Німецьке військове кладовище (Севастополь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Німецьке військове кладовище
центральний вхід
центральний вхід
центральний вхід
Інформація про цвинтар
44°28′15″ пн. ш. 33°42′22″ сх. д.H G O
Країна  Україна
Розташування поблизу села Гончарного
Відкрито 2001
Статус військовий цвинтар[d]
Кількість поховань 5500
Мапа

Німецьке військове кладовище. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Німецьке військове кладовище
Німецьке військове кладовище
Німецьке військове кладовище (Автономна Республіка Крим)

Німецьке військове кладовище — цвинтар німецьких військовослужбовців, що загинули під час радянсько-німецької війни на території Кримського півострова. Розташований у Варнутській долині, поблизу села Гончарного Севастопольської міської ради.

Історія[ред. | ред. код]

У роки радянсько-німецької війни, під час облоги Севастополя гітлерівськими військами, і під час відвоювання міста, загинуло понад 300 тисяч німецьких солдатів і офіцерів. Значна частина тіл загиблих була ще під час бойових дій вивезена до Німеччини. Але десятки тисяч залишилися лежати в Севастопольській землі.

Поминальний хрест

Протягом цілих десятиліть неможливо було навіть ставити питання про облаштування місць масових поховань німецьких солдатів. Останнім часом така робота, з ініціативи і за кошти німецької сторони, проводиться. У 1998 році в районі села Гончарного під Севастополем було обладнано німецьке меморіальне військове кладовище. Тут було перепоховано близько 5,5 тисяч останків німецьких воїнів. Територія кладовища була облаштована, обгороджена, добре охороняється. У центрі цвинтаря стоїть 2-х метровий поминальний хрест. Цвинтар утримується за кошти німецької сторони.

Джерела[ред. | ред. код]