Нінон де Ланкло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нінон де Ланкло
фр. Ninon de Lenclos
Народилася 10 листопада 1620(1620-11-10)[1]
Париж, Королівство Франція
Померла 17 жовтня 1705(1705-10-17)[2][3][…] (84 роки)
Париж, Королівство Франція
Країна  Франція
Діяльність господиня літературного салону, письменниця, меценатка
Мова творів французька

CMNS: Нінон де Ланкло у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах
S:  Роботи у  Вікіджерелах

Нінон де Ланкло (фр. Ninon de Lenclos або Lanclos, справжнє ім'я Анна де л'Анкло — Anne de l'Enclos; 10 листопада 1615/1623, Париж — 17 жовтня 1705) — французька куртизанка, письменниця і господиня літературного салону . Прославилася своєю красою, надзвичайною дотепністю, а також тим, що зберігала свою незвичайну привабливість практично до самої смерті на дев'ятому десятку.

Де Ланкло — символ освіченої і незалежної жінки, цариці паризьких салонів, що поєднувала розум і серце, приклад еволюції моралі XVII і XVIII ст.

Біографія[ред. | ред. код]

Юність[ред. | ред. код]

Анна де л'Анкло народилася в Парижі в сім'ї туренського дворянина Генріха де л'Анкло і його дружини, урожд. Ракони. Зменшувальне ім'я «Нінон» дав їй в дитинстві батько, послідовник філософії Епікура, який у 1632 р. за дуель був висланий з Франції і помер. 10 років потому померла її мати, і Нінон подалася в монастир — тільки заради того, щоб покинути його через рік.

Якщо знати, який шлях Нінон обере собі далі, цей вибір монастирської кар'єри на початку її життя здається дивним. Але він був викликаний тим же життєвим принципом, яким вона буде керуватися завжди — Нінон збиралася залишатися неодруженою і незалежною. Надалі, під впливом філософії епікурейства взагалі і Монтеня зокрема, Нінон присвятить своє буття задоволенню — фізичному і розумовому.

У спадок Нінон отримала великий статок, яким зуміла добре розпорядитися, отримуючи щорічно 10 000 ліврів ренти.

Життя куртизанкою і ув'язнення в монастир[ред. | ред. код]

Повернувшись в Париж Нінон стала популярною фігурою в світських салонах того часу, і її власна вітальня також стала центром суперечок і розмов про літературу. На початку 1630-х саме Нінон де Ланкло заохотила молодого Мольєра — наприклад, саме в її салоні він вперше прочитав свого «Тартюфа», і він вивів її в «Мізантропе» в образі Селімени. У своєму заповіті вона залишила кошти для купівлі книжок 9-річному синові свого рахівника на ім'я Франсуа Марі Аруе — який пізніше прославився під літературним псевдонімом Вольтер.

Саме у цей період почалося її життя в ролі куртизанки. Нінон змінила численних багатих і знатних коханців, включаючи кузена короля Великого Конде, Гаспара де Коліньї (герцог Шатильонський, внучатий племінник адмірала Коліньї), і Франсуа де Ларошфуко (принца де Марсийака). Нінон завжди оточували численні шанувальники, але коханий у неї завжди був тільки один, і змінюючи його на іншого, вона мала звичай повідомляти йому про це прямо, чим заслужила репутацію особи вольової, рішучої і екстравагантної. «Єдине, що йому залишалося — радіти, що йому ще дозволили наносити Нінон візити в якості друга», — свідчив Сен-Сімон.

Витончена, чудово складена брюнетка, з обличчям сліпучої білизни, з легким рум'янцем, з великими синіми очима, в яких одночасно проглядали благопристойність, розсудливість, безумство і хтивість, з чудовими зубами і чарівною посмішкою, Нінон трималася з незвичайним благородством, володіючи вражаючою грацією манер.

