — †1450-ті роки) — шведський державний діяч, регент Швеції з Кальмарської Унії, з січня до червня 1448 року, разом зі своїм братом, Бренгтом Єнссоном.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з відомого шведського роду Оксеншерна. Нільс Єнссон був сином відомих дворян і землевласників: його мати леді Марта Фінвідсдоттер була спадкоємиця високого дворянського роду Фроссвік, а його батько Єнс Бендтссон був сином і одним з спадкоємців леді Інгеборг Нільсдоттер (з сім'ї Спарре, яка згадується найраніше всіх в більш пізнішій історіографії і генеалогії), спадкоємиця Ангсо і Салста. Єнс Бенгтссон успадкував Фроссвік (в Уппланді) від матері і Ангсо (в Вастманланді) від батька.

Член таємної ради Швеції з 1432. Кастелян замка Боргхольма в 1436 році, і володар приміських земель в 1438 році, і Нючепінгського замка в 1442 році. Названий лицарем Хрістофером Баварським, після його коронації в 1441 році. Нільс відомий як засновник замку Юрсхолм в своїх землях.

Родина[ред. | ред. код]

Від двох шлюбів Нільс не мав спадкоємців. Його третя дружина леді Кетрін мала від нього багато дітей, проте вони померли або рано, або не дожили до шлюбу через проблеми. Його син Ерік не мав дітей. Три дочки вийшли заміж за дворян — дві з них за чоловіків з династії Ваза, союзників Нільса, але тільки через одну з них, Керстін, яка вийшла заміж за лорда Нільса з Х'юлсти, продовжився рід. Через бідність, частина спадку Нільса залишилась іншим, не його нащадкам, через його дочок до зятів.