Нісіна Йосіо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нішіна Йошіо
仁科 芳雄
Народився 6 грудня 1890(1890-12-06)
с. Сатошьо префектури Окаяма
Помер 10 січня 1951(1951-01-10) (60 років)
·рак печінки
Поховання Тама[d]
Країна Японія
Діяльність фізик, фізик-теоретик, фізик-ядерник
Alma mater Токійський Імператорський університет
Галузь ядерна фізика
Заклад керівник RIKEN
Аспіранти, докторанти Shoichi Sakatad
Членство Академія наук Японії
Нагороди
Кавалер ордена Культури
Кавалер ордена Культури

CMNS: Нісіна Йосіо у Вікісховищі

Нішіна Йошіо (仁科 芳雄; 6 грудня 1890 — 10 січня 1951) — японський фізик-ядерник.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у селищі Сатошьо префектури Окаяма. Закінчив Токійський Імператорський університет у 1918 році. У 1921–1929 роках проходив стажування в Європі, відвідав такі великі наукові центри, як Геттінгенський університет імені Георга-Августа, Кавендіську лабораторію і Копенгагенський університет, де познайомився з Бором. Повернувшись на батьківщину, натхнений Нішіна створив власну лабораторію і сприяв різкій активізації досліджень в галузі ядерної фізики. Побудував в інституті фізико-хімічних досліджень RIKEN перший в Японії циклотрон (1936), відкрив ефект ділення торію-237 під впливом швидких нейтронів, описав явище розсіювання фотонів електронами в ефекті Комптона (вивів формулу, відому як формула Клейна — Нішіни). У 1940 році відкрив ізотоп урану-237.

Участь в японській ядерній програмі[ред. | ред. код]

В червні 1940 року Нішіна зустрівся в поїзді з генералом Такео Ясудою[en], головою Науково-технічного управління Військово-повітряних сил Імператорської армії, і розповів йому про перспективи військового використання ядерної енергії. У травні 1941 року інститут RIKEN отримав вказівку почати розробку проекту уранової бомби. Через 2 роки був заснований проект «Ні». Головою проекту був призначений Йосіо Нішіна. Однак проект «Ні» зазнав невдачі, оскільки зірвалися плани доставки уранового концентрату з союзної Німеччини.

Робота в Хіросімі[ред. | ред. код]

Після бомбардування Хіросіми військові залучили Нішіну для аналізу результатів використання атомної бомби. За розтопленою черепицею була встановлена температура вибуху, а за збереженими тінями — висота, на якій вибухнула бомба. Через 4 місяці Нішіна серйозно захворів, що було наслідком впливу радіації.

Учні[ред. | ред. код]

Учнями Йосіо Нісіна були нобелівські лауреати Юкава Хідекі і Томонага Синітіро.

Пам'ять[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 15 листопада 2009. Процитовано 9 грудня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Храмов Ю. А. Нишина Уошио (Nishina Yoshio) // Физики: Биографический справочник / Под ред. А. И. Ахиезера. — Изд. 2-е, испр. и дополн. — М.: Наука, 1983. — С. 198. — 400 с. — 200 000 экз. (в пер.) (рос.)