В інтимних зв'язках Нінон керувалася здебільшого почуттями, а не користю — вона відкинула 50 тис. франків за ніч від кардинала Рішельє, заявивши, що вона «віддається, але не продається» (зі спогадів графа де Шавеньяка). Вважається, що грошей Нінон зі своїх коханих не брала ніколи (на відміну від своєї сучасниці і «конкуруючої» куртизанки Маріон Делорм), в подарунок приймала від них тільки квіти, а свою репутацію заслужила «непристойним» для незаміжньої жінки поведінкою. Тим не менш, Таллеман де Рео пише: «Її коханців ділили на три розряди: тих, хто платив і до яких вона була абсолютно байдужа, терплячи їх лише до пори до часу, поки вони були їй потрібні, на тих, кого вона мучила, і любимчиків».

Подібний стиль життя (тоді ще не настільки прийнятний, як це стало пізніше), а також її вільнодумство в питаннях, що стосуються релігії, призвели до того, що за наклепом пані де Граммон і велінням регента Анни Австрійської Нінон була насильно поміщена в жіночий монастир Мадлонетт. Деякий час по тому, проте, в'язня відвідала Христина, колишня королева Швеції, яка разом з Конде добилася від Мазаріні звільнення Нінон.

В шлюбі Нінон ніколи не була, але народила двох синів і дочку.

Нінон-письменниця[ред. | ред. код]

В якості Нінон де Ланкло стала писати твори, в яких захищала свою позицію: гідне життя без будь-якої релігії. Серед них особливо виділяється «Помста кокетки» (La coquette vengée, 1659). Вона була відмінно освічена, знала італійську і іспанську мови, вільно орієнтувалася в класичній літературі, грала на лютні і клавесині . Крім того, Нінон була також прославлена своїми дотепними висловами. Розповідають, що на прохання Сент-Евремона вона написала свою біографію, не повідомляючи, проте, про свої любовні історії: «Ось мій портрет, але тільки по пояс».   Починаючи з кінця 1660-х рр. Нінон потроху залишила спосіб життя куртизанки, зосередившись на своїх літературних друзях: у 1667 р. починаються її прийоми в готелі Сагонь (hôtel Sagonne) на вулиці Турнелль, № 36, що увійшов в історію як будинок її літературних салонів (незважаючи на те, що вони збиралися і в інших будівлях). У ці роки вона стала другом Расіна.

Відвідувачі її салону носили прізвисько «турнелльських птахів». В їх число входили: Фонтенель, Ларошфуко, Шарль де Сент-Евремон, абат Скаррон, Жан-Батіст Люллі, Лафонтен, Філіп II Орлеанський, Антуан Годо, Антуан Гомбо, герцог Сен-Симон, граф Рабютен, Жюль де Клерамбо, абат Шатонеф, Християн Гюйгенс, Франсуа Буаробер, Шарль Перро, Шарль де Севіньє (син знаменитої мемуаристики), Ніколя Буало та ін.

Світ і навіть королівський двір прислухалися до думки дотепної Нінон, побоювалися її дотепів. Навіть Людовик XIV з приводу всіляких подій цікавився «А що сказала про це Нінон?».

Пізніше вона стала близькою подругою Франсуази д Обіньє, більш відомої як мадам де Ментенон, фаворитки, а потім другої дружини Людовика XIV.

Нінон померла у віці приблизно 89 років дуже багатою жінкою. До старості вона зберігала красу.

Література[ред. | ред. код]

Твори[ред. | ред. код]

  • «Помста кокетки» (фр. La coquette vengée, 1659) — приписується.
  • «Листи Нінон де Ланкло до маркіза де Севіньє», видані в 1750 р. (фр. Lettres de Ninon de L’enclos au Marquis de Sévigné).

Джерела[ред. | ред. код]

Про неї[ред. | ред. код]

  • «Ninon de l Enclos», комедія. Автор — А. Анріо (Henrion, Armand Henri Ragueneau de la Chainaye), 1804.
  • «Mémoires de Ninon Lenclos de», роман. Автор — Ежен де Мірекур, 1857.
  • Франс Рош, «Нінон де Ланкло, жіночий розум, чоловіче серце» — сучасна біографія.

Образ Нінон де Ланкло в кіно[ред. | ред. код]

  • Шлях короля / L allée du roi (Франція; 1996) режисер Ніна Компанієць, в ролі Нінон де Ланкло Анні Синигалья.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]