Ніцца (футбольний клуб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніцца
Повна назва Olympique Gymnaste Club
Nice Côte d'Azur
Прізвисько Les Aiglons («орлята»)
Коротка назва Ніцца
Засновано 1904
Населений пункт Ніцца, Франція Франція
Стадіон Альянц Рив'єра
Вміщує 35 596[1]
Власник Велика Британія Ineos
Президент Франція Жан-П'єр Рівер
Головний тренер Італія Франческо Фаріолі
Ліга Ліга 1
2022-23 9
Вебсайт Офіційний сайт
Домашня
Виїзна
Запасна

Ніцца (фр. Olympique Gymnaste Club de Nice-Côte d'Azur) — французький футбольний клуб з міста Ніцца. Заснований в 1904 році. Чотириразовий чемпіон Франції (1951, 1952, 1956 і 1959), триразовий володар Кубка Франції (1952, 1954 і 1997).

Історія[ред. | ред. код]

XX століття[ред. | ред. код]

Створення[ред. | ред. код]

ФК «Ніцца» засновано в 1904 році.

Став відомий тим, що базується в незручному для суперників місці. Після Першої світової війни багато клубів скаржилися, що добиратися на південний схід Франції дуже важко. «Ніццу» навіть хотіли офіційно виключити з чемпіонату з цієї причини, однак нічого в чиновників не вийшло.

Золоті часи[ред. | ред. код]

Найкращі часи «Ніцци» припали на 1950-ті роки. Спочатку Нум Андойре], а потім — Маріо Зателлі, Джордж Беррі, Луїс Карнілья і Жан Лусіано чотири рази виграли чемпіонат країни, а також команда стала триразовим володарем Кубка. Причому найперший титул в 1951 році дістався команді зовсім непросто. На перше місце «орлята» потрапили тільки в передостанньому турі. Разом з «Ліллем» команда набрала однакову кількість очок, але краща різниця забитих і пропущених м'ячів врятувала ситуацію. Ще три команди всього на одне очко відстали від двох лідерів. Виграючи національні чемпіонати, «Ніцца» отримала можливість дебютувати в Кубку європейських чемпіонів. Дуже погано складалися справи на європейській арені з мадридським «Реалом». Двічі «королівський клуб» зупиняв французів на стадії чвертьфіналу, причому в другому випадку «вершкові» навіть поступилися в «Ніцці» з рахунком 2:3, але за сумою двох зустрічей іспанці пройшли в півфінал, а через кілька місяців виграли трофей.

Український слід у команді[ред. | ред. код]

Протягом 1948—1950 років за «Ніццу» грав колишній гравець львівської «України» та київського «Динамо» Олександр Скоцень[2], який, увійшовши у гру 45 разів, забив 23 голи й вважався одним з найсильніших форвардів Ліги 1.

XXI століття[ред. | ред. код]

Наступні десятиліття були непростими для клубу. Фінансові проблеми, невдалі спортивні показники заважали уболівальникам радіти успіхам своєї команди. У 2002 році команда після п'яти сезонів у другому дивізіоні піднялася в Лігу 1, але спочатку місцева влада відмовилася спонсорувати участь «орлят» у вищій лізі. Все змінилося після того, як футболісти відмовилися від преміальних, обіцяних керівництвом за вихід в еліту. Повернувшись, команда отримала друге дихання[3]. У сезоні 2005—2006 клуб дістався фіналу Кубка Французької ліги.

Довгі роки клуб був середньостатистичною командою Франції. У сезоні 2012—2013 команда зайняла 4-те місце й потрапила в Лігу Європи. Там клуб програв у кваліфікації кіпрському «Аполлону» й вибув з турніру. А того ж року в чемпіонаті «Ніцца» посіла 17-ту позицію, обігнавши на 2 очка «Сошо», яке вилетіло в Лігу 2.

У сезоні 2015—2016 клуб придбав у «Ньюкасл Юнайтед» Хатема Бен Арфу, який став лідером «Ніцци» й 4 бомбардиром чемпіонату. А команда посіла 4-те місце.

Досягнення[ред. | ред. код]

Національні[ред. | ред. код]

Міжнародні[ред. | ред. код]

Склад команди[ред. | ред. код]

Станом на 29 травня 2023[4]
Поз. Нац. Гравець
1 ВР Данія Каспер Шмейхель
4 ЗХ Бразилія Данте
7 ПЗ Кот-д'Івуар Жеремі Бога
8 ПЗ Нідерланди Пабло Росаріо
9 НП Нігерія Терем Моффі
10 ПЗ Франція Соф'ян Діоп
14 ПЗ Алжир Білал Браімі
15 ЗХ Англія Джо Брайян
19 ПЗ Франція Хефрен Тюрам
20 ЗХ Алжир Юсеф Аттал
Поз. Нац. Гравець
21 ПЗ Франція Алексіс Бека Бека
23 ЗХ Швейцарія Джордан Лотомба
24 НП Франція Гаетан Лаборд
25 ЗХ Франція Жан-Клер Тодібо
26 ЗХ Франція Мелвін Бар
28 НП Алжир Хішам Будаві
40 ЗХ Марокко Аюб Амрауї
42 ЗХ Італія Маттіа Віті
55 ЗХ Бурунді Юссуф Ндайшимі
90 ВР Польща Марцин Булка

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Відомі тренери[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.ligue1.com/clubs/stadium?id=ogc-nice
  2. Сапотюк, Юрій (26.03.2013). Забуті імена: Олександр Скоцень (українська) . Процитовано 16.10.2016.
  3. Ницца — история
  4. https://www.ligue1.com/clubs/squad?id=ogc-nice

Посилання[ред. | ред. код]